To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C62A 1.5] Sposób na nagrzewnicę.

kamild0 - 13-02-2012, 17:17
Temat postu: [C62A 1.5] Sposób na nagrzewnicę.
Podam sprawdzony sposób na szybkie czyszczenie nagrzewnicy.
Od tamtego roku jeździłem z ledwo ciepłym powietrzem z nawiewu, gdy w tym roku przymroziło powiedziałem dość:P Znalazłem na necie dość ciekawy sposób. Mianowicie, kupujemy butelkę 5 litrową wody demineralizowanej (6zł) do tego z 5 paczek kwasku cytrynowego (2 zł). Wodę z kwaskiem rozrabiamy. Spuszczamy płyn z chłodnicy (w moim przypadku z 2 miesięcznego, niebieskiego petrygo zrobiła się złota ciecz :) . Zalewamy układ naszym specyfikiem, odpalamy silnik z max ciepłym nawiewem. Czekamy aż otworzy się termostat. Dolewamy braki, zamykamy maskę i w trasę. Robimy z 15km, po czym wracamy, spuszczamy troszkę specyfiku z chłodnicy, zalewamy pozostałą mieszankę i niech silnik troszkę popracuje. Po około pół godziny spuszczamy wszystko z układu. Zalewamy nowy płyn i cieszymy się ciepełkiem w naszym lancerku:)

Pozdrawiam.

rabitt19 - 15-02-2012, 12:00

No dobra a jak to wpływa na prace silnika ? bądź co bądź w takie mrozy zalewanie układu chłodzenia wodą to samobójstwo :P
szikuna - 15-02-2012, 12:29

rabitt19 napisał/a:
No dobra a jak to wpływa na prace silnika ? bądź co bądź w takie mrozy zalewanie układu chłodzenia wodą to samobójstwo :P

Kolega kamild0 nie napisał że masz to robić w zimę. Moim zdaniem jest to dobry sposób na przepłukanie nagrzewnicy ale nie robił bym tego w zimę.

kamild0 - 15-02-2012, 14:51

A ja zrobiłem:P ale wszystko na gorącym silniku. Przecież woda dla silnika zimą jest groźna tylko wtedy gdy zamarznie więc do tego nie wolno dopuścić. Jeżdżę już drugi tydzień po zabiegu i wszystko jest elegancko.
mkm - 25-02-2012, 05:58

kamild0, w ten sam sposób odkamienia się czajniki :mrgreen:
Osobiście jak nie ma wyjścia to mozna tak płukać (są co prawda specjalne środki, ale jak ktos lubi kuchenne to może byc też ocet).

No i przed zabiegiem obowiązkowo kontrola stanu chłodnicy/ nagrzewnicy/ węży i innych elementów ukladu chłodzenia, żeby sie nie okazało, że trzymało sie wszystko tylko na kamieniu :wink: