To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Mazowieckie - Okap z IKEA - poszukuję instrukcji obsługi i montażu

yalook - 26-09-2011, 12:18
Temat postu: Okap z IKEA - poszukuję instrukcji obsługi i montażu
Kupiłem ostatnio w IKEI Targówek okap DATID HW570. Czy ktoś z Was ma i mógłby wesprzeć mnie instrukcją montażu i obsługi (ikea każe reklamować towar, ale jakoś głupio mi reklamować niekompletność okapu z powodu kawałka papieru).
SnowDevil - 26-09-2011, 13:23

MONTAŻ
INSTRUKCJA OBSŁUGI

po angielsku ale rysunki rozpoznasz. Swoją drogą to wujek GOOGLE chętnie pomaga, wystarczy go o cos zapytać i masz odpowiedź jak z wyroczni ;)

Rozumiem jeszcze gdyby to był okap firmy MITSUBISHI ;)

yalook - 26-09-2011, 13:35

dziękuję :-) - dzięki tej instrukcji już mam 100% pewności, że dostałem niekompletny okap - teraz muszę faktycznie zareklamować produkt.
Student - 26-09-2011, 13:41

Ja bym w ramach montażu polecił rezygnacę z filtra węglowego i wpuszczenie wszystkiego w kanał wentylacyjny .
Nie wiem czy ten okap i mieszkanie mają taką możliwość?

yalook - 26-09-2011, 13:44

ten okap umożliwia montaż do kanału wentylacyjnego. Ja właśnie chciałem podpiąć tak jak piszesz, a nie mogłem, bo (teraz już wiem) okazało się, że w zestawie zabrakło kilku potrzebnych elementów
SnowDevil - 26-09-2011, 13:46

to teraz złóż reklamację i żądaj w ramach zadośćuczynienia żeby Ci przyjechali i zainstalowali za free (jeżeli ufasz monterom) :)

śmieszna rzecz bo na polskiej stronie IKEA w dziale pomocy są różne instrukcje ale do tego okapu nie mają hehe

yalook - 26-09-2011, 13:54

mój Google był ustawiony na polski i dlatego nie znalazłem instrukcji (a też zaglądałem na stronę IKEI).

reklamację złożę, ale sam będę montował. już wystarczy, że przywieźli mi kuchnię zupełnie inną niż zamawiałem - brakło jednych drzwiczek, cokoły były białe zamiast brązowych a okap niekompletny.

teraz to już wolę załatwić wszystko samodzielnie i sprawdzić na miejscu, żeby mieć pewność, że wreszcie kuchnia zacznie mi funkcjonować.

SnowDevil - 26-09-2011, 14:30

to nic tylko życzyc powodzonka. Ostatnio non stop są problemy z brakującymi częściami w IKEA. W prawie kazdym produkcie brakuje np 1 śrubki, jakieś małej plastikowej części itp.
yalook - 26-09-2011, 14:43

ja z kolei zwróciłem uwagę, na sporo gorszą jakość produktów, w porównaniu do tego co było jeszcze 5-7 lat temu. Chyba zaczęli iść na ilość.... :(
SnowDevil - 26-09-2011, 14:51

ostatnio jedyna rzecz "made in sweden" z IKEI to artykuły spozywcze z tego ich sklepiku obok hot-dogów. Większość ich asortymentu jest made in: bulgaria, russia, poland (to akurat ok) i zaczyna pojawiać się też dużo z CHINA. a w wielu innych sklepach można znaleźć to samo co ma IKEA za 1/3 ceny ;) trzeba tylko troche dłużej poszukać i mniej pokrążyć w labiryncie IKEI hehe
Bizi78 - 26-09-2011, 15:14

Student napisał/a:
Ja bym w ramach montażu polecił rezygnacę z filtra węglowego i wpuszczenie wszystkiego w kanał wentylacyjny .

Teoretycznie w blokach nie można podłączać okapu bezpośrednio do kanału wentylacyjnego. Kanał wentylacyjny jak sama nazwa mówi jest od odprowadzania powietrza a nie smrodku z kuchni, który inni lokatorzy mogliby poczuć.

yalook - 26-09-2011, 15:54

na szczęście mieszkam na ostatnim piętrze :mrgreen:
Bizi78 - 26-09-2011, 16:36

yalook napisał/a:
na szczęście mieszkam na ostatnim piętrze :mrgreen:

Ja też mieszkam na ostatnim piętrze ale raz w roku przed zimą chodzą goście ze spółdzielni sprawdzać jak działa wentylacja i się strasznie o to czepiali więc założyłem filtr węglowy i mam spokój na pół roku.

bongo_22 - 27-09-2011, 12:30

Bizi78 napisał/a:
Student napisał/a:

Teoretycznie w blokach nie można podłączać okapu bezpośrednio do kanału wentylacyjnego. Kanał wentylacyjny jak sama nazwa mówi jest od odprowadzania powietrza a nie smrodku z kuchni, który inni lokatorzy mogliby poczuć.

Można bez problemu montować w blokach podłączenie okapu do kanału wentylacyjnego, warunkiem jest zamontowanie kratki wentylacyjnej tego typu:

Mam takie podłączenie od kilku lat i kominiarze, którzy co pół roku sprawdzają wentylację, nigdy nie zwrócili uwagi, że coś jest nie zgodnie z przepisami. Raczej nie ma możliwości, żeby wiatrak okapu wypychał powietrze do kuchni (chyba, że kanał wentylacyjny jest zapchany, albo kratka zostanie zamontowana do góry nogami :wink: ).

yalook - 28-09-2011, 13:09

zareklamowałem okap. W sobotę przywiozą mi nowy okap prosto do mieszkania :D

edit: okap wymieniony - przywieźli sprawny, kompletny nowy egzemplarz. Nawet gotowi byli zamontować go od ręki :-)