To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Kupno Lancera

aviator_krakow - 21-03-2012, 10:26
Temat postu: Kupno Lancera
Witam,

Jestem zainteresowany kupnem Lancera i w związku z tym mam kilka pytań. Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Przede wszystkim szukam auta do zamontowania LPG i bezproblemowej eksploatacji. Obecnie mam Corolle LE 1.8 135KM - jestem z niej zadowolony, ale nie chce ryzykować z LPG do VVT-i...

Czy silnik 2.0 jest tak samo dobry do gazu jak 1.6?
Jaka jest regulacja luzów zaworowych w obu silnikach?
Czy 98KM to wystarczająco dla tego samochodu, czy wybór ograniczyć do 2.0.
Z których roczników szukać auta? Czy następowały jakieś zmiany konstrukcyjne?
Od którego rocznika zlikwidowano skrzypienie zawieszenia?
Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie?
Szukać aut krajowych, czy nie ma to znaczenia?
Jak jest z dostępnością i cenami części zamiennych?

Pozdrawiam

krzychu - 21-03-2012, 10:39
Temat postu: Re: Kupno Lancera
aviator_krakow napisał/a:

Nawet chyba lepszy.

Jaka jest regulacja luzów zaworowych w obu silnikach?

Hydraulicznie

Różnie mówią.

Z których roczników szukać auta? Czy następowały jakieś zmiany konstrukcyjne?

W 2006 roku zmieniło się trochę w wyposażeniu z ciekawszych rzeczy to automatyczna klima.

W 2005 (minilift) lub 2006 (lift)

Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie?

Było sporo w tym dziale i w dziale zakup Lancera.

Tak jak w innych samochodach. Raczej kwestia tego czy kupujesz od osoby prywatnej czy handlarza...

Coraz lepiej, eksploatacyjne nie są już problemem, a coś rzadziej wymienianego bywa różnie.

tony01 - 21-03-2012, 16:37

Jestem zainteresowany kupnem Lancera i w związku z tym mam kilka pytań.

Pytaj śmiało, ja właśnie sprzedaję swojego Lancera.

Ja mam silnik 2.0 i instalacje BRC Sequent 24 - nie odczuwam różnicy między gazem a benzyną, nawet nie wiem kiedy się przełącza, nic nie czuć.

Jeździłem zastępczym Lancerem 1.6 i przy moim 2.0 to nie ma porównania.

Chyba od 2006r. ale nie jestem do końca pewien. Ja w swoim spryskałem smarem adhezyjnym i nic nie słychać.

Z własnego doświadczenia, zaznaczam "z własnego" mam złe wspomnienia co do aut sprowadzanych, ale to są moje doświadczenia. Nie chce wkładać kija w mrowisko. Jak sam pojedziesz i znajdziesz odpowiednie auto (znając się na rzeczy) to może trafisz dobrze (tak jak w kraju) a jak zdasz się na handlarza... no cóż nikt nie zajmuje się tą profesją aby innym przyjemności robić - tanio kupić, drogo sprzedać a wypicować można wszystko.
Ogólnie - temat rzeka, tyle samo za co i przeciw.

W czasie mojej eksploatacji nie zauważyłem żadnych problemów z dostępnością części zamiennych.
Pozdrawiam :D

K9G - 23-03-2012, 09:17

Jeżeli chcesz zagazować silnik to śmiało kupuj 2.0. Nawet się nie zastanawiaj. Jest to bardzo żwawa jednostka, świetnie się kręci. 1.6 jest sporo słabsze. Jeszcze dodatkowo jak teraz masz 135KM to jak zejdziesz na 98 to się rozczarujesz. Z instalacją LPG nie ma żadnego problemu.
krzychu - 23-03-2012, 09:31

K9G napisał/a:
Z instalacją LPG nie ma żadnego problemu.

Jeśli dobrze zestrojona...

K9G - 23-03-2012, 09:34

krzychu napisał/a:
Jeśli dobrze zestrojona...

Wiadomo.

tony01 - 23-03-2012, 17:16

K9G napisał/a:
Jeszcze dodatkowo jak teraz masz 135KM to jak zejdziesz na 98 to się rozczarujesz.

Dokładnie, miałem okazję jeździć Miśkiem 1.6 i "rozczarowanie" to dobre słowo. Też mam Toyotę 1,8 VVTi 135 km tylko, że Avensis (trochę inna waga auta) ale sama kultura pracy jest zupełnie inna, Lancer się kręci w górę a Toyota tylko "przyspiesza" :mrgreen: Na Twoim miejscu brałbym 2.0, jedynie nad wyborem instalacji gazowej się zastanów. Ja mam BRC i chodzi super ,na ostatnim przeglądzie wgrali mi nowy soft bo wyszła ostatnio jakaś poprawka i jest bez zastrzeżeń. Ale ile instalacji tyle jest opinii. Pozdrawiam.

aviator_krakow - 23-03-2012, 18:34

Dzieki za odpowiedzi :) Faktycznie 1.6 sobie daruje, byłby za slaby i potem pluł bym sobie w brodę :) Corolle ze swoimi 135KM uwielbiam za to, jak jeździ, mimo ze ma skrzynie automatyczna. Z manualem byłoby pewnie jeszcze lepiej. Wrażenia z wyprzedzania, czy z przyspieszania dociążonym autem pod gore, jak inne samochody dostają zadyszki - bezcenne :mrgreen:
Niestety L 2.0 jest mało, jak patrze po ogłoszeniach; zwłaszcza po 2005 roku... Trochę tez boje się, ze auto okaże się kosztowne ze względu na ceny części zamiennych...

Co sadzicie o tych:

http://otomoto.pl/mitsubi...-C23078398.html

http://moto.allegro.pl/mi...2220207399.html - wart jest tej ceny? (jeżeli jest ok oczywiście...)

krzychu - 23-03-2012, 19:16

Ceny wysokie. Mojego ubezpieczyciel wycenił ostatnio na 23 tys i się mocno wtedy zdziwiłem. Tutaj starsze auta z większym przebiegiem i drożej...