To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - [CS3A 1.6] ruchy kierownicy przy nierownosciach

th0mee - 28-03-2012, 01:25
Temat postu: [CS3A 1.6] ruchy kierownicy przy nierownosciach
Witam wszystkich!

Na poczatku chcialbym sie przywitac z wszystkimi MitsuManiakami :) - jakis czas temu stalem sie szczesliwym posiadaczem Lancerka 1.6 z 2004 roku w sedanie.
Tak sobie postanowilem wprowadzic autko na sciezke w SKP bo lekko zaniepokoil mnie objaw delikatnych ruchow kierownica(nie wyrywa kierownicy ale lekko rusza) lewo/prawo przy wjezdzaniu na nierownosci (latki, faldy).
Kontrola zawieszenia nie wykazala zadnych usterek poza zuzytymi (troche naderwanymi) juz tylnimi tulejkami wahaczy przednich.
Czy to mzoe byc przyczyna, ze te ?
Wywazenie kol zrobione - geometria zrobiona.

Pozdrawiam wszystkich :)

matraks - 28-03-2012, 01:30

Spokojnie, wszystko masz w normie. U mnie tez kierownica rusza jak wjade w jakies nierownosci. Szczegolnie na przejazdach kolejowych.
th0mee - 28-03-2012, 01:35

no wlasnie bylem ciekaw czy to taki objaw TenTypTakMa :)
maglownica jest sucha, nic nie stuka i kierownica chodzi leciutko.
niektorzy pisza, ze to problem tych tulejek - i tak musze je zmienic wiec sie zobaczy :)
na SKP gosciu ruszal szarpakami i pokazywal mi jak pracuja wahacze - twierdzil, ze moze sie to przekladac na ruch kierownicy, skoro gumy sa lekko naderwane

krzychu - 28-03-2012, 07:11

Ja wymieniłem opony na letnie (niższy profil) i też to mam. Nie jestem pewien czy to wcześniej było. Na pewno w koleinach ciągnęło w każdą stronę na letnich. Teraz na nierównościach też telepie prawo lewo. Na zimówkach nie było problemu (wyższy profil) więc jak masz 15 cali to raczej problemu nie zauważałem.
th0mee - 28-03-2012, 09:06

a wymeinialiscie juz kiedys te tulejki z w przednich wahaczach?
cena w serwisie w lodzi to 180 zl za sztuke (!), a w zamienniku - 14 zl ;p troche roznica ale wiele razy korzystalem z oryginalnych czesci i nie wiem czy tutaj ladowac sie w ogole w zamiennik (tymbardziej jakis europejski w tej cenie bo japonskich nie maja)

matraks - 29-03-2012, 00:25

Nie wymienialem jeszcze nic przy wahaczach mimo, ze moj Lancer ma 240tys. km. Jedynie co to drazki, koncowki drazkow i Laczniki stabilizatora. Wahacz wyglada dobrze. Tutaj caly wahacz Dormann-a kosztuje $55 a w ASO w Polsce za sama tulejke chca 180 zl? :shock:
Iwonka - 29-03-2012, 16:06

matraks napisał/a:
Tutaj caly wahacz Dormann-a kosztuje $55 a w ASO w Polsce za sama tulejke chca 180 zl? :shock:

jak porownujesz OEM do Aftermarket to moze byc i tak.

Ale moze i byc podobnie jak w Hondzie - ceny w ASO polskim i USA sa jak 3:1 na nasza niestety niekorzysc.

Generalnie Mitsu ceny czesci w ASO ma absurdalne