To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Czeka nas wymiana praw jazdy

Anonymous - 15-12-2006, 13:28
Temat postu: Czeka nas wymiana praw jazdy
Parlament Europejski zatwierdził w czwartek dyrektywę, na mocy której 200 mln kierowców w Unii Europejskiej będzie musiało do 2033 roku wymienić swoje prawo jazdy na nowy dokument, jednolity dla całej Unii.

Nowe prawo jazdy będzie miało formę plastikowej karty ze zdjęciem i zastąpi mnóstwo innych wzorów obecnie używanych w krajach UE. Ułatwi to pracę służbom, utrudni podrabianie i będzie kolejnym symbolem zjednoczonej Europy. Unijne prawo jazdy będzie wydawane na 10 lat (z możliwością przedłużenia do 15 lat). Prawo jazdy na samochody ciężarowe i autobusy będzie wydawane na lat 5.

W Polsce już wymieniliśmy dokumenty, teraz wszyscy mamy nowe, ale niedługo trzeba będzie mieć jeszcze nowsze. Ostatecznie kraje UE dostały sześć lat na wprowadzenie przepisów krajowych wynikających z dyrektywy. Po tym czasie w całej UE wydawane będą wyłącznie nowe dokumenty.

Anonymous - 15-12-2006, 13:46

A ja cały czas na starym prawku jeźdzę...
Chyba nie opłaca mi się wymieniać bo "niedługo" będą nowe :mrgreen:

Rafal_Szczecin - 15-12-2006, 13:50

nie :!: ja nie wymienie :!: dopiero co wczoraj odebralem moj dokumencik a juz mam wymieniac ?
przeciez do 2033 roku juz tak blisko :!: :P :mrgreen:

Cezar - 15-12-2006, 16:30

Siedza i ku**a wymyslaja glupie pomysly :evil:
Najwyrazniej bardzo im sie tam nudzi :wink:

Chooper - 15-12-2006, 19:13

ciekawe kiedy zacznie sie wymiana u nas...ja mam wazne do marca przyszłego roku...
Adaho_krak - 16-12-2006, 02:01

Meteo napisał/a:
W Polsce już wymieniliśmy dokumenty, teraz wszyscy mamy nowe,

fakt ja wymieniłem w 2001 i teraz i tak mam stary wzór z jednym zdjęciem była taka krótka seri na którą się załapałem :evil:

BUBU - 16-12-2006, 02:18

Chooper napisał/a:
ciekawe kiedy zacznie sie wymiana u nas...ja mam wazne do marca przyszłego roku...

Nie będzie tak źle , wymienisz w przyszłym roku , a jak przyjdzie następna wymiana (czyli zunifikowane prawko)to pewnie będziesz się kwalifikował jedynie jako pasażer :mrgreen: :mrgreen:
Patrz od którego roku ma być jednolity wzór :D
Pozdrowienia

PS. Ja musiałem wymienić bo panom policjantom te dziwne wyprane strzępy jakoś się nie podobały 8)

Anonymous - 16-12-2006, 20:21

BUBU napisał/a:
a jak przyjdzie następna wymiana (czyli zunifikowane prawko)to pewnie będziesz się kwalifikował jedynie jako pasażer
, mnie to dotyczy :mrgreen: , więc problem z głowy :lol: