Dom/garaż/ogród - Wiertarka udarowa
Tomek - 13-02-2012, 09:33 Temat postu: Wiertarka udarowa korzystał ktoś z was z wiertarki udarowej akumulatorowej?
konkretnie chodzi mi o takie coś: http://allegro.pl/bosch-u...2089501527.html
pytanie, czy udar+bateria może działać ??
czy tylko normalna na 220 ?
Krzyzak - 13-02-2012, 10:49
akumulatorowe zawsze będą miały udar mechaniczny
a tak naprawdę tylko pneumatyczny się teraz liczy
więc wg mnie 230
osobiście mam makitę i bardzo sobie chwalę
wiercenie w żelbetonie wkrętarką nie ma najmniejszego sensu
Marcino - 13-02-2012, 15:26
Korzystałem z Makity 24V na SDS, był to raczej udar pneumatyczny, miałą 2 aku duzy i mały, wcale nie wierciła gorzej niż te na 230V... a było to coś takiego
http://allegro.pl/makita-...2113505541.html
elektryk - 13-02-2012, 19:17
| Marcino napisał/a: | Korzystałem z Makity 24V na SDS, był to raczej udar pneumatyczny, miałą 2 aku duzy i mały, wcale nie wierciła gorzej niż te na 230V... a było to coś takiego
http://allegro.pl/makita-...2113505541.html | Też używałem podobnego modelu kiedyś w pracy (na budowie), po prostu bajka, tylko szkoda tej kasy, komplet z dwoma aku od dystrybutora kosztował 2tyś zł w 2010 roku. Dla siebie do wiercenia dziur w domu kupiłem Makitę HR2470T (albo coś w podobie).
Andrew - 13-02-2012, 19:32
tomek84 Boscha bym sobie odpuścił. Lepiej tak jak koledzy pisali wcześniej coś z Makity...
elektryk - 13-02-2012, 21:34
| andrew84 napisał/a: | | tomek84 Boscha bym sobie odpuścił. Lepiej tak jak koledzy pisali wcześniej coś z Makity... | Bosche SDS z niebieskiej serii też wiele znosiły i jakoś zbytnio się nie psuły. W firmie było ich chyba z 6 sztuk i prawie codziennie od rana do wieczora były używane do wiercenia betonu, niektóre miały po 6 lat. Z tego co pamiętam z częściami zamiennymi i serwisem nie było problemu. Jeśli coś padło praktycznie z dnia na dzień wracały naprawione.
jacek11 - 13-02-2012, 22:00
Posiadam coś takiego,i mogę śmiało polecić: http://allegro.pl/mlotowi...2091727382.html
co prawda nie jest akumulatorowa,ale jakoś nie przemawiają do mnie sprzęty do takich robót na akumulator
Marcino - 13-02-2012, 22:43
No własnie , po co akumulatorowa do takich robót??? Ja kupiłem z marketu Kinzo, przezyła juz wiele u mnie na budowie i u znajomych w domach, ciągle ma sie dobrze. Zalezy do czego chcesz.. jak mniejsze roboty to kompaktową jak powyzej na aukcji, bo ja mam taką z silikiem w pionie, ale patrzeyłem zeby miała duzo kJ.
Robiłem kiedyś taka Makitą na duzego SDS....ech bajka.... chodziła cichutko a tak waliła ze szok... ale cena powala, wujek miał ja z firmy jak robiliśmy wode, kanalize i CO, nie zostawialiśmy jej nawet w samochodzie...:)
jaca71 - 14-02-2012, 06:01
Ja tam nie wiem czy potrzebujesz wiertarki z udarem czy młota z możliwością wiercenia.
Ja kupiłem wiertarkę z udarem przewodową, Młot z wierceniem i wkrętarkę akumulatorową.
W domu ma praktycznie sam porotherm i maksa w ścianach tak ze wszystko wiercę wkrętarką bez udaru ale ostrymi wiertłami. jak większa robota (większa robota = więcej dziur niż 5 lub średnice 8mm i większe) to biorę wiertarkę, a jak kucie to młot.
Najprawdopodobniej to ustrojstwo z pierwszego wątku by mi pierwsze 2 roboty opędziło ale ja widzę jedno ale... Zasilanie z 14,4V. Wkrętarka by wkręcała pasuje żeby miała te 18V, wiertarka udarowa pewnie tez coś koło tego albo i 24V.
A tak na szybko - też się jej przyglądałem i odpuściłem.
Krzyzak - 14-02-2012, 07:11
| elektryk napisał/a: | | HR2470 | taką właśnie mam - tylko z odsysaczem kurzu i workiem - fajny sprzęt, polecam
wygląda jak broń z quake 2
Student - 14-02-2012, 07:45
Ja polecam METABO i nie na baterię tylko normalną wiertarkę na 230V.
z akumulatorem jest problem, mało wydajny, a jak padnie to nowy kosztuje wiecej niż nowa wiertarka
Kwestia ceny i budżetu:
Z tych wiertarek np:
Metabo Multimłotek UHE 2250 Multi
Jest to sprzęt praktycznie w warunkach domowych nie do zajechania u mnie w ręku w ciągu 1.5h robił 1000otworów w betonie.
Ewentualnie coś z DeWalta
jaca71 - 14-02-2012, 07:57
| Student napisał/a: | | u mnie w ręku w ciągu 1.5h robił 1000otworów w betonie. |
11 otworów na minutę - nie wierzę
pamar - 14-02-2012, 08:06
| Marcino napisał/a: | | po co akumulatorowa do takich robót??? |
No właśnie - do jakich robót
Tomek pytał:
| tomek84 napisał/a: | czy udar+bateria może działać ??
czy tylko normalna na 220 ? |
Oczywiście będzie działać w zakresie w jakim jest to przewidziane -
1) zielona seria to amatorszczyzna, więc do wiercenia z udarem w k/g nadaje się świetnie
2) wyposażona jest w udar pneumatyczny o mocy 0.9 J - Chociaż 0,9J to bardzo mało, do prac domowych może zdać egzamin
Tomek - 14-02-2012, 11:42
mam zwykłą wiertarkę "z udarem" 700W
można sobie wiercić w drewnie, ale do betonu nie podchodź
szykuje mi się mały remoncik (rzucam - 500 dziurek), potrzebuje wiertarkę z uchwytem SDS, bo normalne wiertła sa nic nie warte
tą akumulatorówkę podałem, bo akurat mógłbym ją mieć gratis, ale tak myślałem, że to nic nie warte, dlatego ten temat
| jaca71 napisał/a: | | Zasilanie z 14,4V. Wkrętarka by wkręcała pasuje żeby miała te 18V, wiertarka udarowa pewnie tez coś koło tego albo i 24V. |
wkręcała w co?
bo miałem wkrętarki 12-14,4-18V i do zwykłych prac stolarskich nie ma różnicy
jaka jest różnica między wiertarką udarową, a młotem z funkcją wiercenia??
Krzyzak - 14-02-2012, 11:51
| tomek84 napisał/a: | | jaka jest różnica między wiertarką udarową, a młotem z funkcją wiercenia?? |
więcej dżuli po stronie młota
moja makita, to ma ok. 4J jeśli dobrze pamiętam - przy wierceniu jest spoko, ale przy kuciu dość szybko się grzeje, więc żeby nie spalić, to lepiej użyć młota
|
|
|