To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Jakie są typowe wady i usterki [Lancer 1.6 16V 2006]

djmasakra - 27-08-2011, 16:36
Temat postu: Jakie są typowe wady i usterki [Lancer 1.6 16V 2006]
Witam,

przymierzam się do kupienia Lancera 1.6 16V 98KM z 2006 roku,
poprzednio miałem Carisme '98 i w sumie byłem zadowolony, tylko ta skrzynia biegów chyba od Renault była słabym punktem samochodu,

i stąd moje pytanie:

Jakie są słabe strony tego samochodu (lancera), może ktoś wie czyjej produkcji
jest silnik, skrzynia biegów, ogólnie trwałość najważniejszych elementów,

z góry dziękuję za odpowiedź,

krzychu - 27-08-2011, 22:49

Skrzynia i silnik z tego co wiem nie pochodzi od zewnętrznego producenta.

Za bardzo się nie żalą więc chyba nie ma.

tomekrvf - 28-08-2011, 00:13

Silnik i skrzynia są produkcji Mitsubishi. Poprzedni Lancer to bardzo udany samochód i generalnie nie ma większych wad poza hamulcami - trzeba założyć jakieś europejskie klocki i nie będzie problemu z biciem tarcz.
iktorn73 - 16-09-2011, 11:57

Jeżdżę już drugim takim Lancerem. Jedyna wada to tarcze hamulcowe,wymieniłem na TRW i po kłopocie. Żadnych innych wad nie zauważyłem. Jednym przejechałem około 50.000 km a obecnym 20.000km. Mam założony gaz i też sprawuje się bez zarzutu.
maro123456 - 15-02-2012, 17:36

ja mam 2004 1,6 kombi 132 tys km.

Jedyny problem to: po 90 tys km wariują wolne obroty - serwis nie ma bladego pojęcia co z tym zrobić bo oryginalny silnik krokowy kosztuje 3,5 tys PLN i czeszą tylko przepustnicę. G..no to daje.

Po 2 latach męki okazało się że jeden z trzech gumowych przewodów, którego dochodzą od góry do przepustnicy sparciał od środka i silnik ciągnął fałszywe powietrze. Po ich wymianie i ustawieniu przepustnicy jest spokój. Oprócz tego zaczął brać olej, ale możliwe że poszły uszczelniacze zaworów, bo się w lecie przegrzewał po tych "wolnych obrotach" dochodziły nawet do 3,5 tys / min.

Poza tym bez problemów.

Silnik i skrzynia japońskie.