Dom/garaż/ogród - Piec C.O.- jaką firmę wybrać?
Andrew - 12-02-2012, 21:31 Temat postu: Piec C.O.- jaką firmę wybrać? Witam.
Zastanawiam się nad wyborem pieca C.O. do własnej kotłowni, tzn. nie wiem jaką firmę wybrać. Myślę o piecach Moderator lub SAS.
Mam pytanie: czy ktoś miał/ma do czynienia z powyższymi firmami i jeśli tak, to jak one się sprawują?
Palone w piecu będzie głównie drewnem...
robertdg - 12-02-2012, 21:40
Ja mam Moderatora, jak narazie jest mega rewelacja, głownie przepalany drewnem
Andrew - 12-02-2012, 21:44
robertdg napisał/a: |
Ja mam Moderatora, jak narazie jest mega rewelacja, głownie przepalany drewnem |
Mi się podoba w tych piecach to, że otwór do wrzucania drewna itp. znajduje się z góry. No i słyszałem pozytywne opinie użytkowników.
robertdg - 12-02-2012, 21:49
Akurat ten pochylony zasyp ma swoje plusy i minusy, zwłaszcza gdy pierwszy raz opalisz sobie włosy na ręce przy uzupełnianiu zasypu bo nie zwrócisz uwagi gdy Ci po otwarciu dmuchnie ogniem Jednakże jeżeli chodzi o pojemność i możliwości opałowe to jest na dobrym poziomie, nie ma większych problemów z czyszczeniem, no nie jestem w stanie okreslić awaryjności bo jak narazie jest jeszcze na gwarancji
Andrew - 12-02-2012, 21:53
Zasyp ma plusy, bo pakujesz różne wielkości drewna. W domu, w którym mieszkam mamy piec z Tomaszowa, Bat-Gaz czy jakoś tak. Nie podoba mi się w nim to, że ma wąski zasyp i gardziel, bo ciągle się drewno zawiesza, a czasem różnie się utnie i rozłupie...
robertdg napisał/a: | jak narazie jest jeszcze na gwarancji |
Ile ma gwarancji?
Marcino - 13-02-2012, 00:19
Dobry temat.. moj ojciec tez bedzie szukał pieca, palnie głównie drewno + wegiel w tegie mrozy. Potrzebujemyu tak 19-21Kw. Jaki macie konkretnie model? Ten moderator długi trochę, potrezbuje raczej czegoś wyższego, coś typu Zębiec Wenus czy KWK
Andrew - 13-02-2012, 07:31
Marcino napisał/a: | Jaki macie konkretnie model? |
Ja konkretnie modelu nie mam, ale podoba mi się Moderator. Co do wielkości pieca, będę ustalał to z hydraulikiem. U mnie jest jakieś 130 m2 w sumie.
robertdg - 13-02-2012, 08:12
Gwarancja na Moderatora jest jak dobrze pamiętam 3 lata, kolejnym minusem jest też to, że jest długi, mi akurat to nie przeszkadza bo i tak mam zmontowaną recyrkulacje obiegową ciepła także jest jeszcze dłuższy, co do zasypu, jak za długie klocki przytniesz to te się zawieszą, ja i tak przeważnie staram sie rozłupywać klocki na odpowiedniej wielkosci gabaryty ze względu na wielkośc
Marcino, są Moderatory stojące jak słup - wysokie ale wąskie
jacek11 - 13-02-2012, 17:26
Sprawdźcie ofertę firmy Krzaczek.naprawdę porządnie wykonane piece.
jawlo - 13-02-2012, 19:15
Znajomy hydraulik z wieloletnim doświadczeniem polecał mi SASa.
Mają dobrą opinię.
Sam tez kupiłem i użytkuję już 4 rok i jestem zadowolony.
Andrew - 18-03-2012, 20:16
Zbadałem trochę rynek, pooglądałem piece i najbardziej wpadł mi w oko Moderator
Cena z osprzętem 3800 zł. Chodzi mi głównie o duży otwór zasypowy, a tu jest mega
jacek11 - 19-03-2012, 08:23
Zasyp z góry mnie nie przekonuje.Tata mój ma podobny piec,i jak by chciał sobie tam zajrzeć podczas palenia,to się nakopci dobry piec jak jest mało miejsca z przodu pieca.
Ale jak kto lubi takie moje małe doświadczenie
|
|
|