To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - Carisma 1,8 GDI Prośba o poradę

miiirek - 12-10-2011, 19:08
Temat postu: Carisma 1,8 GDI Prośba o poradę
Witam,
Zachęcony opiniami na forach internetowych na temat Carismy GDI, chciałbym kupić taki samochód. Niedawno znalazłem takie ogłosznie. Proszę o poradę dotyczącą tego auta:

http://otomoto.pl/mitsubi...-C20922809.html

Z góry dziękuję za pomoc!
Mirek

Mario - 12-10-2011, 21:16

Witam.
Ja osobiście niczego się nie dopatrzyłem.
Jeśli nie masz daleko, warto podjechać bliżej i ocenić. Kolor jest taki, że jakiekolwiek różnice w odcieniu powinny od razu się rzucić w oczy w słońcu :)

miiirek - 12-10-2011, 22:20

Dzięki :-)
Mam bardzo blisko. To auto sprowadzil sąsiad moich rodziców. W dodatku widziałem go w dniu przywiezienia ("przyjechania", bo autko przyjechało na kołach) z Niemiec. Poza małą ryską na tylnym błotniku, która została zapolerowana, nic się nie dopatrzyłem. Wewnątrz też wygląda bardzo dobrze. Jedyne do czego miałem zastrzeżenia po jeździe próbnej to dziwny stukot w momencie puszczania sprzęgła na lekko skręconych kołach (głównie przy niższych biegach i mocnym depnieciu na gaz - coś jakby poślizg i mocniejsze uderzenie). Poza tym kilka razy silnik zgasł na wolnych obrotach. Sprzedawca obiecał usunąć "usterki". Ponoć winę za zbyt niskie obroty ponosi przepustnica, a szarpnięcia są efektem wybitej poduszki skrzyni biegów.... Jutro znów jazda testowa... :-)

[ Dodano: 12-10-2011, 22:20 ]
Dzięki :-)
Mam bardzo blisko. To auto sprowadzil sąsiad moich rodziców. W dodatku widziałem go w dniu przywiezienia ("przyjechania", bo autko przyjechało na kołach) z Niemiec. Poza małą ryską na tylnym błotniku, która została zapolerowana, nic się nie dopatrzyłem. Wewnątrz też wygląda bardzo dobrze. Jedyne do czego miałem zastrzeżenia po jeździe próbnej to dziwny stukot w momencie puszczania sprzęgła na lekko skręconych kołach (głównie przy niższych biegach i mocnym depnieciu na gaz - coś jakby poślizg i mocniejsze uderzenie). Poza tym kilka razy silnik zgasł na wolnych obrotach. Sprzedawca obiecał usunąć "usterki". Ponoć winę za zbyt niskie obroty ponosi przepustnica, a szarpnięcia są efektem wybitej poduszki skrzyni biegów.... Jutro znów jazda testowa... :-)

volve - 12-10-2011, 22:57

miiirek napisał/a:
Poza tym kilka razy silnik zgasł na wolnych obrotach.

Może to być tylko zabrudzona przepustnica. Ale może tez byc "walnięta" przepustnica, co już do tanich spraw nie nalezy. Moze też padać pompa WC. Ogólnie tematów o obrotach jest na forum trochę. Ogólnie zapytaj może kogoś na podforum regionalnym, czy ktoś nie ma EvoScana i nie sprawdziłby Ci tej Cari.
Może to być drobnostka, ale może to być też kosztowna naprawa.

miiirek - 13-10-2011, 13:11

A co sądzicie o takim autku?

http://otomoto.pl/mitsubi...-C20890659.html

Maxkr - 14-10-2011, 07:09

Cześć,

sprawdz opcje ESP, niedawno również kupowełem Carisme, i miała mieć ESP, a jest TCL (system wspomogania ruszania) :)
Rownież miałem problem z gaśnięciem na wolnych obrotach, na szczęscie u mnie pomogło wyczyszczenie przepustnic :wink:

miiirek - 14-10-2011, 08:38

Wczoraj jeździłem jeszcze raz i jest super. Obroty nie spadają, a włączałem klimę na wolnych obrotach, kręciłem do wysokich obrotów i szybko puszczałem na luz. Wygląda na to, że rzeczywiście wina leżała po stronie zabrudzonej przepustnicy.
W sumie nawet nie patrzyłem, czy ma ESP. Do tej pory jeździłem Sierrą (21 lat), bez wspomagania, z korbkami w drzwiach, bez ABS-u i innych dodatków :-) Już to wyposażenie, które ma Carisma Elegance jest dla mnie "kosmiczne" :)
Jutro kupuję :-)

volve - 14-10-2011, 14:52

miiirek napisał/a:
Wygląda na to, że rzeczywiście wina leżała po stronie zabrudzonej przepustnicy.

Najczęściej tak jest. Jednak wiesz, zawsze lepiej sprawdzić gorsze ewentualności.

miiirek napisał/a:
W sumie nawet nie patrzyłem, czy ma ESP.

Z tego co wiem, to w Carismach nie było ESP, bywały TCL. Ale już nie pamiętam, czy był to dodatek, czy też w konkretnej wersji pojazdu.

miiirek - 14-10-2011, 21:13

Chyba rzeczywiście sprzedającemu chodziło o TCL. Czytałem trochę o tym systemie na forum, a z ESP się nie spotkałem.