[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Temperatura szaleje, brak nadmuchu ciepłego powie
serKlakier - 20-11-2006, 12:03 Temat postu: [CA4A 1.6] Temperatura szaleje, brak nadmuchu ciepłego powie Miałem wode w chłodnicy gdy były te mrozy, po nich wymieniłem czujnik włączający wentylator chłodnicy (łączyło się to z spuszczeniem wody i wlaniem płynu chłodniczego).
Od tego czasu silnik mi się grzeje, czasem temp. wzrasta, czasem spadnie, ale ogólnie się grzeje. Z nagrzewnicy jak włacze nawiew leci zimne powietrze, jak dłużej postoi to letnie.
Co to może być?? Czy wyjęcie nagrzewnicy jest konieczne? Koszt jaki zaproponowali mi mechanicy to 200pln.
Prosze o pomoc .
Anonymous - 20-11-2006, 12:28
nie było aż takich mrozów żeby coś się stało poważnego najpierw to sprawdź termostat. Na 90% to on jest do dupy.
serKlakier - 20-11-2006, 12:35
Chłodnica mi się bagrzewa, ciśnienie też jest w układzie chłodzenia.
Tak więc termostat wydaje się sprawny ( chyba że się myle ).
josie - 20-11-2006, 13:24
Zapowietrzył się układ moim zdaniem. W obudowie termostatu jest śrubka od góry. Wykręć ją i uzupełniaj płyn w chłodnicy aż zacznie dziurą po śrubce lecieć. Wtedy zakręć śrubkę, chłodnicę, do wyrównawczego na max. Wszystko na zimnym silniku oczywiscie. Rozgrzej auto, 3x przegazuj do 3000obr. Jak ostygnie sprawdź stan w wyrównawczym.
Procedura z manuala - testowałem u siebie i no problemos
serKlakier - 20-11-2006, 13:41
To jeszcze powiedz mi gdzie jest Termostat??
I po co po rozgrzaniu silnika przygazowywać 3 razy do 3000??
Anonymous - 20-11-2006, 14:06
termostat jest na rurze głównej wychodzącej z chłodnicy.
[ Dodano: 20-11-2006, 14:08 ]
josie napisał/a: | Zapowietrzył się układ moim zdaniem. W obudowie termostatu jest śrubka od góry. Wykręć ją i uzupełniaj płyn w chłodnicy aż zacznie dziurą po śrubce lecieć. Wtedy zakręć śrubkę, chłodnicę, do wyrównawczego na max. Wszystko na zimnym silniku oczywiscie. Rozgrzej auto, 3x przegazuj do 3000obr. Jak ostygnie sprawdź stan w wyrównawczym.
Procedura z manuala - testowałem u siebie i no problemos | Ten układ się sam odpowietrza bo to nie jest układ zamknięty tu nie ma ciśnienia w zbiorniczku wyrównawczym.
serKlakier - 20-11-2006, 14:11
To co w takim razie mi się stało skoro układ sam się odpowietrza??
Może ktoś mi poleci dobrego mechanika który się zna na Mitsubishi w okolicach Krakówa?? ( I jest tani )
Anonymous - 20-11-2006, 14:34
ZAPOWIETRZENIE MOŻNA SPRWDZIĆ, ODKRĘĆ KOREK OD CHŁODNICY I PONACISKAJ RURĘ JAK BĘDĄ SZŁY BOMBELKI POWIETRZA TZN ŻE BĘDZIESZ MUSIAŁ ODPOWIETRZYĆ PRZEZ ŚRUBĘ OD TERMOSTATU.
Hubeeert - 20-11-2006, 14:43
kostuch, wyłącz CapsLock pisząc na forum...............
josie - 20-11-2006, 16:16
kostuch napisał/a: | Ten układ się sam odpowietrza bo to nie jest układ zamknięty tu nie ma ciśnienia w zbiorniczku wyrównawczym. |
To manual kłamie w takim razie?...
kostuch napisał/a: | PONACISKAJ RURĘ JAK BĘDĄ SZŁY BOMBELKI POWIETRZA TZN ŻE BĘDZIESZ MUSIAŁ ODPOWIETRZYĆ PRZEZ ŚRUBĘ OD TERMOSTATU |
To gdzie to powietrze Twoim zdaniem siedzi jak można je wydostać ściskając wąż??
Anonymous - 20-11-2006, 17:55
Roznie bywa... ja mialem kiedys Corse A - ukl. cisnieniowy i sie sama odpowietrzyła ( nie raz )
Krzyzak - 20-11-2006, 18:02
bo to jest fakt - układ chłodzenia w Mitsu sam się odpowietrza - pod warunkiem sprawności korka chłodnicy oraz drożności całego układu
ryba_84 - 20-11-2006, 18:15
Napewno zapowietrzony. Gdzie jest odpowietrznik nie wiem, ale jak na termostacie to trzeba zrobić tak jak mówił josie ... przygazowanie zwiększa ciśnienie w układzie i prędkość przepływu więc 'przegoni' powietrze z układu. Sprawdź korek czy nie ma uszkodzonej uszczelki, bo jak płyn się chłodzi to zmniejsza objetość i ma ciągnąć płyn z wyrównawczego. Jak uszczelka padła to pociągnie powietrze, które później krąży w układzie i silnik się gotuje, bo pompa zamiast gonić płyn, to pracuje na sucho z powietrzem.
sorry Ryba_84 za edit, ale
josie - 20-11-2006, 19:38
Hugo - 20-11-2006, 20:45
Często pierwszym, charakterystycznym objawem uszkodzenia uszczelki pod głowicą jest brak ogrzewania. Jednak w tym przypadku najpierw sprawdź to o czym mówią przedmówcy, a jeśli okaże się, że nie pomogło to niestety może być uszczelka...
Tymbardziej, że wymieniałeś wodę na płyn, silnik się grzał itp. więc...hmm...
|
|
|