Carisma - Techniczne - Kontrolka silnika
Bertosz - 19-12-2011, 17:56 Temat postu: Kontrolka silnika Po przejechaniu ok 7km zapalała mi sie kontrolka silnika i gasła po ok 5km. Nie zauwazyłem zeby auto zachowywało sie dziwnie tz pali i jezdzi normalnie. Teraz kontrolka zapala sie czesciej i predzej nawet zaraz po odpaleniu silnika i nie gasnie tak szybko, auto nadal jezdzi normalnie. Czym moze byc spowodowane to zapalanie tej kontrolki ?? Carisma 1.6 90 km auto w gazie(sekwencja) od ok 30 tys. niedawno przeglad gazu.
reicz - 19-12-2011, 17:58
musisz pod komputer podłączyć i odczytać kody błędów.
Bertosz - 19-12-2011, 18:01
tak bedzie najłatwiej, ale to kosztuje. moze ktos miał ten problem
Saqu - 19-12-2011, 18:27
a spinacz też kosztuje, ale o wiele mniej
a jak nie spinacz to kawałek kabelka jakiegoś czy tam drucika
opis znajdziesz w faq:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
kozuch2 - 19-12-2011, 20:43
nie wiem jak u ciebie ale u mnie pali się od wczoraj.Nie przejmuje sie tym,bo wiem ze to od wody,wczoraj musialem przejechać przez piekną droge w lesie caly czas w kalużach,nie mam osłony pod silnikiem ,naleciało gdzies wody i jakiś czujnik szaleje,zdażyło mi się już to pare razy,czasami zgasła po przejechaniu kilku kilometrów do nawet tygodnia,teraz nas niestety pogoda nie rozpieszcza, wiec zanim to wyschnie to tez potrwa
plecho1 - 19-12-2011, 22:37
kozuch2, lepiej sprawdź te błędy w sposób podany przez Saqu. Dojdziesz wtedy najprawdopodobniej co powoduje ten błąd i być może zlikwidujesz nieszczelność wywołującą ten błąd. Może też być sytuacja, że wilgoć i te błędy to tylko zbieg okoliczności. W przypadku zapalenia się tej kontrolki nie da się nic powiedzieć bez sprawdzenia błędów.
|
|
|