To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Spawarka

gulgulq - 06-01-2012, 10:38
Temat postu: Spawarka
szukam, taka typowa "walizkowa", inwertor, do elektrody 4 mm lub mniejszej
raczej 220V ale może być i siła,

zastosowanie typowo garażowe, drobne naprawy, może w lecie pospawam sobie sam płot
,ważne żeby dało się pracować dłużej a nie po 5 minutach spawania pół godziny czekania na wychłodzenie transformatora :) ,

zasoby finansowe tak ok. 600-800 zł

poleci ktoś jakiś dobry model ??

robertdg - 06-01-2012, 11:04

W tej cenie jeżeli chodzi o nówki, to możesz liczyć jedynie na chińskie wytwory Sherman - do użytku domowego w sam raz, jezeli wytrzyma okres gwarancyjny to sukces, jednakże jeżeli się zepsuje to naprawy są czasochłonne.
W tej cenie mozesz liczyć na pólautomat obsługujący szpule 1kg, tylko bedziesz potrzebował jeszcze osprzęt, ponadto uchwyt spawalniczy jest na stałe montowany (brak złacza Euro)
Inwwertorowa spawarka elektrodowa z płynna regulacją

No chyba, że poszukasz kogoś co handluje używanymi sprzętami spawalniczymi i sprzeda coś markowego z gwarancja

jacek11 - 06-01-2012, 11:07

gulgulq napisał/a:
raczej 220V ale może być i siła,

Jeśli masz możliwość,to tylko siła. 8)

i9i - 06-01-2012, 11:49

Kolega zakupił sobie małą inwertorówkę do garażu na 220 i płotki, pierdółki spawa i sobie chwali bo niby ma płynniejszy prąd niżeli w transformatorówkach, ja natomiast napaliłem się na półautomat i składam sobie na jakiś nieduży garażowy pod butle :biggrin:
gulgulq - 06-01-2012, 12:27

http://www.profimarket.pl...ct&prod_id=2625

a coś takiego, to zwykła transformatorowa ale jak dla mnie w zupełności wystarczająca

robertdg - 06-01-2012, 18:09

Brame to tym podspawasz, jeżeli nie masz zbyt dużych spadków napięcia, ale elaktroda nie większa jak trójka i napewno nie pójdzie w dłuższym ciągu bo będzie się przegrzewać, dzień czasu spawałem taką spawarką kratownice o powierzchni 10m kwadratowych z odstepami pomiędzy belkami rzędu niecałe pół metra, półautomatem byłoby 2 razy szybciej i łatwiej
gulgulq - 06-01-2012, 18:14

racja...tylko nie wywalę ze 2 tysiące na coś co będę używał raz/dwa razy na rok do pospawania taczek

chyba pójdę całkowicie w oszczędności i kupie coś najtańszego
a do spawania bramy i płotu pożyczę z firmy normalny migomat :)

robertdg - 06-01-2012, 18:23

Jeżeli to ma być sporadycznie używany sprzęt, to radze poszukać promocji w Biedronce i tym podobnych, gdyż za taki sam sprzet jak bester tylko o nazwie rockwool zaplacisz jakies 300zł, gwarancja na 2 lata i nic cie nie interesuje :P
HouseM - 06-01-2012, 20:02

Polecam Ci ten konkretny model MMA 160A. http://dedra.pl/products/spawarka-inwerterowa/
Kątowniki na ogrodzenie spawało się idealnie. Nic się nie kleji. Jak dobrałem cienką elektrodę to nawet blacha samochodowa nie była jej straszna. Ceny dokładnej nie pamiętam, około 700zł

Marcino - 08-01-2012, 21:39

robertdg napisał/a:
Jeżeli to ma być sporadycznie używany sprzęt, to radze poszukać promocji w Biedronce i tym podobnych, gdyż za taki sam sprzet jak bester tylko o nazwie rockwool zaplacisz jakies 300zł, gwarancja na 2 lata i nic cie nie interesuje :P

Kupiłem włsnie takiego rockwortha RW 250 w Casto za coś koło 330zł, spawałem nim brame przesuwną, i inne takie drobe rzeczy, Nie ma kłpotów z przegrzewaniem ma spory zapas mocy. Jest na 220 i 380V. Jedynie ma którke kable co jest wada.

plecho1 - 08-01-2012, 21:50

Potwierdzam, taka spawarka tylko z wentylatorem za około 300 - 400 zł do drobnego spawania spokojnie wystarczy.
Około 5 lat temu coś takiego kupiłem dla ojca tylko bez wentylatora i bez przerwy można było spawać tylko kilka minut ale zamontowałem zwykły wentylator od wentylacji i od tamtej pory nigdy nie było problemu z przegrzewaniem. Ojciec używa elektrod max 2,5mm.

Marcino - 08-01-2012, 23:46

Moja ma wentylator, spawam również 3mm, myśle ze i 4mm uciagnie taki ma zapas mocy w koncu 250A.

[ Dodano: 03-02-2014, 10:58 ]
A zna ktoś co to za cudo i ile może kosztować/