Colt - Ogólne - Colt Cj0 Totalny remont czy też NIE ?
vVKrystianVv - 09-01-2012, 14:35 Temat postu: Colt Cj0 Totalny remont czy też NIE ? Witam!!
Jestem w posiadaniu Colta CJ0 z 96 roku z silnikiem 1.3 (75km) .Auto dostałem , byłem bardzo zadowolony, jeździ mi się idealnie ,lecz mam z nim problemy , tylko i wyłącznie ze silnikiem.
Bierze olej , wcina dużo benzyny( nieraz miałem wrażenie,że się robi wir w baku , taki dziwny odgłos z pompy paliwa , gdy auto stoi na wolnych obrotach) , przepustnica jest klejona i ciągnie lewe powietrze i tu moje pytanie : z jakiego auta szukać przepustnicy ,czy jest jakiś zamiennik na te silnikowe części . Proszę o pomoc ,bo mm dwa wyjście z tej sytuacji : Sprzedać, albo doprowadzić do perfekcji .
W razie czego możecie pisać na GG : 15695163
Mam troche pytań co do tego modelu .
Pozdrawiam!!
FTOrek - 09-01-2012, 15:50
Czemu chcesz zamiennik a nie oryginał -używka.Przelicz wszystko i decyduj.Jeśli buda jest zdrowa to wielkich kosztów tu nie widzę.Powodzenia.
vVKrystianVv - 09-01-2012, 16:47
Auto było sprowadzone z Niemiec , podwozie zakonserwowane ,widać że byle flejtuch tego nie robił. Jak na razie do wymiany ,przepustnica, uszczelka głowicy . Myślę,że dałbym rade sam wymienić przepustnice ,tylko problem z tą uszczelką, a mechanik chce dość troche za wymiane. Żeby to samemu zrobić potrzebował bym jakiś Tutorial krok po kroku jak to zrobić :/ . A gdybym się dostał do tej uszczelki , to jeszcze planowanie głowicy , o ile to ma sens gdyż silniczek ma nabite 320 tys.
Pozdrawiam!!
WK89 - 09-01-2012, 17:58
oczywiście że to ma sens , kupisz drugi silnik z firmy krzak i dalej będziesz miał problemy lepiej dać drugie życie temu co siedzi pod maska a nawinie na koła kolejne 300tys. co do wymiany uszczelki pod głowica nie ma tragedii ale musisz mieć pojęcie o mechanice zdemontowanie pokrywy zaworów i samej głowicy to nie problem , najważniejsze odkręcanie śrub w odpowiedniej kolejności trzeba pamiętać by zaznaczyć na kole i na wałku rozrządu jak leży żeby potem ustawić rozrząd , nie wiem czy ten silnik ma kasowanie luzów zaworowych hydrauliczne ale wątpię , musisz po chować wystające zawory i wyjąc tulejki centrujące z głowicy (będą albo w głowicy albo w bloku) dasz głowice do planowania zeszlifujesz resztę uszczelki z bloku i tak dalej hehe trochę się rozpędziłem zapominałem dodać o spuszeniu płynu chłodniczego i oleju i zdemontowaniu aparatu zapłonowego , trochę chęci i sobie poradzisz
Hugo - 09-01-2012, 20:08
WK89 napisał/a: | nie wiem czy ten silnik ma kasowanie luzów zaworowych hydrauliczne ale wątpię | Nie ma.
vVKrystianVv - 09-01-2012, 20:19
Jeśli ktoś kiedyś planował głowice i wymieniał uszczelke na niej to proszę o jakieś Fotki podglądowe. Szukam po necie,lecz bez skutku . Pozostaje mi także kupić Silnik z mniejszym przebiegiem , wiadomo kupiłbym mocniejszy np: 1.6 16v ,ale skrzynia pewnie nie będzie pasować i układ elektryczny , to już dodatkowe koszta .Sam silnik jak patrzyłem : allegro w granicach 500--700 zł .
Pozdrawiam!!
czarnuch23 - 09-01-2012, 20:49
Na gg ci zostawiłem wykłąd
co do zdjęć to wiele ci nie pomogą lepszy będzie kolega który to robił pod ręką. Mogę ci napisać jak sie to robi tylko czy dasz sobie radę?
FTOrek - 10-01-2012, 08:49
Taka operacja na odległość jest bardzo ryzykowna.Z tego co piszesz nie grzebałeś jeszcze w silniku.
Moja rada.Poproś chłopaków z regionu o pomoc.Jesteś jednym z nas MM.Myślę ,że pomogą.
To co dla jednych jest proste dla drugich to czarna magia. Powodzenia.
WK89 - 10-01-2012, 12:25
vVKrystianVv napisał/a: | Jeśli ktoś kiedyś planował głowice i wymieniał uszczelke na niej to proszę o jakieś Fotki podglądowe | ja mam jakieś fotki jak zmieniałem uszczelkę to zrobiłem dla upamiętnienia rozebranego misia ale raczej się nie nadadzą są słabej jakości robione ipadłem a tobie by się raczej przydało krok po kroku z opisem. vVKrystianVv napisał/a: | kupiłbym mocniejszy np: 1.6 16v ,ale skrzynia pewnie nie będzie pasować i układ elektryczny | skrzynia powinna pasowac przynajmiej w 1.5 , 1.6 i 1.8 (4g15 , 92 , 93) to ta sama skrzynia w 1.3 myślę ze też to samo ale elektryka jest inna
vVKrystianVv - 10-01-2012, 19:50
Widział ktos kiedys coś takiego , co tam jest poklejone ? Silniczek krokowy ?
Pozdrawiam!!
[ Dodano: 18-01-2012, 19:31 ]
Żyje ktoś , czy to co forum zaczyna już podupadać ??
|
|
|