Car Audio - Problem z radiem
rafii88 - 27-01-2012, 23:09 Temat postu: Problem z radiem Witam!!!
Mam problem z radiem jak się zagrzeje tzn. trochę pochodzi na "wyższych obrotach" to gaśnie można je włączyć i będzie sie co chwilę wyłączać albo mozna poczekac aż ostygnie to troche dłużej posłuży Pod radio są podpięte przednie dwa głośniki 2x100w i piec do którego są podpięte dwa tylne głośniki i sub.
Ma ktoś pymysł co sie dzieje
Bizi78 - 27-01-2012, 23:50
Obstawiam (choć nie jestem elektronikiem) czujnik temperatury zabezpieczający końcówkę mocy przed przegrzaniem i wyłącza radio.
Spróbuj wyjąć radio z kieszeni i zobacz czy też będzie się wyłączać po dłuższym intensywnym słuchaniu.
rafii88 - 28-01-2012, 12:17
A jeśli nie będzie to co można z tym zrobić
Bizi78 - 28-01-2012, 12:36
Możesz zamontować na dachu oczywiście to żart. Jak jest na gwarancji to wiadomo, a jeśli nie to zanieść to fachowca bo samemu jeszcze się na tym nie znając to można jeszcze gorzej zepsuć. Poszukaj na forach: elektroda lub jakimś caraudio może znajdziesz podobny problem jak twój i zorientujesz się o koszt takiej naprawy coby fachowiec cię nie złupił .
elektryk - 28-01-2012, 20:37
A jakie to radio że podłączasz 2x100W? Czy któryś z przewodów od głośników nie jest zwarty z masą albo drugim głośnikiem?
toyociv - 29-01-2012, 11:10
Sprawdź czy w miejsce w którym jest najwięcej otworów odprowadzajacych ciepło nie jest czyms przysłonięte (np.połeczka pod radiem).
sipex - 05-05-2012, 11:18
witam.
Posiadam radio Pioneer 3200dvd i od jakiegoś czasu zauwazyłem ,że jak slucham glosno muzyki z plyty cd karty sd obojetnie czego to po wcisnieciu pauzy slychac szumy w glosnikach..glosniki mam orginał z tyłu a przód pionieera..proszę o pomoc
karolgt - 21-05-2012, 10:55
sipex napisał/a: | witam.
Posiadam radio Pioneer 3200dvd i od jakiegoś czasu zauwazyłem ,że jak slucham glosno muzyki z plyty cd karty sd obojetnie czego to po wcisnieciu pauzy slychac szumy w glosnikach..glosniki mam orginał z tyłu a przód pionieera..proszę o pomoc |
masz wzmacniacz? jeśli tak, to jakie masz kable od radia do wzmacniacza? jak są puszczone przez samochód? szumy "zbierane" są z reguły przez kable więc to może one są winne.
major - 21-05-2012, 21:42
Tak jak napisałkarolgt, szumom przeważnie winne są kable sygnałowe. Dużo zależy od jakości tych kabli oraz miejsca gdzie są prowadzone w samochodzie.
Nie powinny iść razem z przewodem zasilającym. Głównym generatorem szumów w aucie jest alternator oraz przetwornice Xenon jeżeli takie posiadasz.
Sprawdź prowadzenie kabli, jeżeli to nie pomoże proponuje wymienić kable na jakieś lepsze powinno pomóc.
|
|
|