[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C62A 1.5] Sposób na nagrzewnicę.
kamild0 - 13-02-2012, 17:17 Temat postu: [C62A 1.5] Sposób na nagrzewnicę. Podam sprawdzony sposób na szybkie czyszczenie nagrzewnicy.
Od tamtego roku jeździłem z ledwo ciepłym powietrzem z nawiewu, gdy w tym roku przymroziło powiedziałem dość:P Znalazłem na necie dość ciekawy sposób. Mianowicie, kupujemy butelkę 5 litrową wody demineralizowanej (6zł) do tego z 5 paczek kwasku cytrynowego (2 zł). Wodę z kwaskiem rozrabiamy. Spuszczamy płyn z chłodnicy (w moim przypadku z 2 miesięcznego, niebieskiego petrygo zrobiła się złota ciecz . Zalewamy układ naszym specyfikiem, odpalamy silnik z max ciepłym nawiewem. Czekamy aż otworzy się termostat. Dolewamy braki, zamykamy maskę i w trasę. Robimy z 15km, po czym wracamy, spuszczamy troszkę specyfiku z chłodnicy, zalewamy pozostałą mieszankę i niech silnik troszkę popracuje. Po około pół godziny spuszczamy wszystko z układu. Zalewamy nowy płyn i cieszymy się ciepełkiem w naszym lancerku:)
Pozdrawiam.
rabitt19 - 15-02-2012, 12:00
No dobra a jak to wpływa na prace silnika ? bądź co bądź w takie mrozy zalewanie układu chłodzenia wodą to samobójstwo
szikuna - 15-02-2012, 12:29
rabitt19 napisał/a: | No dobra a jak to wpływa na prace silnika ? bądź co bądź w takie mrozy zalewanie układu chłodzenia wodą to samobójstwo |
Kolega kamild0 nie napisał że masz to robić w zimę. Moim zdaniem jest to dobry sposób na przepłukanie nagrzewnicy ale nie robił bym tego w zimę.
kamild0 - 15-02-2012, 14:51
A ja zrobiłem:P ale wszystko na gorącym silniku. Przecież woda dla silnika zimą jest groźna tylko wtedy gdy zamarznie więc do tego nie wolno dopuścić. Jeżdżę już drugi tydzień po zabiegu i wszystko jest elegancko.
mkm - 25-02-2012, 05:58
kamild0, w ten sam sposób odkamienia się czajniki
Osobiście jak nie ma wyjścia to mozna tak płukać (są co prawda specjalne środki, ale jak ktos lubi kuchenne to może byc też ocet).
No i przed zabiegiem obowiązkowo kontrola stanu chłodnicy/ nagrzewnicy/ węży i innych elementów ukladu chłodzenia, żeby sie nie okazało, że trzymało sie wszystko tylko na kamieniu
|
|
|