[02-06]Lancer CS0 - [CSx Ogólne] Kombi - Antena CB
demoniszcze - 26-10-2011, 16:04 Temat postu: [CSx Ogólne] Kombi - Antena CB Witam!
Może macie jakiś patent, gdzie umiejscowić antenę na magnes od CB radia żeby nie ciekła woda po kablu do środka?? Którymi drzwiami itd. Nie miałem z tym problemu w Lancerze - bo nie padało , ale nauczony doświadczeniem poprzednich aut wolę zapytać... Może wogóle nie mam z tym problemu i uszczelki i tak trzymają??
kgebczyk - 28-10-2011, 08:38
Ja mam antenę w lewym tylnym rogu, wypuszczoną przez drzwi bagażnika (między karoserią a siłownikiem klapy) i nie zauważyłem problemu z wodą
demoniszcze - 28-10-2011, 09:22
dzięki, wolałem zapytać bo w golfie mk4 lało mi sie niemiłosiernie
zaskar - 01-11-2011, 11:22
kgebczyk napisał/a: | Ja mam antenę w lewym tylnym rogu, wypuszczoną przez drzwi bagażnika (między karoserią a siłownikiem klapy) i nie zauważyłem problemu z wodą |
Dokładnie mam umieszczoną w tym samym miejscu. Wielokrotnie jeździłem w deszczu i żadnego przecieku nie zauważyłem. Z tego co pamiętam blacha karoserii z uszczelką jest "zawinięta" ku górze i dlatego woda spływa jak po rynnie na boki a nie do środka
SQ - 18-11-2011, 19:18
lakier po magnesem nie niszczy się za bardzo? w poprzednim nissanie po roku jeżdżenia z magnesem w 1 miejscu wyszła rdza...
kgebczyk - 20-11-2011, 11:47
SQ napisał/a: | lakier po magnesem nie niszczy się za bardzo? w poprzednim nissanie po roku jeżdżenia z magnesem w 1 miejscu wyszła rdza... |
Póki co nie zauważyłem problemu. Mam co prawda gumową podkładkę pod magnes, być może to pomaga.
demoniszcze - 18-12-2011, 15:30
Napiszcie proszę, albo lepiej zróbcie fotkę gdzie macie zamontowane CB w środku, bo chcę zamontować uchwyty i się zastanawiam gdzie będzie najmniej inwazyjnie... w tunelu na prawo od gałki zmiany biegów ?? czy może pod schowkiem, tak czyt siak bez dziurawienia się nie obędzie co??
SQ - 18-12-2011, 15:56
W wersji po lifcie jest taka półka pod radiem gdzie można wsadzić CB. Ja jednak zamontowałem na tunelu środkowym, koło nóg pasażera, bliżej deski rozdzielczej niż gałki zmiany biegów. Jest przykręcone wkrętami. Kabel od zasilania ucięty i podłączony dołem na stałe pod zapalniczkę. Kabel od anteny (ta jest na magnes) puszczony od tylnych lewych drzwi, chowa się pomiędzy kanapą a plastikami, aż do wewnętrznego progu (chodzi o te wewnętrzne plastiki na "progach") potem pod siedzeniem kierowcy wędruje do tunelu środkowego gdzie po jego drugiej stronie łączy się z radiem.
demoniszcze - 18-12-2011, 21:30
dzięki, chyba też tam umieszczę radio
B0RYS - 09-12-2012, 17:54
Czy mógłby ktoś posłużyć radami jak zamontować i którędy najprościej poprowadzić przewody w przypadku anten sirio triflex/twin car? Chodzi mi o to jak bezpiecznie zdjąć podsufitkę oraz którędy doprowadzić przewód, by radio było w schowku (wnęce) pod radiem. Z góry wielkie dzięki.
Misiek :) - 11-12-2012, 21:45
B0RYS, Ja bym podsufitki nie ruszał, mnie seryjny kabel starczał aby poprowadzić nad nogami kierowcy, potem progiem i wyciągnąć za dolną częścią słupka B i między drzwiami na dach
B0RYS - 11-12-2012, 22:10
Ale antena którą chcę założyć jest zamiast fabrycznej anteny radiowej. Jakoś muszę się dostać by ją odkręcić i wymienić.
kgebczyk - 03-10-2014, 11:52
B0RYS, i jak Ci poszło z przyciągnięciem kabli od triflexa? Mam zamiar kupić tą antenę i się zastanawiam czy czeka mnie dużo dłubaniny...
Jeśli zamontowałeś to którędy prowadziłeś kable? FM i CB razem? Jak jest oryginalnie?
B0RYS - 14-10-2014, 19:05
Przepraszam, że tak długo, ale odpowiadam.
FM nie ruszałem, CB sprowadziłem (jeśli dobrze pamiętam) po słupku C w dół i dalej progiem do radia. Montaż ok godziny.
|
|
|