To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.5V6 GDI] No i chyba silnik trafił ....

VG - 30-01-2012, 09:06
Temat postu: [3.5V6 GDI] No i chyba silnik trafił ....
Witajcie

wczoraj wieczorem poszedlem odpalic silnik bo mowili ze bedzie zimno w nocy. Silnik zapalil bez pronhlemu ale zastanowilo mnie bo nie zgasla lampka oleju. Poniewaz tio bylo dosc pozno i nie mialem jak sprawdzi stanu na wszelki wypadek poszedlem dolac oleju (dolalem ok 0,5-0,7 litra). Dzisiaj rano odpalil bez problemu odpalil ale lamka nie zgasla (myslalem ze to problem z czujnikiem) . Po przejechaniu ok 400 m zgrzytnelo i silnik zgasl. Odpalic sie juz nie da (nie daje rady krecic - aku jest ok). Czy moje najgorsze obawy ze silnik poszedl z dymem moga sie spelnic ? Co moglo zamarznac ze nie bylo smarowania silnika jak podejrzewam ? (dolewalem wczoraj oleju) :cry:

Szyszkowa - 02-02-2012, 21:32

Która lampka dokładnie (w jakim kolorze) ?
VG - 03-02-2012, 08:14

czerwona olejowa, juz stoi u mechanika i mówi że chyba przyłapało na panewce :( (ale trzeba rozebrać) .
Tak czy inaczej aby zajrzeć i sprawdzić dół do zrzucenia czyli miska olejowa i wał. Pytanie czy wał w 3,5 GDI można szlifować ? (jeśli b ędzie taka konieczność). I ile taki remont wg. Was powinen kosztować ? (robocizna)

plecho1 - 03-02-2012, 08:16

Raczej taniej będzie kupić drugi silnik a następnie zalać go jakimś dobrym olejem.
Chyba się jednak pospieszyłem, na alledrogo jest taki za 6500 :) to może i remont wyjdzie trochę taniej lub podobnie.

VG - 03-02-2012, 08:57

juz wlasnie patrzylem na ten silnik za 6500 :-X i chyba jednak taniej wyjdzie go naprawic. Choc nie wykluczam sprzedazy go w takim stanie jak jest ktos moze sobie go zrobi boi jusze miec szybko auto do jezdzenia :(

Ile moze kosztowac robocizna ?

plecho1 - 03-02-2012, 11:42

Kilka lat temu robiłem kumplowi silnik w starym nissanie i szlif wału kosztował około 30zł za punkt czyli około 300zł do tego jeden korbowód około 300zł, panewki też coś koło tego i komplet uszczelek. Ceny pewnie do tej pory się pozmieniały jak i za części i usługi. Jak zlecisz to komuś kompleksowo to myślę, że pomiędzy 1000 a 2000 sama robocizna.
VG - 25-02-2012, 20:58

Naprawiłem , zatarł sie jedne wałek rozrządu do wymiany głowica z wałkami , koszt częsci i robocizny : 2900 zł :? no ale jezdzi :)

[ Dodano: 26-02-2012, 16:37 ]
VG napisał/a:
Naprawiłem , zatarł sie jedne wałek rozrządu do wymiany głowica z wałkami , koszt częsci i robocizny : 2900 zł :? no ale jezdzi :)

przy okazji , jaka jest godziwa dniówka dla mechanika ?