To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Komputer pokładowy

zako7 - 27-02-2012, 08:39
Temat postu: [MSS ALL] Komputer pokładowy
Witam!!!
W moim misiu zawiesił się komputer pokładowy, tj. cały czas pokazuje to samo wskazanie
średnia prędkość
średnie spalanie
ile jeszcze przejade na baku
Wciśnięcie DSP i zresetowanie średmniego spalania spowodowało wyświetlenie kresek (to normalne po resecie) ale już nie pokazał nie policzył spalania (cały czas kreski :evil: )
Zdjęcie klemy z akumulatora nic nie pomogło, nadal te same wskazania.
Czy ktos z Was miał ten sam problem i jak go rozwiązał? :!:
pozdrawiam zako

RaVciO - 27-02-2012, 17:00

Skoro się resetuje to znaczy, że komputer działa. Według mnie jest to kwestia jakiegoś kabelka, przez który komputer dostaje info z silnika.
futrzany - 27-02-2012, 20:58

Wyświetlacz do wymiany
kristos76 - 28-02-2012, 20:10

Gdzieś wcześniej sam poruszałem ten wątek- dostałem info,ze prawdopodobnie zimne luty- nawet był opis jak to naprawić z fotkami. czekam do wiosny i biorę się za to- podobno nic trudnego- ja jako laik poproszę kolegę
mirosi - 27-03-2012, 09:43

Zresetuj komputer i zatrzymaj sie po ruszeniu powinien pokazać spalanie nawet większe nisz byś chciał ale po chwili powinien sie unormować
WooojaS - 19-09-2015, 08:16

Witam. Odgrzeje kotleta, by nie zakaldac nowego tematu. U mnie po dlugich walkach z wypadaniem zaplonu i nie dzialajacym obrotmierzem, wskazanie wartosci spalania padlo. Poki obrotomierz dzialal jak chcial to i komputer pokazywal jakoes smieszne wartosci, a on ktorego dnia na amen, tylko kreseczki.

Przy radiu nic nie robione, resetowany DISP, resetowany bezpoecznikiem, resetowany zdjeciem klemy na prawie 2h.

Jakies jeszcze pomysly?

Bizi78 - 19-09-2015, 09:37

Pokazuje zamiast spalania 3 poziome kreski czy nie wyświetla wszystkich segmentów.
Można sprawdzić czy nie ma jakiś zimnych lutów na płytce, ewentualnie zakup używki na allegro.
Tylko należy kupić o odpowiednim nr. OE.

WooojaS - 19-09-2015, 09:39

Kreseczki mam. I 759km do stacji pokazuje nie zmiennie. Segmenty wszystkie ok.
Bizi78 - 19-09-2015, 10:25

Spróbuj odłączyć kostki od wyświetlacza, podłącz ponownie i sprawdź.
Jeśli to nie pomoże to jak napisałem, podejść z wyświetlaczem do jakiegoś elektronika niech obejrzy połączenia i luty lub kupno używki o takim samym nr. OE na allegro.

WooojaS - 19-09-2015, 10:39

Akurat przelutowac to sam mogę, nie ma to dla mnie problemu.
A znajdzie sie gdzies instrukcja jak w space starze dobrac sie do LCD?

Bizi78 - 19-09-2015, 11:50

http://forum.samnaprawiam...-star-vt891.htm
macos - 20-09-2015, 08:31

Kilka dni temu lutowałem u siebie,bardzo pomocna jest lutownica jaką stosują elektronicy z cienkim grotem.Nie wspomnę że jeszcze musiałem mieć szkło powiększające,ale to wina wzroku.Przede wszystkim za wyświetlanie odpowiedzialny jest ten długi rząd nóżek,oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić pozostałe luty.
WooojaS - 20-09-2015, 08:53

Obstawiam ze przelutowanie moze pomoc na brak segmentów, ale watpie by ozylo wskazywanie wartosci...
macos - 20-09-2015, 13:44

WooojaS napisał/a:
Obstawiam ze przelutowanie moze pomoc na brak segmentów, ale watpie by ozylo wskazywanie wartosci...

Tak to prawda,u mnie wszystkie wskazania działały prawidłowo,jedynie nie świeciło się kilkanaście ,,nóżek,, na wyświetlaczu -jak to fachowo ująłeś ,,segmentów,,
A tak na marginesie ,to witam w mitsumaniakach,pamiętam Cię z forum 4gen civic,gościłem tam kiedy byłem posiadaczem ED 9.
Mam nadzieję ,że nie naruszyłem regulaminu wspominając o innym forum.
Pozdr.