To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Zmiana felg z alu na stalowe , co z nakrętkami ?

krzysieg - 11-12-2011, 21:17
Temat postu: Zmiana felg z alu na stalowe , co z nakrętkami ?
Witam

Zmieniłem felgi z aluminiowych Alutec 15" na stalowe oryginalne od colta 13".
Nakrętki miałem długie zamknięte a w stalowych powinny być krótkie otwarte ,
bo nie założe kołpaków ale to jedyny problem ?

Wewnętrzna strona nakrętek tych co mam jest jakby w kształcie stożka a nie płaska ,
wydaję mi się że te zwężenie w nakrętce lekko weszło w otwór w feldze .

KlaudiuszBdg - 11-12-2011, 21:21

Do felg ori przychodza stozki krotkie, ja mam akurat zamkniete i nie sprawiaja problemu z kolpakami (tez ori ?)

BTW mi spece w wulkanizacji przykrecili krotkimi alufelgi... :evil: Gdybym zlapal kapcia to skonczyloby sie na telefonie do assistance, bo udalo sie odkrecic dopiero nasadka kluczem do swiec :evil: :evil: :evil:

krzysieg - 12-12-2011, 07:54

Przyjrzałem się i końcówka nakrętki czyli ten stożek wchodzi ,chowa się w otworze felgi
czyli jest w porządku ,tylko że bardziej wystaje ale na kołpakach mi nie zależy więc nie ma sensu kupować drugiego kpl. śrub .

Trochę szpeci otwór na środku , do tylnych wejdą kapsle ale do przednich nie założe bo wystaje ośka .
Nie rozumiem czemu alufelgi muszą być na krótkich i co ma do tego klucz do świec ...

KaWu - 12-12-2011, 17:23

krzysieg napisał/a:
Nie rozumiem czemu alufelgi muszą być na krótkich i co ma do tego klucz do świec ...

Tu nie chodzi o krotkie / dlugie.

Chodzi o ten wlasnie stozek. Mialem ALutec felgi (ale nie w Colcie) i tam zwykle nakretki ze stalowych nie pasowaly dobrze. Konieczne bvyly inne nakretki.
Jezeli ci pasuje stozek srub ze stalowych - do alu to ok.
Ale nie zawsze sie to udaje i konieczne sa 2 komplety nakretek / srub.

KlaudiuszBdg - 12-12-2011, 22:52

Rozwine co mialem na mysli:

Dlugosc nakretek przy niektorych (m in, Ronal) felgach ma znaczenie; za krotkie nakretki schowaja sie zbyt gleboko w felge i nie odkrecisz ich normalnym kluczem, tylko odpowiednia nasadka o cienkich sciankach ( u mnie akurat przypasil klucz do swiec, kazda inna nasadka byla zbyt gruba)