To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - problem z automatem

jabol66 - 30-03-2012, 12:48
Temat postu: problem z automatem
Mam taki problem Panowie, otóż po włożeniu automatu w miejsce manualnej skrzyni pojawił się problem przy starcie z L rusza z jedynki przy starcie z 2 rusza z dwójki przy starcie z D rusza z trójki, dodam iż overdrive nie jest podłączony bo.... Za dużo gimnastyki z kablami, czy musie być to podłączone czy wystarczy ten zawór od overdrivu w jakąś pozycję ustawić
jawaldek - 30-03-2012, 14:07

Sprawdzałeś jadąc i przerzucając L>>2>>D :?: to normalka. Czy sprawdzałeś jadąc na D :?: wtedy wyczujesz jak zmieniają się biegi "1" jest krótka "2" dość długa to samo "3" itd. Aby wyczuć zmianę potrzebna jest długa prosta droga. Overdriv służy do "przełączenia" nadbiegu-przydatne przy wyprzedzaniu i "jeździe sportowej" tzn jedziesz tylko do "3" i samochód jest bardziej dynamiczny i większy wir w baku i większe obroty silnika. "Przyspieszacz" jest też pod pedałem gazu-->> chyba nigdy już nie zapamiętam jak to się zwie :?
rico.1 - 30-03-2012, 17:10

jabol66 napisał/a:
przy starcie z D rusza z trójki
opisz to dokładniej
jeśli nie czujesz wtedy zmian przełożeń to po prostu jest źle wyregulowana linka od skrzyni na pompie wtryskowej, albo już sama skrzynia prześlizguje

Faraonix - 31-03-2012, 00:38

jawaldek napisał/a:
Sprawdzałeś jadąc i przerzucając L>>2>>D :?: to normalka. Czy sprawdzałeś jadąc na D :?: wtedy wyczujesz jak zmieniają się biegi "1" jest krótka "2" dość długa to samo "3" itd. Aby wyczuć zmianę potrzebna jest długa prosta droga. Overdriv służy do "przełączenia" nadbiegu-przydatne przy wyprzedzaniu i "jeździe sportowej" tzn jedziesz tylko do "3" i samochód jest bardziej dynamiczny i większy wir w baku i większe obroty silnika. "Przyspieszacz" jest też pod pedałem gazu-->> chyba nigdy już nie zapamiętam jak to się zwie :?

to sie zwie kick down, czyli tumaczac kopniecie w dol

jabol66 - 31-03-2012, 13:01

Panowie jest tak jak napisałem, czuje i wiem jak automat zmienia biegi a ten zmienia tylko wtedy jak zmienie ja z D na 2 lub z 2 na 1 lub odwrotnie, poprostuz 1 na 2 z 2 na d. Auto to 30V6 nie diesel. I na pewno sam nie zmienia biegów tylko jaki jest D,2 lub L to z takiego rusza i takim się porusza
jawaldek - 31-03-2012, 13:35

jabol66 napisał/a:
Auto to 30V6 nie diesel
quśwa ale pojemność :wink: a rodzaj paliwa nie ma różnicy dla skrzyni. W awatarze masz napisane 2,8 TD
jabol66 napisał/a:
skrzyni pojawił się problem przy starcie z L rusza z jedynki przy starcie z 2 rusza z dwójki przy starcie z D rusza z trójki
to w czym problem ?? w Automacie jak masz na "D" ruszasz i tak z "1" tyle że skrzynia sama przerzuca i dojdzie do najwyższego biegu. Przy "L" wyrwiesz silnik z ramy a skrzynia i tak nie przełączy na wyższy bieg to samo przy "2"
jabol66 - 01-04-2012, 13:51

nie rozumiemy się właśnie tu mam problem jak wzucam na D i próbuje ruszyć to tak jak bym z 3 na półsprzęgle ruszał i nie zmienia biegów bo już jest na najwyższym odrazu przy ruszaniu. Jak wrzucam 2 to tak jak bym z dwójki ruszał i też nie zmienia biegu bo jest na drugim odrazu po wrzuceniu i zarówno z niego rusza jak i jedzie cały czas jeżeli wrzucę na L to wtedy czuje kopyto bo rusza z jedynki no ale jego normalna charakterystyka nie pozwala zmieniać biegu na wyższy. Więc moje pytanie jest taki czy wie ktoś w czym jest problem bo jak (obojętne czy jade czy nie) wrzucam na D to auto jest na 3 biegu, jakj 2 to na dwójce a jak L to na jedynce(tu akurat jest ok)
rico.1 - 02-04-2012, 20:46

jabol66 napisał/a:
Więc moje pytanie jest taki czy wie ktoś w czym jest problem
byłoby łatwiej jakbyś podał który typ skrzyni tam wrzuciłeś, rocznik itp. :p
jabol66 - 03-04-2012, 19:36

skrzynia jest 95 rok ale mam tez z97 po lifcie i jest taka sama