[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wibracje nadwozia tylko przy przyśpieszaniu
endrju003 - 16-12-2011, 13:07 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Wibracje nadwozia tylko przy przyśpieszaniu Witam, od dłuższego czasu borykam się z problemem który żaden mechanik ani serwis w Radomiu nie potrafi mi zdiagnozować. Mianowicie występują u mnie delikatne wibracje tylko przy przyśpieszaniu, przy wyższych obrotach trochę zanikają. Dodam że całe zawieszenie było kilkakrotnie sprawdzone, wymienione amortyzatory i wahacze proste, sprawdzone i rozbierane przeguby wewnętrzne (żadnych oznak zużycia) Może ktoś miał podobny problem, bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam
Bartek - 16-12-2011, 13:14
endrju003 napisał/a: | rozbierane przeguby wewnętrzne |
a zamienione miejscami? Zużycie na poziomie 0.2-0.3 mm wystarczy dla drgań
endrju003 - 16-12-2011, 13:28
Dzisiaj jadę do poleconego mechanika ( podobno dobrego od trudnych przypadków) i zasugeruję mu zamianę przegubów, dam znać czy pomogło Pozdrawiam
m6riano - 16-12-2011, 20:18
endrju003 napisał/a: | poleconego mechanika ( podobno dobrego od trudnych przypadków) |
=
Bartek,
deejay - 16-12-2011, 20:21
endrju003 napisał/a: | sprawdzone i rozbierane przeguby wewnętrzne (żadnych oznak zużycia) Może ktoś miał podobny problem, bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam |
Ale czy prawidłowo są zdiagnozowane na 99 % przyczyna leży po stronie przegubów wewnętrznych .
Owczar - 17-12-2011, 17:24
Poduszka skrzyni do sprawdzenia.
Krzysek - 17-12-2011, 18:28
Jeżeli w zwieszeniu jest wszystko oki to ja zacząłbym od sprawdzenia kół, czy nie ma guzów na oponach i czy felgi są proste. Jak to będzie w porządku to w tedy kolej na przeguby, zazwyczaj wewnętrzne dają takie objawy .
Owczar - 17-12-2011, 18:33
Krzysek napisał/a: | Jeżeli w zwieszeniu jest wszystko oki to ja zacząłbym od sprawdzenia kół, czy nie ma guzów na oponach i czy felgi są proste. |
Przecież napisał tylko przy przyśpieszaniu. Krzywe koła objawiają się także podczas jednostajnej jazdy.
Krzysek - 17-12-2011, 18:43
Owczar napisał/a: | Krzysek napisał/a: | Jeżeli w zwieszeniu jest wszystko oki to ja zacząłbym od sprawdzenia kół, czy nie ma guzów na oponach i czy felgi są proste. |
Przecież napisał tylko przy przyśpieszaniu. Krzywe koła objawiają się także podczas jednostajnej jazdy. |
Jak są kwadratowe to tak będzie jak piszesz, a jak lekko to niekoniecznie. Czasem nawet złe wyważenie koła może dawać takie objawy. Na pewno nie zaszkodzi sprawdzenie tych kół.
Owczar - 17-12-2011, 18:46
Jeszcze nigdy się z czymś takim nie spotkałem i nie widzę za bardzo żadnej zmiennej siły, która mogłaby to powodować tylko podczas przyśpieszania. Przy krzywych kołach drgania nasilają wraz ze wzrostem prędkości, ale nie ustają gdy puścimy gaz.
wawer82 - 17-12-2011, 20:46
Ja u siebie mam podobne dolegliwości przy przyspieszaniu a więc głownie na 1 i 2 biegu. W moim przypadku podejrzewam ze będzie to wina łożyska wałka sprzęgłowego w skrzyni bo one mi hałasuje na wolnych obrotach. Jak wymienię łożysko to dam znać czy coś się zmieni.
komarsnk - 17-12-2011, 20:50
wawer82, no to daj znać bo u mnie są podobne objawy i też mam to łożysko do wymiany.
Dodam jeszcze, że te wibracje występują tylko na zimnym silniku. U Ciebie też?
deejay - 17-12-2011, 20:54
wawer82 napisał/a: | Ja u siebie mam podobne dolegliwości przy przyspieszaniu a więc głownie na 1 i 2 biegu. W moim przypadku podejrzewam ze będzie to wina łożyska wałka sprzęgłowego w skrzyni bo one mi hałasuje na wolnych obrotach. Jak wymienię łożysko to dam znać czy coś się zmieni. |
To nie jest łożysko wałka , łozysko nie ma nic wspólnego z tymi objawami
Przeguby panowie , koniec kropka .
kochajj - 17-12-2011, 21:31
jak pisał Bartek - PRZEGUBY
Krzyzak - 17-12-2011, 23:17
kochajj napisał/a: | PRZEGUBY | doprecyzuję - wewnętrzne
profesjonalne zrobienie (regeneracja) kosztuje ca 500 zł za sztukę, zamienników nie ma, więc albo oryginał albo regeneracja albo (chwilowo) zamiana ich miejscami z daniem nowego smaru (robiłem to w obu swoich rekinach)
|
|
|