Pajero III - Klima w trybie auto jaka temp?
siersciunio - 10-05-2012, 10:14 Temat postu: Klima w trybie auto jaka temp? Witam
Jak w temacie jak mam klimke w trybie auto to termostat powinien być na jakiej temp. by było komfortowo, oczywiście rozumiem że jet to pojecie względne ale u mnie musi być na minimum a upałów jeszcze nie ma.
Jadę dziś sprawdzić układ i dobić ewentualnie zobaczymy czy pomoże .
Jaką wy ustawiacie by było ok ?
stefan12 - 10-05-2012, 11:23
Komfortowo to 22st. ale to nie znaczy zdrowo przy każdej temperaturze na zewnątrz.
Przy wysokich temperaturach proponuję taki algorytm:
temp w samochodzie = 22st + (temp. na zewntątrz - 22st.) / 2
np. (na zewnątrz 30 st - 22st)/2 = 4st + 22st = 26 st. Dzięki temu unikniesz szoku termicznego po wyjściu z samochodu.
No i zalecane jest niekierowanie zimnego powietrza wprost na twarz, bo trzeba wiedzieć, że przy sprawnie działającej klimie te powietrze ma około 5-7 st. więc jak podkręcisz mocniej wentylator to zapalenie zatok gotowe.
siersciunio - 10-05-2012, 19:40
Chyba jest ok daje 6 stopni z nawiewu więc nawet nie podpinaliśmy, przewrażliwiony człowiek.
Anonymous - 12-05-2012, 07:47
Ja z pytaniem: wartość 5-7st.C ma być przy klimie ustawionej na maksymalną wydajność?
U mnie w IV na AUTO musi być 19st.C, klima nabijana w zeszłym roku. Brakowało chyba 150g czynnika, mimo nabicia wydajność nie zwiększyła się. Chłodnica klimy raczej czysta, filtr kabinowy - nie otwierałem. Mam nadzieję, że ASO oblookał
tompol34 - 14-05-2012, 09:11
cześć, 5 stopni jest mierzone przy wylocie przy klimie ustawionej na minimalną temp. Jeżeli ustawiasz na wyższą to otwiera się klapa i temp. jest wyższa np. 7. 9 13 itp. Dodatkowo reguluje się siłę nadmuchu. W funkcji auto to zadanie wysterowania temp. i siły nadmuchu regulują sterowniki wykonawcze.
Jeżeli masz nabitą klimę i nie działa poprawnie to może być problem z czujnikiem temp., skraplacz, kompresor, zawór rozprężny lub zapchany filtr osuszacz.
pozdrawiam
Anonymous - 14-05-2012, 12:38
Cześć. Nie żeby problem, tylko musi być ustawiona na 18 - 19st.C na AUTO, aby było dobrze. Filtr kabinowy zmieniony miesiąc temu
Podczas pomiaru temp. prędkość wentylatora ma znaczenie? Też na max obrotach?
tompol34 - 14-05-2012, 12:48
wpływ na pomiar ma ustawienie temp.
|
|
|