To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Skuter

eremita - 16-02-2012, 14:43
Temat postu: Skuter
Jako że w Poznaniu jak to w Poznaniu są wielkie korki a do tego pracuje w samym centrum strefy płatnego parkowania coraz bardziej zaczynam zastanawiać nad zakupem skutera na lato. Kusi mnie omijanie korków, zlikwidowany problem z parkowanie nie mówiąc już o oszczędnościach związanych z benzyną:)
Tylko nie mam pojęcia o skuterach jaki kupić? na co zwracać uwagę, jaki przebieg jest duży dla skutera, czy do 3tys kupie coś sensownego?
Oczywiście mysle o czyms na co nie trzeba prawo jazdy kategorii A:)

może się ktoś orientuje w tym temacie?

Musi być taki by kask było gdzie schować.

Pieraś - 16-02-2012, 15:15

Z tego co slyszalem to nie, chyba ze jakas sensowna marka uzywana.
eremita - 16-02-2012, 15:20

o używanym normalnej firmy mysle nie chce nowej jednorazówki :wink:
spown - 16-02-2012, 19:00

Znam 2 osoby, które miały mają Piagio i sobie chwalą.
romero - 16-02-2012, 20:50

Piaggio Vespa super ale raczej dla kobiety.
Polecam Malaguti.
Napewno nie kupuj Rometa, tylko nazwa zacna a produkcja do "d" w Chinach.Bardzo awaryjny.

mkm - 16-02-2012, 23:18

romero napisał/a:
Polecam Malaguti.

Ja też. Model Yesterday.

eremita - 17-02-2012, 10:29

A jak z przebiegiem? jaki przebieg jest duży dla skutera?

Patrzyłem na romety ale doszukałem się że z rometa to tylko nazwa jest :roll:

milo - 17-02-2012, 20:57

eremita napisał/a:
Patrzyłem na romety ale doszukałem się że z rometa to tylko nazwa jest

Daj sobie spokój z rometem i chińczykami przerobiłem mnóstwo skuterów różnej maści
Moje zestawienie
1 yamaha aerox
2 suzuki katana
3 honda
4 aprilia
5 piaggo- vespa
6 gilera
Skutery 4-suwowe wytrzymaja wieksze przebiegi niż 2- suwy

HouseM - 19-02-2012, 20:41

Benzyny dużo nie oszczędzisz. Skuter na bide po mieście potrafi i 4-5 litrów spalić. Jak mieszkasz w domu i dużych przebiegów w ciagu dnia nie robisz to może zainteresuj się czymś z silnikiem elektrycznym ! Ladujesz w nocy jak prąd tańszy a jako dodatkowa zaleta masz wjazd w strefy miejskie gdzie spalinowym nie wjedziesz. Nie mam żadnych doświadczeń z takim elektrykiem ale z wszepakich opisów wynika, że to genialna alternatywa do miasta o ile nie pracujesz jako kurier ,bo zasięg nie jest wielki.
KowaliK - 19-02-2012, 22:09

Ja mam skuter, który w dodatku jest opisany na forum w "naszych nie-miśkach". :wink: Chcę go sprzedać, więc jeśli byłbyś zainteresowany chętnie się dogadam.

KLIK - obecnie wydech wypiaskowany i pomalowany czeka na założenie, także zero wkładu własnego. :)

eremita - 20-02-2012, 08:12

HouseM napisał/a:
Benzyny dużo nie oszczędzisz. Skuter na bide po mieście potrafi i 4-5 litrów spalić. Jak mieszkasz w domu i dużych przebiegów w ciagu dnia nie robisz to może zainteresuj się czymś z silnikiem elektrycznym ! Ladujesz w nocy jak prąd tańszy a jako dodatkowa zaleta masz wjazd w strefy miejskie gdzie spalinowym nie wjedziesz. Nie mam żadnych doświadczeń z takim elektrykiem ale z wszepakich opisów wynika, że to genialna alternatywa do miasta o ile nie pracujesz jako kurier ,bo zasięg nie jest wielki.

bardziej mi chodzi o strefę parkowania za jednoślad nie trzeba płacić a miejsce zawsze się znajdzie:)
pomijam fakt ceny takiego elektryka ostatnio widziałem testy mitsubischi i takiego samego citroena samochody wielkości colta jak nie mniejsze a cena za nie 150tys

KowaliK- przeczytałem cały temat pewnie drugi raz byś nie kupił czegoś zrobionego na bazie ryżu :wink: ale fakt jest zadbany:)

Marcin-Krak - 20-02-2012, 10:42

Ja swego czasu rozglądałem się za czymś ze stajni Kymco :wink:
Anonymous - 20-02-2012, 15:17

Ja od siebie jak zwykle: Piaggio 8)

Miałem starą niebieską "50" (Zip 2T, SSL1T z 1994 roku). Kupiłem ją jak miała 16kkm. Niestety silnik na początku znajomości się ze mną nie polubił, więc dostała nowy silnik. Poprzez zjechany gaźnik (albo i nie...) spalał deko ponad 4l/100km, sporadycznie do 4,5l. Jednak manetka miała dwie pozycje ON i OFF :) Sprzedałem ją w lipcu z przebiegiem ponad 21kkm, bo kupiłem kolejne Piaggio. Tym razem X-Evo. Bodaj największe dwukołowe Piaggio. Ale to już 125cm3 więc warunków nie spełnia.

Podsumowując: kupuj Piaggio, najlepiej 2T 8)
PS. nie jestem handlowcem z Piaggio :wink:

jaca71 - 22-02-2012, 06:27

HouseM napisał/a:
Jak mieszkasz w domu i dużych przebiegów w ciagu dnia nie robisz to może zainteresuj się czymś z silnikiem elektrycznym ! Ladujesz w nocy jak prąd tańszy a jako dodatkowa zaleta masz wjazd w strefy miejskie gdzie spalinowym nie wjedziesz.

Dodatkowy plus jest taki że rowerem/skuterem z napędem elektrycznym można jeździć po ścieżkach rowerowych ;)

eremita - 22-02-2012, 10:51

jaca71 napisał/a:
HouseM napisał/a:
Jak mieszkasz w domu i dużych przebiegów w ciagu dnia nie robisz to może zainteresuj się czymś z silnikiem elektrycznym ! Ladujesz w nocy jak prąd tańszy a jako dodatkowa zaleta masz wjazd w strefy miejskie gdzie spalinowym nie wjedziesz.

Dodatkowy plus jest taki że rowerem/skuterem z napędem elektrycznym można jeździć po ścieżkach rowerowych ;)

a o rowerku nie pomyślałem na alledrogo nowe są już od 1200 tylko prędkość max 25 jak jadę na zwykłym to utrzymuje 30:)