To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś

MKV - 09-05-2012, 15:39
Temat postu: Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
... i saga trwa nadal :)

30 kwietnia 2012 roku "czarny sedan w tiptroniku" Derpina przeszedł moje ręce :)

Dominik prowadził dokładny dziennik wydarzeń białego kombiaka w manuala w osobnym wątku - "czarny sedan w tiptroniku ;) "

Ja zgodnie z obietnicą kontynuuje temat :)

Filmik z nocnej jazdy Galantem po Warszawie
http://www.youtube.com/watch?v=H3fz2AziRf8

Na początek kilka fotek robionych telefonem w pierwszych dniach moich rządów nad tym wspaniałym autkiem :)

Z pierwszych rzeczy co należy w nim zrobić:
1. Nadkola tylne czyli "Rycerski" standard (Galant podobno znaczy Rycerski?) ;)
2. Tylny spryskiwacz nie działa - Derpin mówi, że to przepalona pompka i podobno pasuje od Lanosa
3. Przepaliła sie jedna żarówka H7 i przy ich wymianie okazało się, że wewnątrz nie ma tych drucików do mocowania żarówek (w obu reflektorach). Przy "długich" czyli H1 te druciki są (w Suzukach przy H4 też one sa więc zgaduję, że powinny tam być). Efekt jest taki, że żarówki trzymają się tylko na kablach i nie siedzą sztywno na swoim miejscu tak jak powinny :/ Trzeba będzie się tym zająć :]

Narazie to tyle moich obserwacji - sesja zdjęciowa normalnymi aparatami odbędzie się w najbliższych dniach :)

UPDATE 12.05.2012 - kilka fotek z wczorajszej sesji zdjęciowej.

Tomek - 09-05-2012, 15:44

pierwszy

oprócz tego, że nadkola w rdzy, jak mówisz, to prawe jest pokiereszowane
Derpin się tym nie chwalił raczej, to Twoja sprawka ??

MKV napisał/a:
podobno pasuje od Lanosa

pasuje
też od nubiry i matiza i innych DU

MKV napisał/a:
zgaduję, że powinny tam być)

powinny być
oryginalnie były

MKV - 09-05-2012, 15:45

tomek84 napisał/a:
pierwszy

oprócz tego, że nadkola w rdzy, jak mówisz, to prawe jest pokiereszowane
Derpin się tym nie chwalił raczej, to Twoja sprawka ??

O nie nie - jeszcze za czasów Dominika ktoś go tak urządził niestety ale to się zrobi razem z nadkolami.

Anonymous - 09-05-2012, 15:59

O nie nie, nic za moich czasów nie było pokiereszowane tylko jeszcze od helmuta tak przyjechało :) podobno jakaś babka koszykiem na parkingu pod marketem nie wyhamowała :roll:

co do tylnego spryskiwacza spróbuj jeszcze pokombinować z wtyczką od silniczka czasami śniedzieją wtyki i wtedy tez nie działa, miałem się tym zająć ale nigdy nie było kiedy, a jak było kiedy to już mi nie przeszkadzało że nie działa :wink: jakiś taki nawyk chyba z prowadzenia dostawczaków gdzie nie ma tylnej szyby :P

niech się cacko sprawuje, ktoś tam w poprzednim temacie pisał że człowiek cieszy się ze sprzedania auta, ja tam się nie cieszę, tzn Bella cieszy i mogła by zostać jako auto na codzień, ale chciałbym mieć też Białasa do modzenia, z tym że wtedy był by to już grubszy projekt... :twisted: ehhhh.... no nic, niestety nie można mieć wszystkiego, jeszcze :P

SPIDER-ek - 09-05-2012, 16:48

Derpin, :) micha cieszy się gdy się wie co trzeba by zrobić w samochodzi, a już nie ma na to sił i lepiej sprzedać i kupić inne. Miejmy nadzieję że w twoim wypadku tak nie było:)

Zawsze przychodzą te dni rozstania, ja też wiem że mój koniec z rekinem kiedyś nastapi, ale ciekawe kiedy. Rzeczy się nudzą, to tak jak niektórzy zmieniają żony, tak niektórzy zmieniają samochody, bo się poprostu znudził/y:)

Anonymous - 09-05-2012, 17:02

SPIDER-ek, uwierz mi bądź nie, ale Maciek kupując ode mnie auto wiedział dokładnie po co jedzie przed sprzedażą dostał również komplet zdjęć każdej ryski czy jakiejś rzeczy do kosmetycznej poprawki, wiec rozstanie z mojej strony z Białasem było tylko i wyłącznie spowodowane chęcią czegoś nowego innego, młodszego, czy dobrze na tym wyszedłem się okaże, ja z mojej strony wiem, że Maciek dokonał dobrego zakupu, bez jakiejkolwiek ukrytej wady.
MKV - 09-05-2012, 17:48

Derpin napisał/a:
SPIDER-ek, uwierz mi bądź nie, ale Maciek kupując ode mnie auto wiedział dokładnie po co jedzie przed sprzedażą dostał również komplet zdjęć każdej ryski czy jakiejś rzeczy do kosmetycznej poprawki

Potwierdzam :)

szuwar - 09-05-2012, 21:45

SPIDER-ek napisał/a:
micha cieszy się gdy się wie co trzeba by zrobić w samochodzi

Tu sie zgadzam w 100%, jak jest coś do zrobienia, ale wiemy co pół biedy .... gorzej jak coś nie gra i trzeba szukać .... nie wiadomo gdzie :)

jeszcze raz zadowolenia z zakupu i dbaj o furkę

Hugo - 09-05-2012, 22:21

MKV napisał/a:
3. Przepaliła sie jedna żarówka H7 i przy ich wymianie okazało się, że wewnątrz nie ma tych drucików do mocowania żarówek (w obu reflektorach
Jakby co jeszcze jeden drucik oraz jedną żarówkę H7 mam i mi się już nigdy nie przydadzą, więc mogę ją dorzucić.
MKV - 10-05-2012, 01:05

Hugo napisał/a:
MKV napisał/a:
3. Przepaliła sie jedna żarówka H7 i przy ich wymianie okazało się, że wewnątrz nie ma tych drucików do mocowania żarówek (w obu reflektorach
Jakby co jeszcze jeden drucik oraz jedną żarówkę H7 mam i mi się już nigdy nie przydadzą, więc mogę ją dorzucić.

Drucik z pewnością się przyda :)

A jak już o światłach mowa to muszę jechać na jakąś regulację bo światła wala w kosmos - narzeczona jechała Galem za mną i świeciła panu bogu po oknach ;)
Nie wiem tylko czy przed założeniem obu drucików to ma jakikolwiek sens bo żarówki luźno siedzą w gniazdach :/

Krzyzak - 10-05-2012, 06:34

MKV napisał/a:
Galant podobno znaczy Rycerski?

niemal wszystkie Mitsu z lat 70-80-90 były nazywane imionami koni wyścigowych - a na pewno Eclipse, Colt, Diamante; sądzę, że Galant również - bardzo mi pasuje do tej wersji
MKV napisał/a:
to przepalona pompka i podobno pasuje od

pasuje od wielu aut - ja brałem jakąś od Malika, a przepaliła się pompka citroena - jak widać też pasowała... oryginalna poszła razem z dzwonem ;)

szuwar - 10-05-2012, 07:52

MKV napisał/a:
(Galant podobno znaczy Rycerski?) ;)

kilka znaczeń, ale rycerski to tak raczej na siłę :)

galant
SWOBODNYCH OBYCZAJÓW
galant
SWAWOLNY
galant
SALONOWIEC
galant
BAWIDAMEK
galant
ELEGANCKI
galant
NADSKAKUJĄCY
galant
PEŁEN WDZIĘKU
galant
WYTWORNY
galant
KOBIECIARZ
galant
GALANT
galant
ŻABOT
galant
ELEGANT
galant
WYTWORNIŚ
galant
KOCHANEK
galant
ZALOTNIK
galant
GRZECZNY
galant
UPRZEJMY

a to pewnie stąd wziąłeś, że rycerski :)
http://www.forumsamochodo...ant-vt26468.htm

sveno - 10-05-2012, 09:40

szuwar napisał/a:
kilka znaczeń, ale rycerski to tak raczej na siłę :)

[edit]

wikipedia:
Kod:
Nazwa pochodzi od francuskiego słowa galant, które znaczy tyle co "rycerski"

Tomek - 10-05-2012, 10:04

sveno napisał/a:
wikipedia:

pisałem kiedyś projekt, na studiach
większość rzecz jasna z wikipedii - przeszło

na 5 roku robiłem prezentacje na seminarium dyplomowe
idąc po łatwości wziąłem stary projekt, ale stwierdziłem, że coś ulepszę
i tym razem bez wiki,
jak to poprawiałem to dopiero się dowiedziałem jakie tam głupoty były powypisywane

szuwar - 10-05-2012, 12:26

sveno napisał/a:

kultura pełną gębą ....