To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

LPG - Strzelający gaz!!!

Anonymous - 27-11-2006, 16:24
Temat postu: Strzelający gaz!!!
Witam wszystkich uzytkowników tej marki:)
Mam probloem z moja Carismą 1997 1,6 16V plus gaz
Na niskich obrotach załózmy 1500obr/min przy szybszym, dynamicznym dodaniu gazu samochód strzela ale co dziwne taka sytuacja nie mam miejsca juz przy obrotach 2200obr/min.
Co moze być tego przyczyna swiece i przewody sa nówki!!!
Miał ktos taka sytaucje?
pablo8011@wp.pl

Dziekuje z góry za wszelka pomoc

Bartek - 27-11-2006, 16:59

A przerwa na świecach?
A gaz wyregulowany?
Cewki nie mają przebić?

Anonymous - 27-11-2006, 16:59

a ile Ci pali? prawdopodobnie zbyt uboga mieszanka. sprawdz czy nie wywalilo Ci juz przeplywomierza i zaloz klapke przeciwwybuchowa.

pozdrowka

Krzyzak - 27-11-2006, 17:04

a przewody jakiej firmy?
Anonymous - 27-11-2006, 18:10

witaj
ja w swoim wymienilem przewody, swiece i problem zniknal , a byly tez wczesnij jakies falowania przy ok 1800 obrt i inne takie tam teraz juz wszystko ok.
zastanow sie nad przyspieszeniem zaplonu , od jego braku moga byc strzaly, moze miec sygnal wlasnie z przeplywomierza, a temu cos sie stalo przy okazji strzalow,

sprawdz przyspieszenie zaplonu lampa i to juz bedziesz wiedzial
czyli przewody-swiece-szczelnosc kopulki i przewodow- przyspieszenie zaplonu

pozdrawiam :)

stanik - 27-11-2006, 22:02

a przypadkiem nie jest tak, że tym dynamicznym dodaniem gazu zduszasz silnik? Ja mam tak u siebie, jak na przykład na zbyt wysokim biegu i przy zbyt niskich obrotach chce podjechać pod górkę (powiedzmy 3 bieg i 1200 obrotów, gdzie silnik jest tak obciążony górką, że choćbym mu dał i 10 litrów gazu na raz to nie da rady podnieść swoich obrotów w tak krótkim czasie) i zamiast zredukować bieg to wciskałem pedał gazu w podłogę. Za dużo gazu do układu i się wszystko cofało. Zdarzyło mi się ze dwa razy na początku użytkowania instalacji gazowej, teraz już się nauczyłem to obsługiwać (pewnie przy sekwencji tego nie ma). A jak zredukuje i przy wyższych obrotach wcisnę gaz w podłogę to efektu takiego nie ma. Myślę, że to jest to samo i jest to chyba (jak mi się wydaje) skutek uboczny prostej instalacji gazowej. Chyba nie do wyeliminowania. Choć faktycznie nie konsultowałem tego z żadnym gazownikiem.
A masz tak od niedawna (niedawno zauważyłeś) czy zawsze tak było?
Pozdrawiam

Adaho_krak - 27-11-2006, 23:53

pablo8011
Ja miałem u siebie identyczne objawy do Twoich na nowych świecach i kablach tyle że kable były te z tych najtańszych a świece nie pamiętam ale chyba champion zamieniłem kpl (świece + kable) na NGK i problem zniknoł

wojmi1 - 28-11-2006, 08:32

Pablo po wymianie kabli swiec itd , sprawdz przedewszystkim zaplon wyglada na przyspieszony.
Oczywiscie zerknij na pasek rozrzadu czy nie jest przestawiony----- najprosciej zjedz do gazownika i niech ci zmieni program na standartowy w centralce gazu bo czesto kolesie chca przedobrzyc i daja program sport albo wprowadzaja wlasne korekty

Anonymous - 29-11-2006, 16:57

Dzieki panowie ale juz wiem!
Cewka mi poszłą. Jak ją wykreciłem to odeszłą mi ta "główka" od bolca (przepraszam za nie fachowe słownictwo ale pewnie kazdy wie o co chodzi) i gość z serwisu jak ja zobaczył powiedział ze ma przebicie bo jest przepalona. Zmienie cwke 250urzywana nówka 800 :( ale trzeba i zobaczymy ujak bedzie chodził.
pozdrawiam

Xiff - 07-03-2007, 22:45
Temat postu: Ja też miałem bum...
Miałem ten sam problem, że strzelał mi przy zbyt dużym biegu. Myślałem że mi coś wybuchło... i tak było. Jak zapytałem gazownika to powiedział że nast. zubożenie mieszanki i wybuchło w kolektorze. Gościu podłączył się kompem, podregulował coś i problem zniknął całkowicie. Zaczął lepiej chodzić i kopa troszke dostał. To tyle.