Space Star Techniczne - [MSS 1.3] Podświetlenie deski rozdzielczej
matte1 - 10-05-2012, 10:10 Temat postu: [MSS 1.3] Podświetlenie deski rozdzielczej Hi,
Podświetlenie prędkościomierza nie działa u mnie wcale, świeci się tylko z prawej strony, przy wskaźniku paliwa. Co mogło się popsuć? I czy jestem w stanie sam to naprawić?
PS. Nie jestem biegły w temacie motoryzacji, więc proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam
mls - 10-05-2012, 17:04 Temat postu: Re: Podświetlenie deski rozdzielczej
matte1 napisał/a: | Hi,
Podświetlenie prędkościomierza nie działa u mnie wcale, świeci się tylko z prawej strony, przy wskaźniku paliwa. Co mogło się popsuć? I czy jestem w stanie sam to naprawić?
PS. Nie jestem biegły w temacie motoryzacji, więc proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam |
Kilka śrubek, kilka nowych żarówek i będzie działać - robota na 10 minut, więc tak, jesteś w stanie sam naprawić Wystarczy wyjąć zegary - z ich drugiej strony są gniazda żarówek.
Bizi78 - 10-05-2012, 17:17
W obrotomierzu masz 6 żarówek tak jak na fotce.
http://mitsubishi-motors....D310%26page%3D2
Na przyszłość prośba o niedublowanie tematów w dziale technicznym .
http://forum.mitsumaniaki...t=35603&start=0
http://forum.mitsumaniaki...ighlight=zegary
Najpierw odkręcasz 2 śrubki w daszku pociągasz go energicznie ku sobie (najlepiej opuścić kiere na dół), następnie 3 śrubki od zegarów i pociągasz do siebie i to wszystko. Żarówki są w gniazdach należy je przekręcić w prawo lub lewo już nie pamiętam. Poczytaj najpierw podane tematy tam jest wszystko nawet foto jak zdemontować deskę i jest podany też rodzaj żarówki.
matte1 - 10-05-2012, 18:44
Dzięki.
Chciałbym kupić te żarówki przed rozbieraniem deski, więc jeszcze się upewnię: one są typu R5 i jest ich 12 sztuk, tak?
Cytat: | Na przyszłość prośba o niedublowanie tematów w dziale technicznym . |
Będę pamiętał.
plecho1 - 10-05-2012, 18:53
Może zainteresuj się diodami led, jeśli kupisz dobre, to już raczej nie będziesz ich wymieniał bo z wytrzymałością dzisiejszych żarówek to różnie bywa.
matte1 - 10-05-2012, 19:37
Przedstawione w poniższym poście będą OK?
http://forum.mitsumaniaki...p=655326#655326
Ew. jeżeli nie te, to czy mógłby ktoś napisać jaki typ kupić (dla laika)?
PS. Nie mam obrotomierza, więc chyba powinienem kupić mniej żarówek?
mls - 10-05-2012, 23:04
plecho1 napisał/a: | Może zainteresuj się diodami led, jeśli kupisz dobre, to już raczej nie będziesz ich wymieniał bo z wytrzymałością dzisiejszych żarówek to różnie bywa. |
Chyba, że autor wątku ma regulację jasności podświetlenia zegarów - wtedy diody raczej na nic się nie przydadzą.
[ Dodano: 10-05-2012, 23:05 ]
Dokładnie takie.
plecho1 - 10-05-2012, 23:42
Znajomy, zresztą też forumowicz w Carismie I ma diody i twierdzi, że ściemniacz działa prawidłowo.
Bizi78 - 11-05-2012, 00:04
matte1, mój błąd z tym obrotomierzem, nie dopatrzenie moje, oczywiście 3 .
Żarówki kupisz w elektronicznym lub moto tylko czasami są z plastikowymi oprawami (droższe) .
Oczywiście najważniejsze to umiejętne przełożenie kolorowych kondomków .
szkuba - 13-05-2012, 21:02
pZ diodami jest jeszcze jeden niuans mianowicie kolor biały świecącej diody w nocy jest odbierany jako niebieskawy co wynika z innej temperatury barwowej tego źródła światła. Także osobiście żeby nie mieć kolorofonu wymieniłem wszystkie białe podświetlenia na diodowe "białe". Te które były innego koloru np kontrolkę świateł długich trzeba kupić w oryginalnym kolorze czyli w tym przypadku niebieską diodę.
przemekbsi - 08-12-2021, 12:48
Witam wszystkich,
Panowie, wymieniałem żarówki wskaźników w Space star koleżanki, według Waszych rad. oświetlenie działa, tylko pojawił się problem ze wskaźnikami. Nie działają+nie działają kontroli które zapalają się po włączeniu zapłonu. Kierunkowskazy są, kontrolka od świateł drogowych tez działa. Szukam na szybko porad w tej kwestii i najczęściej powtarzaną radą jest odpięcie aku. Może pomóc?
Po wciśnięciu zegarów na miejsce wskazówki od obrotomierza i prędkościomierza podniosły się na chwilę, chyba do mniej więcej polowy.
Również nie ma odczytu z licznika kilometrów.
Hugo - 10-12-2021, 08:33
przemekbsi, wyjmij i jeszcze raz włóż licznik na miejsce i dobrze wciśnij z każdej strony i dokręć.
przemekbsi - 10-12-2021, 12:49
Dzięki za radę. Już wypinalem i wpinalem kilka razy. Nic to nie dawało. Spryskalem też preparatem poprawiającym przewodność. Bezpieczniki posprawdzałem.
Dziś wyciągnąłem kolejny raz, zacząłem oglądać dokladnie.....I jest jedną wypalona ścieżka na taśmie . Przez własną glupote narobiłem problemów. Nie odłączyłem aku. przed wyciągnięciem zegarów.
Hugo - 11-12-2021, 08:38
przemekbsi, to miałem pecha, normalnie bez odłączenia akumulatora nic nie powinno się popalić.
przemekbsi - 14-12-2021, 19:05
Skończyło się wymianą licznika. Trzy razy wymieniałem taśmę i za każdym razem wypalała się jedna ścieżka, w tym samym miejscu.
Po założeniu drugiego licznika jest ok. (zostało tylko zgłosić do diagnosty).
Czy żarówka z podświetlenia może powodować zwarcie? Wcześniej oprócz przepalonych żarówek nic się nie działo.
|
|
|