Sigma/Diamante Ogólne - schemat elektryczny
Anonymous - 23-11-2006, 13:23 Temat postu: schemat elektryczny Witam szanownych kolegów.Poszukuję schematu elektrycznego do dwunastozaworowej Sigmy (kłopot z automatem-raz jeździ ok, a czasami na biegu serwisowym).Z tego co wiem jest z tym problem, ale z góry dziękuję.
roch_27 - 23-11-2006, 13:45
andant napisał/a: | kłopot z automatem-raz jeździ ok, a czasami na biegu serwisowym) | takie zachowanie wcale nie musi wynikać z błędnego działania układu elektrycznego .
Jeżeli skrzynia przechodzi podczas jazdy w tryb awaryjny to szybciej takie zachowanie moze świadczyć o ewentualnym uszkodzeniu elementów wykonawczych skrzyni Pytanie jak długo jeździsz na obecnym oleju Czy w ogóle był wymieniany
Jeżeli tak to, czy przy okazji był wymieniany filtr oraz czyszczone magnesy
Po jakimś czasie użytkowania filtr oraz magnesy nie sa w stanie całkowicie zebrać opiłki metalu, które dostają się do elementów wykonawczych skrzyni, powodując nieprawidłowości w działaniu.
pozdro
Anonymous - 23-11-2006, 21:38
Olej jest czysty, był wymieniany rok temu (Sigma ma 80 tys. przebiegu, sprowadziłerm ją z Niemiec rok temu od pierwszego właściciela) o magnesach i filtrze nic nie wiem, ale jutro zadzwonię do warsztatu (dobrzy i przyjażni fachowcy - bez ściemy)
Anonymous - 24-11-2006, 02:12
Witam,
Wrzuciłem Ci go do postu z serwisówkami:
LINKA
Choć na Twoim miejscu zassał bym raczej znajdującą się tam serwisówkę do Magny. Jest tam bowiem bardzo obszerny rozdział dotyczący Twojego automatu z opisem objawów uszkodzeń sposobami ich diagnozowania i naprawy. Jak napisał to już mój przedmówca wcale nie musi (i pewnie nie jest) to być uszkodzenie elektryczne...
Pozdrawiam.
Anonymous - 24-11-2006, 11:02
Dzięki za rady i za linki.Moi mechanicy sugerują, żeby najperw sprawdzic elektrykę, m.in. z tego powodu, że w dwóch serwisach Mitsubishi na diagnostyce komputer nie mógł się połączyc
ze skrzynią biegów (a z silnikiem jak najbardziej)
pozdrawiam
Anonymous - 24-11-2006, 17:16
andant napisał/a: | Moi mechanicy sugerują, żeby najperw sprawdzic elektrykę, m.in. z tego powodu, że w dwóch serwisach Mitsubishi na diagnostyce komputer nie mógł się połączyc
ze skrzynią biegów (a z silnikiem jak najbardziej)
pozdrawiam |
Witam,
W takim razie klasyczna śmierć sterownika skrzyni. Gdybyś szukał "nowego" (tj. innego), daj znać mam kilka...
Pozdrawiam.
Anonymous - 13-01-2007, 10:31
Z opóżnieniem, ale dziękuję Chi-Men za trafną diagnozę.
pozdrawiam
Anonymous - 19-02-2007, 15:12
Witam, mam kłopot z automatem w SIGMIE 12V '94.
nie chce wskakiwać 3 i 4, a 2 to tak wchodzi jak jej się podoba, co to może być???
POMOCY!!!!
Anonymous - 19-02-2007, 18:18
Pewnie komputer od skrzyni pada, u mnie jest gościu który czasami takie naprawiał ale akurat nie od Misi, pomyśl o używce póki możesz jeszcze jeździć
Pozdrawiam
[ Dodano: 19-02-2007, 18:20 ]
Aha pogadaj Chi-Man'em on ma kilka używek i po kłopocie
Anonymous - 07-01-2008, 13:35
jezeli ktos maschemat instalacji i opisy bezpiecznikow bardzo prosze o przeslanie. reanimuje sigme ktora stala przeszlo rok i ma sporo niedomagan ktos niezle zezbil w kablach przezconiewiele zeczy dziala i kontrolek sie swieci .chodzi mi o cos takiego zeby mozna wziac do garazu anie latac do kompa i spowrotem z gory dziekoje
|
|
|