To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum dla Panów - Kto z Was ma motor?

Pieraś - 20-02-2012, 09:38
Temat postu: Kto z Was ma motor?
Yo.

Jak w temacie, kto ma, kto się przymierza.
Może ktoś zna książki online, gdzie można sobie odświeżyć przepisy.

Zastanawiam się, czy nie zrobić tak, że skoro mam kat. B to przeorać sobie
przepisy na nowo i pójść do nauki jazdy i załatwić po prostu kurs z same jazdy + egzamin bez bawienia się w zajęcia z teorii.

Tomek - 20-02-2012, 10:03

Pieraś napisał/a:

przepisy na nowo i pójść do nauki jazdy i załatwić po prostu kurs z same jazdy + egzamin bez bawienia się w zajęcia z teorii.

musisz znaleźć szkołę która na to pójdzie
ja znalazłem jedną taką, tyle, że było drogo
w niektórych chcieli, żebym chodził na 100% teorii

ostatecznie znalazłem taką, w której kazali przyjść na 5 wykładów (z 10) + pierwsza pomoc
i cena była przystępna, i w końcu tą wybrałem (warunek - posiadanie kat. B)

milo - 20-02-2012, 20:20

Pieraś napisał/a:
Zastanawiam się, czy nie zrobić tak, że skoro mam kat. B to przeorać sobie

Tak czy siak musisz isć na kurs nie zaszkodzi a pomoże i cieszyć się z jazdy motocyklem
Jaki masz zamiar sprawić sobie ?
Pierwsze moje prawko było na motocykl dawno temu potem na samochód i wszystko od nowa kursy

bastek - 20-02-2012, 20:25

Pieraś, mam taki -plan przed 40-tką. bo potem będą się smiali kryzys średniego wieku :)
jeszzce w planach do nauki 2 rzeczy zawodowo a jak się nauczę (zjedzie mi z rok-dwa) to w nagrodę prawko kat A sobie funduję
(ps tylko mi moja druga połowa kategorycznie zabrania....)

Pieraś - 21-02-2012, 09:42

:-) Jeśli chodzi o motor, to nie za szybki :P

Teść kupił teraz od komornika Kawasaki GPZ 500 za 1020 zł. w stanie db+ (gdzie pol oceny traci za brak kierunku, czy peknieta owiewke wkolo zegarow i opony). Tak to prezentuje sie ladnie i nie ukrywam, ze nawet dla mnie jak na poczatek bylby dobry. Podobno to model, ktory ma slaby hebel ale czego nie da sie zmodyfikowac ;p

biriapro - 21-02-2012, 11:48

Ja osobiście 6 godzin na kursie jeżdziłem,instruktor stwierdził że tylko plac 4 h i dwie po mieście żeby trase poznać.600 pln kosztował kurs a co do przepisów to testy przerażają na początku ,potem łatwizna( 2 tyg 1 godz dziennie).Gpz 500 moja żona takim posuwa,fajny jak na pierwsze moto z tym że ma słabe heble nawet z dwiema tarczami nie wspominając że wersje z jedną były.
Pieraś - 21-02-2012, 14:24

slabizna polega na grzaniu sie, czy samo "wspomaganie" slabe
milo - 21-02-2012, 15:52

Pieraś napisał/a:
slabizna polega na grzaniu sie, czy samo "wspomaganie" slabe

Nie ma żadnego wspomagania w motocyklu
Ja w swojej FZ 750 wymieniłem przewody hamulcowe w oplocie stalowym hamulce o wiele lepsze niebo a ziemia

biriapro - 21-02-2012, 23:34

Jeden tloczek i mała tarczka robią swoje.jak ktoś na sporcie latal to hamulce w gpz będą mizerne ale jak jeździł shadowem intruderem czy inną armaturka to hamulce w gpz będą brzytwy
Marcino - 22-02-2012, 21:25

Nie miałem nigdy swojego..... (komarka nie licze) ale naprawiałem i jedziłem na "tatowej" wsk w szkole średniej, jakieś MZki, jawa 350 dziadka tez był w uzyciu.
Plan na motor jest... ale gorzej z wykonaniem... a ajak już coś to chyba Honde Hornet 600ccm bym wybrał:)

JCH - 22-02-2012, 21:31

Pieraś, tu już trochę dyskutowaliśmy na ten temat :arrow: Jakimi motocyklami jeżdżą Mitsumaniaki to może niech Moderator scali te dwa tematy :roll:
biriapro - 22-02-2012, 23:05

Marcino napisał/a:
Nie miałem nigdy swojego..... (komarka nie licze) ale naprawiałem i jedziłem na "tatowej" wsk w szkole średniej, jakieś MZki, jawa 350 dziadka tez był w uzyciu.
Plan na motor jest... ale gorzej z wykonaniem... a ajak już coś to chyba Honde Hornet 600ccm bym wybrał:)

W tej cenie i mocy można poszukać fazera lub troche słabszego ale znacznie tańszego bandita.Suzuki sv 650 też,szczególnie po 2002 roku.To bardzo przyjazne motocykle.
Choć hornecik jest ok ma małą wade,nawet przy małym dzwonie wygina się jak guma.

young - 23-02-2012, 12:23

jeśli mogę podpowiedzieć, to ze wszystkich motocykli, które wymienił kolega to jednak polecam Horneta. Jeździłem każdym z nich i jakoś nie pasuje mi FZ6 (ze względu na prowadzenie) i SV (wydaje się być kilka lat technologicznych w tyle) Osobiście od długiego już czasu jeżdżę tylko na plastikach i może mam nieco inne podejście do tego typu motocykli, ale takie moje zdanie :)

pozdrawiam
A :)

biriapro - 23-02-2012, 13:09

W sumie hornet to taka cbr f3 tylko z prostą kierownicą,więc może dlatego.
Ja osobiście też uwielbiam plastik :D

young - 23-02-2012, 14:14

hehe w sumie to masz rację, jakby to rozebrać i zmienić kierę :D

Chciałem dodać, że ja nie lubię motocykli, ja je kocham i są prawie całym moim życiem, więc jeśli ktoś będzie potrzebował jakiejś opinii czy porady to służę pomocą. Wydaje mi się, że sporo o tym wiem :D

Swoją drogą chciałem się troszkę pochwalić moją obecną miłością :D

By adam_a at 2012-02-23

By adam_a at 2012-02-23

By adam_a at 2012-02-23

By adam_a at 2012-02-23

By adam_a at 2012-02-23

By adam_a at 2012-02-23

By adam_a at 2012-02-23