[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Mrygająca kontolka oleju
marycjusz - 27-03-2012, 12:35 Temat postu: [E54A 2.0 V6] Mrygająca kontolka oleju Witam
Szukałem na forum, trochę poczytałem ale konkretnych wiadomości się nie doczytałem więc zapodaję temat.
Ostatnio zauważyłem, że jak stoję na luzie , silnik odpalony, rozgrzany, obroty są takie jak powinny i pomryguje sobie czerwona kontrolka oleju - ilość oleju jest właściwa bo sprawdzałem, fakt że w zasadzie można by już się pokusić o wymianę oleju, ale czy w ten sposób kontrolka pomrygując daje sygnał do wymiany oleju ? Jak ruszam z miejsca, lub dodaję gazu, obroty wchodzą powyżej 1000 i kontrolka gaśnie, jadę jadę, napotykam np czerwone światło, staje, obroty spadają i kontrolka znowu miga, co może być nie tak ?
Wszyc - 27-03-2012, 15:45
Gadaj do słupa a słup ja dupa po jaką cholerę ja robiłem specjalnie zdjęcia i opisy kontrolek.... temat w liście najczęściej zadawanych pytań w tym dziale
CZ E R W O N A lampka z konewką to C I Ś N I E N I E Oleju
P O M A R A Ń C Z O W A lampka z konewką to N I S K I P O Z I O M oleju
Teraz sobie sam odpowiedz czemu obroty jak wzrosną to przestaje migać jak dojdziesz do odpowiednich wniosków to mów
marycjusz - 27-03-2012, 17:19
Hehe wypowiedział się Krzychu z ADHD :P
Przecie wiem że czerwona to od ciśnienia oleju Dobra to inaczej - czy kwalifikuje się to do wymiany oleju czy mam się bać o coś poważniejszego ?
Bartek - 27-03-2012, 17:29
marycjusz napisał/a: | się bać |
i słusznie
Przyczyny w kolejności od najmniej bolesnych do najbardziej:
- czujnik ciśnienia oleju
- pompa oleju
- panewki
Pomiar ciśnienia w warsztacie Cię czeka - inne sposoby to wróżenie z fusów
k@rol - 27-03-2012, 20:47
Bartek napisał/a: | Przyczyny w kolejności od najmniej bolesnych do najbardziej:
- czujnik ciśnienia oleju
- pompa oleju
- panewki |
dodałbym jeszcze na samą górę zasyfiały filtr oleju miałem taką akcje w peugeocie...tu był podobny problem ale nic o przyczynie autor nie pisze http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66588
Wszyc - 27-03-2012, 20:56
Wiesz jeżeli to by była wina stanu oleju i filtra to osobiście bym przyjechał i byś dostał gołą dupą po twarzy że jeździsz od ponad 100tyś km na jednym oleju który jest jak mazut już
ale po pierwsze wątpię w taki przebieg oleju u Ciebie
a po drugie w benzyniaku nie wiem czy da radę w ogóle do takiego stanu doprowadzić olej w dieslu z przedmuchami jak najbardziej tak
I tak jak napisał Bartek raczej te 3 rzeczy najfajniej żeby to był walnięty czujnik co prawda ani pompa oleju nie jest droga ani panewki ale ich wymiana to... no cóż samemu nawet nie myśl o takich naprawach tylko leć do Grajewa wiesz o co chodzi
EDIT:
Karol jak to filtr czy stan oleju to jak mówiłem przyjadę i mu skopie dupę osobiście
marycjusz - 28-03-2012, 08:55
k@rol napisał/a: | .tu był podobny problem |
Hehehe, to mój gal właśnie
Wszyc napisał/a: | jak to filtr czy stan oleju to jak mówiłem przyjadę i mu skopie dupę osobiście |
Musiałbyś wziąć ze sobą drabinę Co ty Wszyc , co jak co ale na takie rzeczy to się uważa, poza tym mój Gal kilka razy w miesiącu u brata na warsztacie w Fordzie a brat ma skrzywienie i zawsze wszystkie mi płyny sprawdza przy okazji także nie będziesz musiał mnie bić hehehe
Jakiś miesiąc temu orientowałem się w ostatniej wymianie oleju i na tamtą chwilę było przejechane od ostatniej wymiany ok 7 tyś km także uznałem że jeszcze te 3 tyś spokojnie sobie przelatam. W ciągu tego miesiąca zrobiłem ok 1000 km więc tak czy siak na pewno jeszcze wymiana oleju nie powinna być konieczna, ale chyba jednak zrobię to wcześniej i jakoś na dniach wymienię olej - przy okazji się dowiemy czy to właśnie może wina filtra oleju jak w temacie który zapodał K@rol http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66588
sekiwc - 28-03-2012, 12:54
hmm mi tez mrugala, ale przyczyna byla w alternatorze... tzn po wymianie alternatora cos sie spieprzylo, potem elektryk mi mowil ze to jakies diody tlumaczyl ale ja nie wnikalem bo sam to naprawil.
k@rol - 28-03-2012, 14:58
Wszyc napisał/a: | jeździsz od ponad 100tyś km na jednym oleju który jest jak mazut już |
we wspomnianym francuziku 206 z 2004 1,4 benzyna wystarczyło ok 25-30 tyś km bez zmiany oleju i takie rzeczy się działy (mobil 0w40)
i wiem wiem peugeot to nie mitsu...
Wszyc - 28-03-2012, 16:35
a u mnie w ropniaku był taki olej już że musiałem go łyżką wydłubywać z miski bo nie chciał spłynąć a problemu z ciśnieniem nie miałem
PiterK - 16-04-2012, 21:09
Nie chciałbym nic przesądzać ale u mnie mrugająca czy świecąca sie kontrolka oleju a konkretnie jego ciśnienia to był znak końca silnika i jego wymiany...
Też wymieniałem filtr nic nie pomagało. A olej żarło około litra na miesiąc. Poza tym co ważne u mnie kontrolka świeciłą się właśnie na światłach czy w czasie postoju. No i jak zrobiło się ciepło własnie o tej porze.
marycjusz - 05-05-2012, 19:26
Po wymianie oleju, problem zniknął także na szczęście wystarczyło wymienić olej
Bartek - 07-05-2012, 12:28
marycjusz napisał/a: | Po wymianie oleju, problem zniknął także na szczęście wystarczyło wymienić olej |
To nie jest dobry objaw - coś się kończy albo pompa oleju, albo panewki albo (czego Ci życzę ) czujnik ciśnienia. Pomiar ciśnienia oleju nie jest skomplikowany i większość warsztatów poradzi sobie z nim za symboliczną garść miedziaków
Wszyc - 07-05-2012, 14:56
Bartek napisał/a: | To nie jest dobry objaw - coś się kończy albo pompa oleju, albo panewki albo (czego Ci życzę ) czujnik ciśnienia. Pomiar ciśnienia oleju nie jest skomplikowany i większość warsztatów poradzi sobie z nim za symboliczną garść miedziaków |
Ja też nie uważam by było po problemie szczerze mówiąc
marycjusz - 07-05-2012, 23:10
dobra przekonaliście mnie, zmierzę to ciśnienie oleju i zobaczymy o co caman
|
|
|