To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Pinin - Jaki macie wpis w dowodzie?

mstrucz - 16-05-2012, 14:54
Temat postu: Jaki macie wpis w dowodzie?
Jaki macie wpis w dowodzie rejestracyjnym w polu "typ pojazdu". Ja mam VANa więc jest "ciężarowy", ale ciekawi mnie czy ktoś ma wpisane "terenowy". Pytam, bo zgodnie z przepisami samochodem można ciągnąć przyczepę o DMC większej niż masa własna pojazdu jedynie w przypadku homologowanych samochodów terenowych (do 150% masy własnej) a wpisana w dowód DMC przyczepy (u mnie 1500 kg) jest wyższa niż masa własna Pinina ( u mnie 1380 kg). Teoretycznie więc policjant mógłby się u mnie przyczepić do campingu koło 1500 kg.
W ogóle to Pininem nie można ciągnąć niehamowanej przyczepy o DMC 750 kg (max dla lekkiej) bo wg przepisów musi one mieć DMC max 50% masy własnej pojazdu.
Nieźle są u nas pokręcone przepisy o holowaniu przyczep. Najgorsze, że są w różnych miejscach (ustawa o kierujących pojazdami, PORD, rozporządzenia).

zuk21 - 19-05-2012, 00:45

U mnie chyba jest wpisane "kombi" (żona gdzieś ma dowód) - a machnąłem na to ręką, bo musiałem z tym jechać na stację diagnostyczną chociaż wg przepisów miałem ważny przegląd w DE. W wydziale komunikacji nie wiedzieli jak go zakwalifikować :D
Ale ciekawe co piszesz... pewnie, gdybym o tym wiedział może bym się upierał :-) pewnie nic by to nie dało ale urzędasy też mi nerwów napsuli :D

PIOTR_68 - 09-01-2013, 09:23

U mnie jest "osobowy", ot tak, po prostu :)
VIN natomiast zaczyna się od JMP..., czyli chyba zdziełano u Japońców :?:

jawaldek - 09-01-2013, 10:01

mstrucz napisał/a:
Ja mam VANa więc jest "ciężarowy", ale ciekawi mnie czy ktoś ma wpisane "terenowy"
wpis musi chyba współgrać z wpisami do prawa jazdy a tam nie ma podziału na terenowy. Ale samochód np terenowy można zarejestrować jako specjalistyczny -->>> ta tylko też w P.J. nie ma wyodrębnienia na samochody specjalistyczne. Co do ciągnięcia przyczepy to chyba kontrolujący ma oczy i widzi że jest to samochód terenowy i przysługujące mu,samochodowi, prawa. W 2,8 long jest masa 2720 czyli tak na dobrą sprawę też można holować przyczepkę o masie 780kg->> paranoja :roll: Ciekawe jak ubezpieczyciele odnosili by się do wysokości składki dla samochodów terenowych ??
U mnie wpis jest "samochód osobowy" :mrgreen: :mrgreen:

Piotrek4 - 09-01-2013, 10:10

U mnie również kombi- diagnosta wie lepiej. Ubezpieczyciel z drugiej strony kwalifikuje jako terenowy za co przysługuje 10% zwyżki i do tego 20% za markę pojazdu.