Archiwum - Carisma 1,8 GDI Prośba o poradę
miiirek - 12-10-2011, 19:08 Temat postu: Carisma 1,8 GDI Prośba o poradę Witam,
Zachęcony opiniami na forach internetowych na temat Carismy GDI, chciałbym kupić taki samochód. Niedawno znalazłem takie ogłosznie. Proszę o poradę dotyczącą tego auta:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C20922809.html
Z góry dziękuję za pomoc!
Mirek
Mario - 12-10-2011, 21:16
Witam.
Ja osobiście niczego się nie dopatrzyłem.
Jeśli nie masz daleko, warto podjechać bliżej i ocenić. Kolor jest taki, że jakiekolwiek różnice w odcieniu powinny od razu się rzucić w oczy w słońcu
miiirek - 12-10-2011, 22:20
Dzięki
Mam bardzo blisko. To auto sprowadzil sąsiad moich rodziców. W dodatku widziałem go w dniu przywiezienia ("przyjechania", bo autko przyjechało na kołach) z Niemiec. Poza małą ryską na tylnym błotniku, która została zapolerowana, nic się nie dopatrzyłem. Wewnątrz też wygląda bardzo dobrze. Jedyne do czego miałem zastrzeżenia po jeździe próbnej to dziwny stukot w momencie puszczania sprzęgła na lekko skręconych kołach (głównie przy niższych biegach i mocnym depnieciu na gaz - coś jakby poślizg i mocniejsze uderzenie). Poza tym kilka razy silnik zgasł na wolnych obrotach. Sprzedawca obiecał usunąć "usterki". Ponoć winę za zbyt niskie obroty ponosi przepustnica, a szarpnięcia są efektem wybitej poduszki skrzyni biegów.... Jutro znów jazda testowa...
[ Dodano: 12-10-2011, 22:20 ]
Dzięki
Mam bardzo blisko. To auto sprowadzil sąsiad moich rodziców. W dodatku widziałem go w dniu przywiezienia ("przyjechania", bo autko przyjechało na kołach) z Niemiec. Poza małą ryską na tylnym błotniku, która została zapolerowana, nic się nie dopatrzyłem. Wewnątrz też wygląda bardzo dobrze. Jedyne do czego miałem zastrzeżenia po jeździe próbnej to dziwny stukot w momencie puszczania sprzęgła na lekko skręconych kołach (głównie przy niższych biegach i mocnym depnieciu na gaz - coś jakby poślizg i mocniejsze uderzenie). Poza tym kilka razy silnik zgasł na wolnych obrotach. Sprzedawca obiecał usunąć "usterki". Ponoć winę za zbyt niskie obroty ponosi przepustnica, a szarpnięcia są efektem wybitej poduszki skrzyni biegów.... Jutro znów jazda testowa...
volve - 12-10-2011, 22:57
miiirek napisał/a: | Poza tym kilka razy silnik zgasł na wolnych obrotach. |
Może to być tylko zabrudzona przepustnica. Ale może tez byc "walnięta" przepustnica, co już do tanich spraw nie nalezy. Moze też padać pompa WC. Ogólnie tematów o obrotach jest na forum trochę. Ogólnie zapytaj może kogoś na podforum regionalnym, czy ktoś nie ma EvoScana i nie sprawdziłby Ci tej Cari.
Może to być drobnostka, ale może to być też kosztowna naprawa.
miiirek - 13-10-2011, 13:11
A co sądzicie o takim autku?
http://otomoto.pl/mitsubi...-C20890659.html
Maxkr - 14-10-2011, 07:09
Cześć,
sprawdz opcje ESP, niedawno również kupowełem Carisme, i miała mieć ESP, a jest TCL (system wspomogania ruszania)
Rownież miałem problem z gaśnięciem na wolnych obrotach, na szczęscie u mnie pomogło wyczyszczenie przepustnic
miiirek - 14-10-2011, 08:38
Wczoraj jeździłem jeszcze raz i jest super. Obroty nie spadają, a włączałem klimę na wolnych obrotach, kręciłem do wysokich obrotów i szybko puszczałem na luz. Wygląda na to, że rzeczywiście wina leżała po stronie zabrudzonej przepustnicy.
W sumie nawet nie patrzyłem, czy ma ESP. Do tej pory jeździłem Sierrą (21 lat), bez wspomagania, z korbkami w drzwiach, bez ABS-u i innych dodatków Już to wyposażenie, które ma Carisma Elegance jest dla mnie "kosmiczne"
Jutro kupuję
volve - 14-10-2011, 14:52
miiirek napisał/a: | Wygląda na to, że rzeczywiście wina leżała po stronie zabrudzonej przepustnicy. |
Najczęściej tak jest. Jednak wiesz, zawsze lepiej sprawdzić gorsze ewentualności.
miiirek napisał/a: | W sumie nawet nie patrzyłem, czy ma ESP. |
Z tego co wiem, to w Carismach nie było ESP, bywały TCL. Ale już nie pamiętam, czy był to dodatek, czy też w konkretnej wersji pojazdu.
miiirek - 14-10-2011, 21:13
Chyba rzeczywiście sprzedającemu chodziło o TCL. Czytałem trochę o tym systemie na forum, a z ESP się nie spotkałem.
|
|
|