To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - lancer a czujniki połozenia wału !!!!!

Anonymous - 02-12-2006, 17:31
Temat postu: lancer a czujniki połozenia wału !!!!!
Ponownie witam mitsumaniakow,kolejny problem ,pytanko.mam lancerka 91 ,4g15,12v i nie mam pojecia co to jest POWERTRANZYSTOR ? gdzie on sie znajduje ? i jak go morzna sprawdzić??czy jest taka mozliwosc?Oraz co oznacze wiele uzywany przez misiaków skrót TPS ?DZIEKUJE za RADE pzdrawiam
Anonymous - 02-12-2006, 17:57

POWERTRANSISTOR jest w aparacie zapłonowym jak go spradzić sam nie wiem, a bardzo by mi to ułatwiło życie. TPS to czujnik położenia przepustnicy potencjometr, który jest po prawej stronie przepustnicy patrząc od strony dolotu.

A tu instrukcja jak go sprawdzić

Anonymous - 03-12-2006, 11:24

Witam Krzychu dziekuje za rade dotyczaca sprawdzenia TPS i POWERTRA......ale ta instrukcja nic minie mowi ,jak bybyla po polsku to wszystko byloby ok takze jestem jeszcze w kropce jak moglbys mi przyblizyc jeszczeraz cosik na ten temat po polsku to bylkbym wdzieczny jeszcze mam pytnko ,gdzie sie znajduje czujnik polozenia walu??POZDRAWIAM
Anonymous - 03-12-2006, 15:23

Widzę, że walczymy z tym samym problemem. Dzisiaj sprawdziłem tranzystor i wygląda że umarł.

Sprawdzenie tranzystora jest proste, trzeba podłączyć miernik i bateryjkę wg schematu jeżeli tranzystor jest sprawny to powinno pojawić się przejście (opór bliski 0) między pinem 5 a 12 i zginąć po odłączeniu plusa bateryjki.

Jak coś to napisz na PW albo GG może razem coś wymyślimy.