Dom/garaż/ogród - okna dachowe
bastek - 15-10-2011, 10:04 Temat postu: okna dachowe witam
czy ktoś spotkał się, a może ktoś ma okna firmy okpol?
fajna oferta cenowa, w papierach wyglądają podobnie jak veluxy czy fakro
czy są proste, czy po kilku latach są OK?
jaca71 - 15-10-2011, 13:51
Ja niestety nie pomogę. Miałem Fakro a dołożyłem Veluxa. Oba są ok.
Velux ma teraz jakieś fajne promocje zwraca część kasy za okno. Ja rok temu też z tego skorzystałem
pamar - 15-10-2011, 14:11
Niestety nie sprzedałem jeszcze żadnego okna Okpolu, właściwie nie powinienem się wypowiadać w tym temacie, natomiast mam 100% pewności co do okien Fakro i dla tego polecam:
-Fakro
-Velux
-Roto (ujdzie w tłoku)
........ długo długo nic
i oczywiscie Jasio z kociej wólki
bastek - 15-10-2011, 20:38
sęk w tym, że na necie nie znalazłem opinii negatywnych, spotyka się pozytywne....
cena z kołnierzem 2x niższa... jakby to było 20-30%, spoko bym dołożył. ale 100% róznicy - korci.
Krzyzak - 15-10-2011, 21:11
ja tylko mogę odradzić velux - mam 3 szt. tych okien (te większe, 140 cm wysokie) i muszę brać krzesło, żeby je otworzyć - rączka na górze okna to przegłupi pomysł
być może niższa ścianka kolankowa (mam 110 cm) pozwoliłaby na normalne jego otwieranie, ale niestety galanterię dachową zleciłem wybierać komuś innemu i dlatego teraz się muszę męczyć
bastek - 15-10-2011, 21:17
no hej
okno mam w planach 118 cm, ale zastanawiam się nad większym
a ścianka kolankowa 70 cm
Krzyzak - 15-10-2011, 21:29
jak będziesz miał otwór w dachu, to sprawdź czy jesteś w stanie otworzyć okno bez krzesła i tyle bastek1 napisał/a: | ścianka kolankowa 70 cm | niziutko - rozumiem, że poddasze 'słabo' użytkowe ma być
bastek - 15-10-2011, 22:30
tak. dom w założeniu parterowy. na górze podłogi sporo, ale powierzchni użytecznej niewiele wyjdzie
szpala85 - 16-10-2011, 11:15
bastek1, ..... a może te pozytywne opinie to "przedstawiciele handlowi " ....
ps. u nas w firmie idą tylko Veluxy i Fakro ..... tyle ci napisze
bastek - 16-10-2011, 11:30
szpala85 napisał/a: | a może te pozytywne opinie to "przedstawiciele handlowi |
właśnie... ale przedstawiciel handlowy ma też veluxy... i na nich tez zarobi....
a tu: 3 opiniejaca71, pamar, szpala85, - żadna negatywna, tylko to co na innych forach - wszyscy biorą Veluxy/Fakro.
i tu mam zagwozdkę dalej.
bo znalazłem negatywne opinie o oknach malutkich firm-krzaków produkujących okna w piwnicy.
a o okpolu - 2 tyg. szperania, 1 negatyw - okazał się błędem montażu, a nie okna
a w planach 10-11 okien, czyli ok. 12-14.000 różnicy
szpala85 - 16-10-2011, 12:25
bastek1, nie ma negatywnych opini bo mało tych okien się sprzedaje i montuje ....
btw. jak masz możliwość to najlepiej podejdź do jakiegoś punktu i własnoręcznie dotkinij , zobacz jak działa takie okno i porównaj je z innymi oknami dachowymi ( najlepiej jak byś miał na wystawce Velux , Fakro , Okpol ) ... bo nie zawsze niska cena idzie z dobrą jakością .... a to co jest na papierach to wiesz...
jaca71 - 16-10-2011, 12:38
bastek1, Zgadzam się z tym co wyżej. Ja jak wybierałem okna (normalne) drewniane to poświęciłem tydzień na objechanie wszystkich salonów z takim oknami. Na oko widać wykończenie, jakość, kolory. Da się sprawdzić jakie okucia i jak działają. Dodatkowo nie ma co wybierać firmy, która nie ma pewnego przedstawiciela z serwisem na miejscu. Na koniec wybrałem okna nie najtańsze ale i nie najdroższe, sprawdzone (byłem u użytkownika kilkuletniego) oraz takiego, który ma fabrykę i serwis 20km od mojego domu
[ Dodano: 16-10-2011, 12:41 ]
Krzyzak napisał/a: | rączka na górze okna to przegłupi pomysł |
Genialny wynalazek, plus do tego genialny patent wietrzenia bez otwierania okna. teraz brałbym tylko veluxy Fakt że Veluxa ma model wyżej niż Fakro, które są podstawowe
bastek - 16-10-2011, 14:14
szpala85, ten wątek założyłem bo oglądałem te okna z gościem, który mi dach będzie kładł. i on nie miał czego się czepić. a ja szukam czegoś, co uspokoi moje sumienie, że kupiłem veluxy i nie przepłaciłem. i nikt mi tego czegoś nie może dostarczyć.... ja serio chyba chcę veluxy, i jeden argument mi potrzebny do tego... od 3 tyg na forum muratora nie mogę znaleźć, tu też nie....
Krzyzak - 16-10-2011, 16:24
jaca71 napisał/a: | Genialny wynalazek | coż - jak dla mnie porażka
teraz wybrałbym fakro
a tak w ogóle, to okna dachowego bym WCALE! nie montował - nagrzewanie się przez nie pomieszczenia latem jest masakryczne, za to nocą, kiedy można by obserwować gwiazdy to podejrzewam, że przez 350 dni w roku są zaśnieżone, zaparowane (z zewnątrz) i ogólnie nieprzejrzyste...
a jak deszcz pada, to się spać nie da
dlatego w następnym domu albo lukarna albo pełny dach
jaca71 - 16-10-2011, 17:33
Ja nie wiem dlaczego zraziłeś się do okien dachowych
Mam ich trochę jedno jest nad łóżkiem w sypialni i gwiazdy widać praktycznie przez cały rok - chyba że są chmury Dodatkowo jak zaświecisz światło (nastrojowe) to takie okno świetnie robi za lustro Padający deszczyk usypia Same plusy ja widzę, poza jednym małym plusem ujemnym. W sypialni jak już pisałem okno jest nad łóżkiem i przez to łóżko nie ma pod oknem kaloryfera. I przez to cyrkulacja powietrza jest odwrócona. Lekko chłodniejsze powietrze opada od okna na głowę. Nie jest to zimny wiatr ale odczuwalne. Mi nie przeszkadza bo mam krótkie włosy ale żona... narzeka jak idzie spać z mokrą głową.
Edit:
To jednak Twój projektant był pierdoła. GGL mają klamki u góry (zintegrowane z wywietrznikiem), a GZL maja klamki na dole
|
|
|