To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Ciągłe problemy z obrotami na jałowym, POMOCY

bczyzowski - 01-11-2011, 09:32
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Ciągłe problemy z obrotami na jałowym, POMOCY
U mnie nadal problem z obrotami ale tylko na jałowym. Przepustnica wyczyszczona, pompa WC sprawdzana wszystko w normie. Wracałem od mechanika(sam stwierdził że wszystko jest ok pojeździł z 50km i nic nie było) auto zachowywało się normalnie. Na światłach obroty nie spadały(było z 600-800). Następnego dnia wybrałem się do sklepu(odległość ok 10km) i obroty na jałowym znowu zaczęły spadać. Gdy samochód już się dusił i całym nim trzęsło poderwał te obroty i znowu było normalnie przez jakiś czas. Wracając ze sklepu to samo, znowu spadały. Sam już nie wiem co może być przyczyną, ciekawe jest to że po takich mocniejszych wstrząsach problem na jakiś czas ustępuje.
kamil88 - 01-11-2011, 11:19

Sprawdź silnik krokowy,może wystarczy go przeczyścić. W najgorszym wypadku go wymienisz i objawy powinny ustąpić :) . W moim volvo mam podobnie,i jest to na 99% wina silnika krokowego.
bczyzowski - 01-11-2011, 12:12

Możesz mi podpowiedzieć gdzie on się znajduje, jak wygląda itd.
Bartek - 01-11-2011, 17:39

Przepustnica z linką, czy elektroniczna?
bczyzowski - 01-11-2011, 18:01

Nie wiem, to nie ja czyściłem. CARISMA 1.8 GDI wersja LS z 1998 roku
wazu - 01-11-2011, 19:02

To wersja z linką. Proponuję rozebrać silniczek krokowy i zakroplić olejem łożyska (najlepiej w aerozolu), bardzo dobra jest oliwka do broni. Miałem podobne objawy i takie doraźne działanie pomogło. Silniczek krokowy jest przykręcony do przepustnicy, dochodzą do niego dwie cienkie rurki gumowe około 12mm średnicy, trudno nie zauważyć. Żeby rozebrać silniczek trzeba odkręcić trzy śrubki trzymające ebonitowy kapturek, zazwyczaj ciężko jest je poluzować (są z miękkiego metalu i wyrabiają się gniazda wkrętaka). Powodzenia przy majsterkowaniu.