To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Pomocy problem z alternatorem, za dużo ładuje prądu 16,8V

sskrzypekss1 - 13-12-2011, 15:03
Temat postu: Pomocy problem z alternatorem, za dużo ładuje prądu 16,8V
Witam, ostatnio zepsuł mi sie regulator napiecia - ładował 12,5V. Kupiłem nowy oraz mostek diodowy. przylutowałem, zamontowałem. odpaliłem auto i ładuje 15,3. sprawdzałem dwoma miernikami na jednym i drugim akumulatorze(mam dwa pod maską). co moze być nie tak? gośc w sklepie mowi ze tak ma ładować. mi coś świta ze maksymalnie powinno ładować 14.8V. Co mogłem sknocić?czy moze jest wszystko ok? Alternator a3t07483 12V 90A L S
zbyszekm2 - 13-12-2011, 15:44
Temat postu: Re: Czy ładowanie 15,3V przez alternator jest akceptowalne?
sskrzypekss1 napisał/a:
Witam, ostatnio zepsuł mi sie regulator napiecia - ładował 12V. Kupiłem nowy oraz mostek diodowy. przylutowałem, zamontowałem. odpaliłem auto i ładuje 15,3. sprawdzałem dwoma miernikami na jednym i drugim akumulatorze(mam dwa pod maską). co moze być nie tak? gośc w sklepie mowi ze tak ma ładować. mi coś świta ze maksymalnie powinno ładować 14.8V. Co mogłem sknocić?czy moze jest wszystko ok?

Zły regulator, musi dawać 14,4V. Często tak jest.

Rander - 13-12-2011, 15:53
sskrzypekss1 napisał/a:
Witam, ostatnio zepsuł mi sie regulator napiecia - ładował 12V. Kupiłem nowy oraz mostek diodowy. przylutowałem, zamontowałem. odpaliłem auto i ładuje 15,3. sprawdzałem dwoma miernikami na jednym i drugim akumulatorze(mam dwa pod maską). co moze być nie tak? gośc w sklepie mowi ze tak ma ładować. mi coś świta ze maksymalnie powinno ładować 14.8V. Co mogłem sknocić?czy moze jest wszystko ok?

Możesz zagotować akumulatory.
Bezpieczne dla celi napięcie to 2,4V, czyli 14,4V na zaciskach akumulatora. Powyżej (do 2,5V/cela) można ładować, ale trzeba wodór zdmuchiwać ;)

sskrzypekss1 - 13-12-2011, 17:02
zbyszekm2 napisał/a:
sskrzypekss1 napisał/a:

Zły regulator, musi dawać 14,4V. Często tak jest.

to gdzie moge kupić właściwy regulator? ten kosztował 100zł. z katalogu wynikało ze pasuje do mojego alternatora numer alternatora: a3t07483 12V 90A. Regulator ktory załozyłem ma oznaczenie IM 282

Jestem załamany, wymieniłem ten nowy zły regulator na kolejny innej firmy. po podłączeniu okazuje sie ze ładuje jeszzce wiecej, 16,8V. to jest jakas masakra. Wydaje mi sie ze to jest wina innej częsci. miał ktos podobny problem? :?