To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - BRAK mocy Grandis

marcin3000333 - 13-09-2011, 20:55
Temat postu: BRAK mocy Grandis
koledzy pomóżcie w moim grandisie 2.0 DID 2005 r ostatnio zdarza się brak mocy jeszcze na buegacg 1 2 3 jako tako ale potem pedal gazu wciskam w podloge a ten kreci 2 tys obrotów i predkosc prawie ze stoi w miejscu co robic?gdzie szukac przyczyny?
robertdg - 13-09-2011, 20:57

Podpiąc pod kompa i sprawdzić błędy/parametry rzeczywiste
patrycjuszek - 14-09-2011, 06:34

Może ci się filtr paliwa zapchał?
Hubeeert - 14-09-2011, 09:12

marcin3000333 napisał/a:
a ten kreci 2 tys obrotów i predkosc prawie ze stoi w miejscu co robic?gdzie szukac przyczyny?
Przepływomierz.
Bartek - 14-09-2011, 09:50

Masz silnik VAGowski, więc udaj się do szpeca od diesli tej grupy - w Wawce tego pełno ;)
niedal - 04-10-2011, 17:08

Hubeeert napisał/a:
marcin3000333 napisał/a:
a ten kreci 2 tys obrotów i predkosc prawie ze stoi w miejscu co robic?gdzie szukac przyczyny?
Przepływomierz.

ani filtr ani przepływomierz a czujnik świateł stop.
w grandisie jest tak, że jak naciska się delikatnie hamulec i światła się zaświecą z jednoczesnym trzymaniem pedału gazu, to silnikowi odcina lub ogranicza dawkę paliwa.
U mnie kilka razy taki objaw się pojawiał, aż coś wydłubali właśnie z tym czujnikiem i od tamtej pory tego nie było.

w_dobro - 05-10-2011, 09:45

Zadam Ci fundamentalne pytanie.. czy słyszysz pracę turbiny.. silnik vw więc turbo gwizda jak dobrze pracuje.. jeśli jest cisza to proponuję przejrzeć wątek Przepustnica Grandis
NUFI - 22-11-2011, 19:48

niedal napisał/a:
Hubeeert napisał/a:
marcin3000333 napisał/a:
Przepływomierz.

ani filtr ani przepływomierz a czujnik świateł stop.
w grandisie jest tak, że jak naciska się delikatnie hamulec i światła się zaświecą z jednoczesnym trzymaniem pedału gazu, to silnikowi odcina lub ogranicza dawkę paliwa.
U mnie kilka razy taki objaw się pojawiał, aż coś wydłubali właśnie z tym czujnikiem i od tamtej pory tego nie było.

Nawet była akcja serwisowa i wymienili mi bezpłatnie czujnik świateł stopu :)

ale przypchany filtr oleju dawał też takie objawy czyli brak mocy i max. 2500 obr/min.

patrycjuszek - 09-12-2011, 07:30

U mnie wystąpił też taki objaw - czyli Grandis wpadał w tryb awaryjny, kręcił max na 2200obr/min, dopiero wyłączenie i włączenie silnika pomagało.

Pojechałem do ASO Lublin - oczywiście mechanicy mówili - EGR albo turbo do wymiany
( turbina w ASO 16 000 pln z montarzem ;)

Podpieli pod komputer:

Błąd P 2563 - czujnik ciśnienia powietrza, jest on na rurze dolotowej za intercoolerem.
Koszt ASO 350 czujnik plus 200 robocizna. Pytam sie czy czujnik jest VAG a Pan z ASO mówi że nie wie.
Pojechałem do siebie do garażu, patrze czujnik prawie na wierzchu na dwóch śrubkach.
Na razie wyczyściłem go "dyktą". Oczywiście VAG-owski. Koszt na alledrogo 55,- boscha.
Myśle że da sie go wymienić w 5 minut.
Czyli ASO w Lublinie bierze za robocizne 2 400 zł/rbh.

Jak dykta nie pomorze to wymienie ten czujnik. Ale kupie go w ASO SEAT lub SKODA.

P.S.
Czujniki od powietrza czyli
1. Czujnik temp. zasysanego powietrza
2. Przepływomierz
3. Mapsensor czyli czujnik doładowania
nie lubią tłuszczu, a gdzie idzie odma z silnika? właśnie do dolotu, o ile 2 pierwsze czujniki są przed wlotem odmy, to ten trzeci jest już za. Zawsze trochę oleju czasem pójdzie. Na forum VW niektórzy wąż odmy wkładają do butelki a dziurę w dolocie korkiem od szampana zatykają i podobno pomaga.

robertdg - 09-12-2011, 10:10

W ASO Skody powinno być najtaniej ;-)

Czujnik zawsze możesz przemyć zmywaczem do gaźników/przepustnic bądź hamulcy :-)

patrycjuszek - 09-12-2011, 21:35

Dykta była pod ręką bo ostanio nie dałem rady dopić flaszki do końca ;)
jaceksu79 - 09-12-2011, 22:27

patrycjuszek napisał/a:
Czyli ASO w Lublinie bierze za robocizne 2 400 zł/rbh.

:mrgreen: powstrzymam się od komentarza :mrgreen:

ale zgadzam się :mrgreen:

ale i w tym przypadku zawiódł doradca serwisowy - bo pewnie nie poinformował Ciebie, że w tych 200zł za robociznę jest też test MUTIII

patrycjuszek - 10-12-2011, 10:13

Za diagnoze zaplacilem 123 pln extra, pozatym takie czujniki to tylko na zamowienie !!!!!!!!!!
jaceksu79 - 10-12-2011, 10:48

patrycjuszek napisał/a:
Za diagnoze zaplacilem 123 pln extra, pozatym takie czujniki to tylko na zamowienie !!!!!!!!!!

w ASO tyle zapłaciłeś? jeżeli tak to potwierdzam - 200zł za wymianę to przegięcie..

patrycjuszek - 10-12-2011, 11:06

Też na to liczyłem, że jak przyjadę do ASO na diagnozę, zapłące za komputer to wymiana takiego czujniczka powinna być za max 50 pln, tym bardziej jak kupuje u nich część - na której też zarabiają 300%.