L200 Techniczne od 2006r - L200 nie zapala
johnson - 04-02-2012, 09:13 Temat postu: L200 nie zapala Mam maly klopot z elka i zanim auto pojedzie laweta do ASO chcialem sie podpytac co moze byc nie tak. Otoz, wymienilem akumulator bo stary wyzional duchal. Auto zapalilo pieknie. Natomiast palila sie kontrolka silnika. Pochodzilo chwile, oskrobalem je z lodu w tym czasie. Zauwazylem ze nie grzeja lusterka. Wylaczylem silnik i posprawdzalem wszystkie bezpieczniki pod maska i w kabinie. Wszystko wrocilo na swoje miejsce itd.
Teraz jak probuje zapalic silnik to nie pali sie kontrolka silnika w ogole, nie zapala sie nawet na sekunde.
Ktos ma jakis pomysl co moglo sie rozlaczyc albo moze nie kontaktowac ze nie pali sie lampak silnika? Motor normalnie kreci, wszystko inne dziala, tyle ze nie zaskakuje.
To ta sama lampka, ktora palila mi sie stale po zmianie akumulatora.
zbyszekm2 - 04-02-2012, 11:21 Temat postu: Re: L200 nie zapala
johnson napisał/a: | Mam maly klopot z elka i zanim auto pojedzie laweta do ASO chcialem sie podpytac co moze byc nie tak. Otoz, wymienilem akumulator bo stary wyzional duchal. Auto zapalilo pieknie. Natomiast palila sie kontrolka silnika. Pochodzilo chwile, oskrobalem je z lodu w tym czasie. Zauwazylem ze nie grzeja lusterka. Wylaczylem silnik i posprawdzalem wszystkie bezpieczniki pod maska i w kabinie. Wszystko wrocilo na swoje miejsce itd.
Teraz jak probuje zapalic silnik to nie pali sie kontrolka silnika w ogole, nie zapala sie nawet na sekunde.
Ktos ma jakis pomysl co moglo sie rozlaczyc albo moze nie kontaktowac ze nie pali sie lampak silnika? Motor normalnie kreci, wszystko inne dziala, tyle ze nie zaskakuje.
To ta sama lampka, ktora palila mi sie stale po zmianie akumulatora. |
Zamarzło paliwo, zgłoś się na akcje serwisowa zamontowania podgrzewacza.
johnson - 04-02-2012, 12:20
Dzieki za pomoc. Misiek sam sie naprawil i pali od strzala.
Nie dziala mi tylko grzanie lusterek i szyby. Gdzie moze byc problem?
Jak zalaczam podgrzewanie nie slysze zeby sie przekaznik zalaczal (wczesniej bylo slychac takie ciche cykniecie). Bezpieczniki sa ok. Gdzie siedzi ten przekaznik?
jaceksu79 - 04-02-2012, 12:33
johnson napisał/a: | Nie dziala mi tylko grzanie lusterek i szyby. Gdzie moze byc problem? |
Nie działa też Tobie prawidłowo otwieranie tylnej szyby- jedź na wymianę modułu grzania lusterek i sterowania szybą. Mieści się po lewej stronie pojazdu za tylnym oparciem fotela
[ Dodano: 04-02-2012, 12:35 ]
johnson napisał/a: | Natomiast palila sie kontrolka silnika. |
Możesz mieć pewność, że w niedługim czasie padnie Tobie zawór sterowania pompą wtryskową SCV.
Jeżeli nie masz podgrzewacza to załóż go. Nie kombinuj z nieoryginalnymi filtrami - niby pomagają ale niszczą układ wtryskowy
johnson - 04-02-2012, 12:37
podgrzewacz juz mam, teraz wszystko gasnie ladnie i nic sie nie pali nieprawidlowego wiec mysle ze bedzie ok. Gdzie dokladnie znajde ten modul?
jaceksu79 - 04-02-2012, 12:51
Dokładnie tu.
jaceksu79 napisał/a: | Mieści się po lewej stronie pojazdu za tylnym oparciem fotela |
Zdejmij tylne oparcie to znajdziesz
maćko z lubań - 04-02-2012, 19:04
Korzystając z okazji, że jest taki wątek to opiszę moją historię z porannego odpalania L200, która wydała mi się dziwna, ale z drugiej strony mróz na dworze i 4 letni akumulator. Pierwsze odpalenie: rozrusznik kręcił ciężko i długo zanim zaskoczył, jak już silnik zaskoczył to obroty wskoczyły do 4 tyś. w między czasie zapaliły się kontrolki ABS-u i Kontroli Trakcji po ich zgaśnięciu zapaliła się kontrolka oleju, obroty błyskawicznie spadły tak, że aż silnik zgasł. Drugie odpalenie: Długie grzanie świec i znów długie kręcenie rozrusznikiem ale auto tylko się dławiło i nie zapaliło. Trzecie odpalenie: Znowu długie kręcenie i dławienie ale w końcu silnik zapalił. Silnik klepał jak stary 1.9 TD w Golfie III z przebiegiem 700 tyś. km no i przez pierwsze 2 kilometry mocy kompletnie brak. Może to norma i jestem przewrażliwiony lub trzeba wymienić akumulator, a może ktoś kompetentny wskaże coś co trzeba by sprawdzić. Aha, L200 rok 2007/2008 przebieg: 270 tyś. km
derido - 08-02-2012, 19:13
Witam
Ja mam identyczna historie wszystko to samo tylko moj ma 45 tys
Tragedia
RAFUROS - 08-02-2012, 20:29
Jak to jest z tą akją sewisową odnośnie montażu podgrzewacza filtra paliwa?Tankuję na BP i już dwa razy w ciągu tygodnia zamarzło paliwo w filtrze,za pierwszym razem wymieniłem filtr (była już pora) ale po dwóch dniach sytuacja sie powtórzyła i tym razem wystarczyła suszarka (ze szpary między filtrem a korpusem wyciekała przez dobrą chwilę woda!!!) i już od kilku dni jest ok.Proszę o info co i jak z tym podgrzewaczem bo nie zawsze mam pod ręką suszarkę
maćko z lubań - 09-02-2012, 11:04
Zakładając, że Twoje auto jest objęte akcją serwisową to powinieneś udać się/zadzwonić do ASO Mitsubishi, powiedzieć jaki masz problem i najprawdopodobniej związane jest to z akcją serwisową na filtr paliwa. Podasz VIN sprawdzą w swoim programie, czy Twoje auto się łapie na wymianę i jeśli tak zostaniesz zaproszony na wymianę filtra.
|
|
|