To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Lancer CB0 - Wymiana filtra paliwa

DanielBogusz - 08-01-2012, 10:28
Temat postu: Wymiana filtra paliwa
Proszę o instrukcję krok po kroku, co najpierw zdemontować i jak żebym nie musiał odkręcąć niepotrzebnych części. Wiem, że siedzi pod butlą od płynu do spryskiwaczy, chciałbym to szybko przeprowadzić. Dzięki :)
Piotras88 - 08-01-2012, 13:53

1. Wyjąć zbiorniczek płynu od spryskiwaczy oraz zdjąć przewód prowadzący płyn, najlepiej przy masce na trójniku.
2. 2 klucze płaskie rozmiar 19 w dłoń i odkręcić przewód paliwowy od filtra.
3. Wyjąć filtr z obejmy, pewnie trzeba poluzować obejmę, ale nie pamiętam jak, pewnie jakaś płaska 12/14, albo coś w tym stylu

idas - 08-01-2012, 15:47

Kup sobie klucz oczkowy rozcięty ("wężykowy") rozmiar 14, a będziesz miał "gwarancję" że operacja się powiedzie ;-)
DanielBogusz - 08-01-2012, 18:39

Przepraszam, że zadam głupie pytanie. Do czego głównie będzie ten klucz przydatny? :) Dość ciężki dostęp jest do dolnej śruby od zbiornika płynu do spryskiwaczy, przeszkadzają różne przewody, a śruba jest mocno zapieczona. Muszę zaopatrzyć się w komplet porządnych kluczy i wkrętaków. Sory, robię komputery, na samochodach nie znam się - próbuję po prostu sił z samochodami. Dzięki za odpowiedzi.
Piotras88 - 09-01-2012, 00:15

Spróbuj bez odkręcania tej śruby, dolne mocowanie jest jakby przecięte, da radę zsunąć ten zbiornik bez odkręcania, przynajmniej u mnie tak było...
idas - 09-01-2012, 09:05

DanielBogusz napisał/a:
Do czego głównie będzie ten klucz przydatny? :)

Jak zaczniesz odkręcać wężyk paliwowy od filtra (cienki stalowy wężyk wchodzący od dołu do filtra paliwa) to zrozumiesz ;-) Na górze jest łatwiej bo jest duża śruba i zupełnie inny przewód. Płaskimi kluczami jeszcze sobie rękę rozwalisz (jak się ześlizgnie). Bez odkręcenia zbiorniczka spryskiwaczy też da radę, bo sam tak robiłem ;-)

mkm - 10-01-2012, 04:51

Pamiętaj o uszczelce i sprawdż szczelność połaczeń po wymianie.