To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne od 2006r - Kontrolka Airbag się świeci.

Arapaho - 10-05-2012, 20:09
Temat postu: Kontrolka Airbag się świeci.
Witam,

Od kilku dni świeci mi się kontrolka airbag. Podpięcie pod komputer wskazało poduszkę kierowcy. Wykasowanie poduszki załatwiło sprawę do pierwszego odpalenia, kontrolka zapaliła się ponownie. Sprawdziłem taśmę i wychodzi, że jest OK.

Tego samego dnia miałem wirusowany komputer sterujący silnika. Niestety nie pamiętam, czy kontrolka zaświeciła się bezpośrednio po tym fakcie, czy po kilku godzinach... ;-( (Mam wrażenie, że później)

Czy może to mieć jakikolwiek związek? Czy podpinając się pod piny komputera, tuningowcy mogli się pomylić i spowodować zwarcie coś paląc na płycie głównej, skutkujące świeceniem kontrolki? Czy aby poduszki nie mają osobnego komputera?

Byłbym wdzięczny za sugestie.

zbyszekm2 - 10-05-2012, 20:50
Temat postu: Re: Kontrolka Airbag się świeci.
Arapaho napisał/a:
Witam,

Od kilku dni świeci mi się kontrolka airbag. Podpięcie pod komputer wskazało poduszkę kierowcy. Wykasowanie poduszki załatwiło sprawę do pierwszego odpalenia, kontrolka zapaliła się ponownie. Sprawdziłem taśmę i wychodzi, że jest OK.

Tego samego dnia miałem wirusowany komputer sterujący silnika. Niestety nie pamiętam, czy kontrolka zaświeciła się bezpośrednio po tym fakcie, czy po kilku godzinach... ;-( (Mam wrażenie, że później)

Czy może to mieć jakikolwiek związek? Czy podpinając się pod piny komputera, tuningowcy mogli się pomylić i spowodować zwarcie coś paląc na płycie głównej, skutkujące świeceniem kontrolki? Czy aby poduszki nie mają osobnego komputera?

Byłbym wdzięczny za sugestie.

Poduszki maja oddzielni komputer. Sprawdź połączania kostek pod siedzeniami. sprawdź wtyczkę poduszki pasażera za schowkiem.

jaceksu79 - 11-05-2012, 23:31

zbyszekm2 napisał/a:
Sprawdź połączania kostek pod siedzeniami. sprawdź wtyczkę poduszki pasażera za schowkiem

oraz włącznik/wyłącznik poduszki pasażera :wink:

Arapaho - 12-05-2012, 10:40

Ok, rozłączę i złącze wszystkie dostępne kostki.

Rozumiem, że po tej operacji niemam co liczyć aby lampka sama zgasła, tylko muszę wykasować ją poprzez interfejs diagnostyczny?

Blome - 12-05-2012, 11:33

kolego od nurkowania hahahah siemka mordo dokladnie tak serwis cie nie ominie i kasowanie :P
Arapaho - 02-04-2014, 14:57

Witam,

Trochę odpuściłem temat, ale muszę do niego powrócić. Przy okazji jakiejś wizyty w ASO, panowie po podłączeniu komputera orzekli, że to taśma pod kierownicą.

I teraz pytanie, jako, że do L200 taśm jak na lekarstwo, a nowa kosztuje ponad 500,-pln czy do L200 pasuje taśma od jakiegoś innego modelu Mitsubishi?

Znalazłem aukcję taśmy do Outlandera, w opisie jest, że pasuje do Lancera i L200. Facet w mailu twierdzi, że pasuje do L200 rocznik 2006-2013.

Czy oby na pewno?

Pozdrawiam,
Arapaho

romero - 02-04-2014, 20:20

Witam. Jak to jest, że tutaj używana jest droższa:
http://allegro.pl/mitsubi...4055302005.html
niż tutaj nowa:
http://allegro.pl/zwijak-...4085527558.html
Ja osobiście oddałem do regeneracji.
Pozdrawiam.

Arapaho - 02-04-2014, 20:48

Nie, tamta była za 250,-pln , ale okazało się, że to taśma kąta skrętu kierownicy a nie poduszki....

A do Zbyszka już pisałem i chyba u niego zakupię.

Pozdrawiam,
Arapaho

Witold_Rybarz - 03-04-2014, 18:24

Arapaho napisał/a:
Witam,

Trochę odpuściłem temat, ale muszę do niego powrócić. Przy okazji jakiejś wizyty w ASO, panowie po podłączeniu komputera orzekli, że to taśma pod kierownicą.

I teraz pytanie, jako, że do L200 taśm jak na lekarstwo, a nowa kosztuje ponad 500,-pln czy do L200 pasuje taśma od jakiegoś innego modelu Mitsubishi?

Znalazłem aukcję taśmy do Outlandera, w opisie jest, że pasuje do Lancera i L200. Facet w mailu twierdzi, że pasuje do L200 rocznik 2006-2013.
Czy oby na pewno?
Pozdrawiam,
Arapaho

najtaniej wychodzą z rodzeństwa outlandera czyli C-crossera i 4007

przemo_wl - 23-09-2015, 20:45

witam wszystkich
wznowię temat
wczoraj w czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka od poduszki powietrznej
dzisiejsze podpięcie pod komputer wykazało że jest przerwa w obwodzie poduszki kierowcy
mechanik stwierdził że prawdopodobnie padła taśma pod kierownicą
zdziwi go jednak fakt że pomimo takiego wskazania działa klakson
stąd moje pytanie czy to ma jakieś powiązanie?
pozdrawiam

Arapaho - 23-09-2015, 21:10

Na moją logikę, taśmą idzie cala elektryka do kola kierownicy i jej przerwanie nie musi od razu oznaczać braku klaksonu. Mogla się przetrzeć tylko ścieżka od poduszki, a od klaksonu pozostać dobra.

Wszystkie ścieżki w mojej taśmie na mierniku nie wykazywaly w ogole przerwy w obwodzie, klakson dzialał a kontrolka od poduszki świeciła. Po wymianie wszystko wrocilo do normy.

przemo_wl - 23-09-2015, 21:31

jak dla mnie to też jest logiczne że może nie wszystkie ścieżki są uszkodzone i stad działający klakson
nigdy jeszcze nie przerabiałem takiego tematu więc lepiej zapytać

Witold_Rybarz - 24-09-2015, 08:55

przemo_wl napisał/a:
witam wszystkich
wznowię temat
wczoraj w czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka od poduszki powietrznej
dzisiejsze podpięcie pod komputer wykazało że jest przerwa w obwodzie poduszki kierowcy
mechanik stwierdził że prawdopodobnie padła taśma pod kierownicą
zdziwi go jednak fakt że pomimo takiego wskazania działa klakson
stąd moje pytanie czy to ma jakieś powiązanie?
pozdrawiam

Airbagi/pasy maja zwykle osobne taśmy tu również
klakson to jeden drucik
ściągnij sobie zaślepkę od tyłu/dołu kierownicy to zobaczysz

bodo.83 - 25-09-2015, 00:42

czesc mialem kiedys to samo tez palila sie kontrolka i dzialal klakson,tasma byla przerwana,tyle ze znajomy mechanik naprawil to tak ze przelozyl piny o ile pamietam ta tasma miala 4 sciezki a tylko 2 byly uzywane jezdze juz 2 lata i jest ok jak znowu sie przerwie cos to zmienie na nowa