Komputery, RTV, AGD, Komorki - Drukarka do biura....duża drukarka
emilio_09 - 05-04-2012, 13:45 Temat postu: Drukarka do biura....duża drukarka Od dłuższego czasu szukam drukarki do firmy i mam z tym spory problem.
Od razu mówię, iż dziennie ilość wydrukowanych stron waha się w granicach 400-500 stron.
Chodzi mi o jakąś drukarkę powystawową.
Co musi posiadać:
- skaner dwustronny
- ksero dwustronne
- druk dwustronny
Najlepiej wszystko (skan, ksero, druk ) z podajnika.
Toner na ok 30 tyś. sztuk kopii.
Pytanie do was, czy możecie coś polecić, albo poradzić czego warto szukać a co omijać.
Mam ofertę od Konici Minolty na drukarki typu:
Konica Minolta 7145,7130
Albo
Ricoh 2020d.
Czy macie doświadczenie z konicami, bo powiem szczerze że raz miałem konicę i skończyła swoją służbę wraz z pierwszym tonerem, boję się teraz inwestować w większy, droższy sprzęt tej firmy, by nie skończyło się tak samo.
Na jakich producentów warto się skupić a jakich omijać, jakbyście mogli doradzić, bo po prostu w głowie mam już kocioł od rozmów z różnymi przedstawicielami.
Z góry dzięki wielkie za każdą odpowiedź
Bartek - 05-04-2012, 13:58
emilio_09, Akbi przyjacielem Twym - mam 2 drukarki od niego i jestem mega zadowolony
emilio_09 - 05-04-2012, 14:38
Bartek, dzięki wielkie już do niego piszę
akbi - 05-04-2012, 16:30
Bartek napisał/a: | mam 2 drukarki od niego |
a na fakturze było wyraźnie napisane, że to kopiarki
Bartek napisał/a: | jestem mega zadowolony |
i super ... i tak trzymaj
emilio_09 napisał/a: | Konica Minolta 7145,7130 |
zdarza mi się to jeszcze sprzedawać (model 7145), ale ....baaaardzo rzadko, gdyż urządzenie wiekowe i dostać sztukę z przebiegiem poniżej 250 tys kopii (tego modelu z większym przebiegiem importować mi się nie opłąca) granicy już niemalże z cudem ... czyli tak raz na pół roku
Modelu 7130 nie importujemy od paru lat ... niby to podobne, ale jednak to nie to
emilio_09 napisał/a: | Ricoh 2020d |
Kopiarka dużo słabsza od wyżej wymienionej Konici - czyli urządzenie z pierwszego segmentu ... przy obciążeniu rzędu ok 10 tys/mc wydaje się jednak za słabe. Jeśli pierwszy segment kopiarki (czyli urządzenia o prędkościach 15-20 kop/min) to tylko Kyocera KM 1650/2050
emilio_09 napisał/a: | raz miałem konicę i skończyła swoją służbę wraz z pierwszym tonerem |
powinieneś wymienić serwis nie kopiarkę ... z ciekawości jednak zapytam jaki to był model i firma serwisująca??
emilio_09 napisał/a: | boję się teraz inwestować w większy, droższy sprzęt tej firmy |
Jak trafisz na rzetelny serwis i sprzedawce to nie ma problemu (polecam model bizhub 250) ...z tym żę w przypadku tej marki mamy niestety w PL całą masę .........kopiarkowych bandytów ...tzn firm, które oferują Ci urządzenie z przebiegiem np 20 czy 50 tys ... a w rzeczywistości mają 500 tys więcej.
Tutaj Minolta (w sensie sprzedawczyków kopiarek tej marki - a nie samego dystrybutora KONICA MINOLTA)jest zdecydowanym liderem w kantowaniu licznikami urządzeń.
emilio_09 napisał/a: | Na jakich producentów warto się skupić a jakich omijać |
Jeśli chodzi o kopiarkę czarno białą to .... nie ma to większego znaczenia (mówię o typowych producentach kopiarkowych: Canon, Konica Minolta, Kyocera, Ricoh, Sharp, Toshiba ... i pochodne wymienionych producentów) ... 95% modeli jest naprawdę bardzo do siebie zbliżonych. Drobne szczegóły wpływają na to, czy dane urządzenie jest lepsze czy gorsze od innego.
To co głównie stanowi o ich różnicy to - SERWIS OBSŁUGUJĄCY TO URZĄDZENIE.
No ...to powodzenia w poszukiwaniu sprzętu
bastek - 05-04-2012, 16:50
u nas w szpitalu w wyniku przegtargu stoją KM Bizub 240f, od pół roku żadnego kłopotu - jakieś 10 ryz na m-c schodzi (czyli ok. 200 str na dzeiń)
znać sie nie znam, ale nasi informatycy mówią, że powinno być ok
w miejscach, gdzie jest wiekszy przerób - KM bizhub 250f
sprzęt nowy....
akbi - 05-04-2012, 17:03
bastek1 napisał/a: | KM Bizub 240f |
tego modelu używanego się jeszcze nie dostanie
bastek1 napisał/a: | KM bizhub 250f |
tak jak pisałem powyżej - dobry serwis=dobra kopiarka
ps' bizhub 250f = model bishub 250 + standardowo wyposażony w moduł faksu
bastek - 05-04-2012, 17:21
240f też ma fax.
akbi - 05-04-2012, 18:52
bastek1 napisał/a: | 240f też ma fax. |
zgadza się ...też standardowo instalowany ...
karolgt - 05-04-2012, 23:52
u mnie w firmie maja Lexmarki 644. Podobno sprzęt nie do zdarcia, co jakiś czas konserwowane, wymieniane bębny i rolki i wg tych co się nimi zajmują "nic innego nie ma prawa się zepsuć"
tylko chyba nie mają skanera 2 stronnego. ale szczegółów nie znam..ja ich tylko używam, ale możesz sobie sprawdzić ten model
emilio_09 - 11-04-2012, 15:05
wybór padł na Konica Minolta bizhub 360
akbi, wieeeeelkie dzięki za pomoc!!
akbi - 11-04-2012, 19:45
emilio_09 napisał/a: | wybór padł na Konica Minolta bizhub 360
akbi, wieeeeelkie dzięki za pomoc!! |
Bardzo prosze ... Oby sluzyla dlugo i bezawaryjnie
Marcino - 10-07-2012, 11:33
Nie chce zakłądać nowego tematu...
Pytanko.. czy warto kupić do domu drukarke Brothera? Drukowanie jak to na nauczycielke przystało czyli tak od czasu do czasu. Zona mnie cisnie na Brothera ze kolaznka ma i ze jest tanio drukowanie i wugule super a to też przyczyna ze moja stara studencka HP710 ledwo daje rady, a do tego nie chce chodzić bez LPT.
Rozgladam sie z merlin.pl bo mam do wydania bon na 250zł i tak szukam tam czegos nie za drogiego. Są trzy modele które mnie interesują:
http://merlin.pl/Urzadzen...208,816879.html
http://merlin.pl/Urzadzen...208,975118.html
http://merlin.pl/Urzadzen...208,972358.html
A moze zupełnie coś innego??
Pozdrawiam
Bartek - 10-07-2012, 17:34
Marcino napisał/a: | Drukowanie jak to na nauczycielke przystało czyli tak od czasu do czasu. |
To TYLKO laser, plujki zasychają, mają drogie atramenty, których 3/4 wywalasz przy startach drukarki
krzychu - 10-07-2012, 17:41
Bartek - Brother ma zamienniki tuszy po parę złotych na allegro, czyści dysze sam codziennie (żeby nie zaschły jak się nie drukuje). Ogólnie znam parę osób co mają i zadowolone szczególnie z ceny wydruku.... Szwagier kupił właśnie chyba 315-stke... Może jakość koloru nie jest rewelacyjna, ale cena tuszy super. No i Wi-Fi w drukarkach za parę złotych co przy laptopie naprawdę fajna sprawa.
Owczar - 10-07-2012, 23:31
Marcino, jeśli nie zależy Ci na kolorze to bierz laser tak jak napisał Bartek. Zapominasz, że masz drukarkę.
Kupiłem 8 lat temu z firmy używaną HP 5L. Przez te 8 lat wymieniałem w niej 2 razy toner. Utylizowana przez całę studia. Stoi sobie i jak potrzebuje to ctrl+p i wydrukowane A przebieg ma pewnie ogromny i działa niezależnie czy drukuję 500 stron na tydzień, czy 1 na 3 miesiące
|
|
|