Carisma - Techniczne - zawieszenie przednie skrzypi trzeszczy
woyu - 07-11-2011, 19:26 Temat postu: zawieszenie przednie skrzypi trzeszczy Witam, mam taki problem iz od jakiegos czasu zawieszenie przednie bardzo mi skrzypi i trzeszczy glownie na progach zwalniających i innych nie roznosciach, na próg jak za szybko najade to az takie tępe uderzenie słychać w całym samochodzie. Na wiosne bylo robione zawiesznie tzn tulejki, laczniki i jakies tam pierdoly. Podejrzewam ze to cos od amorków chociaz na przegladzie nic nie wyszlo i sa sprawne w ok 70%. Warto dodac ze jak jest cieplo i troche pojezdze to objawy nieco ustepuja najgorzej jest z samego rana
Budrys - 07-11-2011, 19:38
Mam podobnie, kilka dni temu byłem na trzepaczkach i nie mam żadnych luzów a wszystkie części zostały w tym roku wymienione. Tu na forum ktoś pisał o przesuwającej się sprężynie. Ja podejrzewam 3 rzeczy. Albo tą sprężynę (zakładając że nie jest pęknięta) przesuwającą się pod wpływem wilgoci, stukający amortyzator monroe (mimo dobrego tłumienia) i najmniej prawdopodobne mocowanie górne amortyzatora.
kris80 - 07-11-2011, 20:03
Mam to samo. U mnie trzeszczy jak zjezdzam z progów i czasem podczas skręcania kierownica na postoju. Wczoraj wszedzie gdziesie dało wstrzyknąłem oleju i zobaczymy teraz. Ja to nie pomoże to raczej będą amortyzatory bo przednie mam jeszcze nie wymieniane.
woyu - 07-11-2011, 21:31
u mnie objawy sa w sumie od dawna ale nie przejomwalem sie tym, ale teraz to juz straszanie skrzypi. Tez wlasnie mysalem zeby wszystkie elementy ruchome glownie amorki i sprezyny naoiliwic i zobaczyc ale nie wiem czy jak tak zrobie to czegos sie zniszcze tj moj znajomy dawno temu zeby mu klocki nie piszczaly to je nasmarowal
Jaro1974 - 12-11-2011, 09:20
Ta sama historia jest i u mnie. A nasila się jak jest duża wilgoć w powietrzu. Jak jest sucho i ciepło tego zjawiska nie ma. Podobno nakładki gumowe na końcówki sprężyn pomagają.
|
|
|