Chcę kupić Lancera! - Zakup Lancera 2003-2006r. prośba o ocenę i poradę
Arktic - 24-02-2012, 09:43 Temat postu: Zakup Lancera 2003-2006r. prośba o ocenę i poradę Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki, jestem nowym użytkownikiem ale na forum zaglądałem dość często szukając informacji na temat tej marki. Ale wracając do tematu, poszukuje Lancera najchętniej z silnikiem 2.0 rodzaj budy jest dla mnie mało ważny ponieważ podobają mi się wszystkie, najważniejszy jest stan techniczny pojazdu. Chciałbym prosić was o pomoc w znalezieniu mojego wymarzonego wozidełka mam nadzieje ,że dzięki waszej wiedzy i doświadczeniu uda mi się kupić niezajechany egzemplarz.
Poniżej dodaję kilka linków do aukcji, moze ktoś już oglądał te samochody i może o nich coś powiedzieć bo niestety do każdego z nich mam trochę kilometrów a nie za bardzo mam ochote na bezproduktywny objazd kraju. Liczę na waszą pomoc, ponieważ z racji tego ,że nie jestem mechanikiem sam nie mogę powiedzieć o tych samochodach zbyt wiele.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
1. http://otomoto.pl/mitsubi...-C22983628.html
2. http://otomoto.pl/mitsubi...-C22861456.html <-- troche niski przebieg
3. http://otomoto.pl/mitsubi...-C23006868.html <-- troche dziwna wersja 1.6 z kierownicą MOMO ale może takie też wypuszczano
4. http://otomoto.pl/mitsubi...-C22924438.html
5. http://moto.allegro.pl/la...2158556035.html
Przepraszam za ewentualne błędy w pisowni.
krzychu - 25-02-2012, 13:06
Zastanawia mnie dlaczego te "sprowadzone" mają tak zaniżoną cenę i nikt tego nie bierze... Te krajowe i zarejestrowane jakoś dziwnie mają dużo wyższą cenę....
Anonymous - 26-02-2012, 10:46
Witam
Ja też od pół roku szukam Lancera ale tylko w wersji kombi i po lifcie, czyli od 2006 roku. Przedliftowe miały problemy ze skrzypieniem tylnego zawieszenia, rdzewiały ramki szyb drzwi.
Jeśli chodzi o tego z Bytomia to stoi już dobre 2 miesiące. Pochodzi z Dani a tam dużo wilgoci i ponoć bardziej korodują niż te z niemiec .Wystarczy porównać jak wygląda silnik auta z Dani,http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-mod-2008-alu16-zima-okazja-C22511523.html
a auta np. z polski:http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-lancer-2-0-sport-C22376695.html.
Na razie mój Lancer z 1997 roku sprawuje się bez zarzutu, dlatego spokojnie czekam i obserwuje rynek polski i niemiecki.
Arktic - 26-02-2012, 12:18
Dzięki koledzy za wasze opinie moze ktoś jeszcze wypowie się na temat tych autek. Bonio jeśli chodzi o tego Lancera z polskiego salonu to dzwoniłem do właściciela ponoć miał wymienianą tylną klapę z powodu "aktu wandalizmu" (tak powiedział właściciel) dowiedziałem się też ,że przy wymianie rozrządu nie była wymieniana pompa wody bo podobno wytrzymuje 200tyś.km. i wymienia się ją dopiero przy drugim rozrządzie do tego przez okres urzytkowania czyli ponad 130 tyś. km. nie było robione praktycznie nic w zawieszeniu. W tym momęcie mam do was prośbę znając dość dobrze specyfikę naszych dróg czy moglibyście się wypowiedzieć po jakim przebiegu zawieszenie w waszych Lancerach odmówilo posłuszeństwa bo obawiam się ,że przy ewentualnym kupnie tego egzemplarza w niedługim czasie był bym zmuszony reanimować całe zawieszenie co raczej nie jest sprawą tanią (oczywiście wszystko zależy od tego kto i jak poruszał się tym samochodem ale w cuda raczej nie wierzę i spodziewam się zawieszenia w fazie niedługo nadającej się do wymiany). Na zakończenie mam jeszcze jedno pytanie jak wygląda sytuacja z częściami zamiennymi (chodzi mi o zamienniki) do tego modelu znajomi mnie straszą ,że jeśli chodzi o japońskie samchody to faktycznie są mało awaryjne lecz kiedy coś zaczyna się psuć, znalezienie części staje się czasem niemożliwe poza ASO oraz ,że są strasznie drogie. A jakie wy macie doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam
krzychu - 26-02-2012, 12:26
Z pompą wody to prawda. Ale często i tak ją wymieniają...
Zawieszeni powinno być fabryczne przy 130 tys.... Nawet jak wystąpią jakieś luzy to na pewno nie od razu całe do reanimowania...
Witoldu - 26-02-2012, 13:25
Trwałość zawieszenia w Lancerach w stosunku do aut niemieckich i francuskich jest niesamowita, a jeśli coś się wydarzy to łącznik dr. stabilizatora lub końcówka dr. kierowniczego dostępna jest w Intercarsie w około 70-90 złotych w detalu "-"rabat dla klubu i nie ma co się stresować, wahacz przedni 350 zł to nie dramat (audi a4 lub passat ma 8 sztuk w przednim zawieszeniu i każdy od 250 zł x 8 to masz wynik), klocki hamulcowe też nie są drogie od 120-250 zł do wyboru, na tylny zawieszeniu wymienia się tulejki (te skrzypiące w aso chyba około 150 za szt.) - problem skrzypienia był rozwiązywany na gwarancji i pojawiał się na przebiegu 30000km do 60000km. Obejrzyj autko na podnośniku jak silnik i skrzynia suche to bierz.
sla - 26-02-2012, 13:39
Arktic napisał/a: | A jakie wy macie doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam |
Z wieloma częściami w/g nie jest tak różowo jak piszą inni, zamienników brak lub ograniczona ilość, części ze szrotu niewiele. Stosunek wartości używanego samochodu do kosztów wymienionego elementu gorszy niż dla aut europejskich.
Serwis też pozostawia wiele do życzenia.
Anonymous - 26-02-2012, 15:45
Nie wiem jak w nowych Lancerach, ale mój ma przejechane przynajmniej na liczniku 205 000 km, i w tylnym zawieszeniu nie robiłem nic, a z przodu wymieniłem tylko końcówki drążków kierowniczych i łączniki stabilizatorów. Końcówki kupiłem orginalne w niemieckim serwisie po około 120 zł za sztukę, jeśli chodzi o zamienniki to naprawdę nie ma co narzekać, moi znajomi mają 2 space stary i kupowałem im części albo w Inter Carsie albo w Auto Partnerze( tam mam większe zniżki). Z racji zamieszkania blisko niemieckiej granicy sprawdzam też części w ich serwisach. Często mają dużo taniej niż w naszym serwisie.
Arktic - 27-02-2012, 23:28
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. Mam jeszcze jedno pytanie tym razem dot. Serwisu a raczej tego czy mitsubishi prowadzi europejski system serwisowy chodzi mi o zapisywanie i udostępnianie danych na temat napraw dokonywanych podczas przeglądów oraz czy może ktoś wie ile kosztuje przegląd przedzakupowy w Aso.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
sla - 27-02-2012, 23:31
Oficjalny Klub Mitsubishi pod patronatem P.U.H. Grafix - dealera z Białegostoku i MMC Car Poland
To chyba nie jest pytanie na to forum
Arktic - 01-03-2012, 08:32
Koledzy a ogladał ktoś może tego miśka z 4 aukcji? Bo po weekendzie służbowo jadę do Elbląga i nie wiem czy zawracać sobie nim głowę i zrobić kilka km więcej.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 02-03-2012, 15:56 ]
Coś mi się wydaje ,że nikt już się nie wypowie na temat tych samochodów, mam do was jeszcze jedno pytanie dot. wrażliwości na jakość paliwa silnika 2.0 mianowicie czy trzeba uważać na jakość paliwa i nie tankować na małych stacjach czy też silniki te są na tyle pancerne ,że dadzą radę ze słabej jakości benzyną? (nie chodzi mi o lanie ruskiego paliwa chociaż znam takich którzy je chwalą)
Pozdrawiam!
[ Dodano: 07-03-2012, 10:12 ]
Witam wszystkich!
Wczoraj stałem się posiadaczem ślicznego lancera. Chciałem podziękować wszystkim za porady w sprawie zakupu. Temat można uznać za zamknięty.
Pozdrawiam!
|
|
|