To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - USB - Jak podłaczyć ?

marcinex1 - 24-05-2012, 19:33
Temat postu: USB - Jak podłaczyć ?
Witam, prosze o wytłumaczenie, jakby ktoś był tak miły, bo nie do końca rozumiem, mam możliwość zakupu http://allegro.pl/nowe-or...2349173272.html i z tego co poczytałem tutaj na forum pasuje do lancerka 1.8 invite, jest tam też informacja, że posiada usb. Widziałem w nowszych miśkach już fabryczne usb, w moim nie ma. Jeśli dobrze rozumiem, to z tego radia mogę sobie poprowadzić kabel do np: schowka i mieć usb? Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź jakiegoś fachowca. Z góry dzięki

[ Dodano: 25-05-2012, 12:34 ]
Jakiś błąd wkradł się w link, to nowy link http://allegro.pl/nowe-or...2349173272.html , właśnie kupiłem :D i ponawiam pytanie wyżej, czy nikt nie wie?

noeneos - 25-05-2012, 12:49

Wydaje mi się że chyba jest to możliwe pod warunkiem że kostka podpinana do radia u ciebie ma wszystkie piny we wtyczce, potem już tylko zlokalizować które piny i pociągnąć kabel z gniazdem. Instalacja z usb jest fabrycznie pociągnięta w nowych modelach, więc może ktoś z grona osób posiadających takową mógłby ci podpowiedzieć pod co jest podpięta(jakie końcówki ewentualnie schemat wyjść radia). Zaznaczam że tak mi się wydaje ale może poczekaj aż ktoś bardziej doświadczony w temacie audio ci podpowie.
Swoją drogą 250 zeta za nowego Rockforda :shock: nieźle

krzychu - 26-05-2012, 10:21

noeneos napisał/a:

To tylko radio.... Nie jest powiedziane, że będzie lepiej grało... Bo w zestawie powinien być jeszcze wzmacniacz i sub.

marcinex1 - 26-05-2012, 10:31

krzychu napisał/a:
noeneos napisał/a:

To tylko radio.... Nie jest powiedziane, że będzie lepiej grało... Bo w zestawie powinien być jeszcze wzmacniacz i sub.

Bardziej mi chodziło o fakt posiadania zmieniarki no i przede wszystkim USB (choć nie wiem czy mi się uda to podłączyć) a co do wzmaka i suba to zawsze jest to już jakiś początek :D

krzychu - 26-05-2012, 10:35

marcinex1 - oczywiście, ale odnosiłem się raczej do samej ceny... Że to nie jest cały komplet RF.
pablo diablo - 26-05-2012, 22:38

Mi by się bardzo przydało USB w samochodzie bym mógł w fabrycznym "radiu" słuchać muzyki MP3 z Playera lub pamięci flash, jak na razie mogę podpiąć tylko przez kabel jack cinch.
wiem że wyższe modele to mają, tak naprawdę jestem mocno zdziwiony że USB nie ma w mojej wersji. Teraz każde nawet najtańsze radio dokładane ma USB

ciekawe czy jest jakiś sposób na dołożenie do seryjnego sprzętu USB ?

marcinex1 - 27-05-2012, 20:48

pablo diablo napisał/a:
Mi by się bardzo przydało USB w samochodzie bym mógł w fabrycznym "radiu" słuchać muzyki MP3 z Playera lub pamięci flash, jak na razie mogę podpiąć tylko przez kabel jack cinch.
wiem że wyższe modele to mają, tak naprawdę jestem mocno zdziwiony że USB nie ma w mojej wersji. Teraz każde nawet najtańsze radio dokładane ma USB

ciekawe czy jest jakiś sposób na dołożenie do seryjnego sprzętu USB ?

- sposób jest bardzo prosty(według mnie) wystarczy że osoby mające usb i RockfordFosgate podały pod jakie końcówki wtyczki mają je podpięte i tyle(albo aż) :)

pablo diablo - 28-05-2012, 08:17

To nie jest takie pewne. Czy moje radio jest przystosowane do tego? Tzn, czy jak uda mi sie podpiąć usb czy w sterowanie ma przycisk usb? Bo chyba taki powinien być? Prawda.
Ja mam wybór CD, RADIO, AUX i tyle.

Najlepiej będzie jak się ktoś wypowie tu kto ma usb oryginał

RalfPi - 28-05-2012, 11:02

Podłączam się do tematu - mam radio fabryczne z odtwarzaczem CD i żeby posłuchać muzy z innego nośnika (np. mp3 player) podpinam go przez mini-Jack-->rozgałęźnik-->"cincze" które znajdują się za dźwignią skrzyni biegów..
Czy da się jakoś wyprowadzić "port USB" żeby móc podłączyć pamięć Flash(pendrive'a)??
Bo jak rozumiem to o to chodzi Pawłowi.
PS Ja też mogę wybrać albo radio albo CD albo AUX, natomiast może soft sam sprawdza jakie ma odbiorniki podpięte do wyprowadzeń odtwarzacza.. i diagnozuje, że na pinach od pamięci Flash nic nie ma.. więc i nie ma po co wyświetlać takiej opcji, a jak wyprowadzimy port na panel i podepniemy pendrive'a, to się i opcja "usb" pojawi :D
PS 2 na takim sprzęcie się nie znam, ale liczę na wsparcie :)

krzychu - 28-05-2012, 11:29

A są modele (wyposażenia) bez RF które mają USB? Jeśli nie to za pewne będzie potrzebna wymiana radia. Moduł odpowiedzialny za odczyt z USB na pewno jest dużo droższy niż sama złączka w schowku i kawałek kabla.... Więc jakby taka obsługa była w radiu to złącze też by było.
pablo diablo - 28-05-2012, 20:43

Kurcze przydało by się zobaczyć takie oryginalne radio z USB i zobaczyć różnice. Niech się ktoś wypowie kto ma USB i jak sie uruchamia program USB - jest specjalny przycisk USB?

Jeżeli więc jak nie da się podpiąć USB kabla to istnieje jakaś przejściówka by to uruchomić ?
czy skazani jesteśmy wozić ze sobą mp3 Player z ładowarką :) bo nie bede w tych czasach nagrywał na płyty CD katalogów mp3 bo nie robiłem już tego od lat i nie mam ochoty do tego wracać

marcinex1 - 29-05-2012, 08:28

pablo diablo napisał/a:
Kurcze przydało by się zobaczyć takie oryginalne radio z USB i zobaczyć różnice. Niech się ktoś wypowie kto ma USB i jak sie uruchamia program USB - jest specjalny przycisk USB?

Jeżeli więc jak nie da się podpiąć USB kabla to istnieje jakaś przejściówka by to uruchomić ?
czy skazani jesteśmy wozić ze sobą mp3 Player z ładowarką :) bo nie bede w tych czasach nagrywał na płyty CD katalogów mp3 bo nie robiłem już tego od lat i nie mam ochoty do tego wracać

Jeśli Rockford ma obsługę usb to musi się dać podłączyć, kluczem będzie zidentyfikowanie pinów pod które jest podpięte gniazdo usb w radyjku, przejściówka według mnie nie jest możliwa bo tutaj chodzi o różnicę sygnałów cinch - analogowy a usb cyfrowy,odnośnie samego uruchamiania z usb posiedziałem trochę i znalazłem, tu macie odpowiedź (przycisk mode) http://forum.mitsumaniaki...3&highlight=usb

bastek - 29-05-2012, 19:18

marcinex1, masz to radio? podłączałeś?
marcinex1 - 29-05-2012, 21:43

bastek napisał/a:
marcinex1, masz to radio? podłączałeś?

właśnie wróciłem do domu i będę oglądał to cacko :D , niestety w sobotę i niedzielę mam egzaminy, także zacznę coś myśleć od poniedziałku (nie wiem czy tyle wytrzymam :) ) nad tym usb na pewno posiedzę i jak mi się nie uda to poszukam porady u fachowców. Jedno jest pewne jak jest możliwość to usb podłącze, bo na tym mi chyba najbardziej zależy i dam znać. Pozdro

lurek - 16-07-2013, 17:22
Temat postu: Czytnik kart SD lub USB
Witam,

Czy jest jakiś odpowiednik xcarlinka (emulatora zmieniarki na usb/sd) do Lacerów? ew. inne rozwiązanie pozwalające odtwarzać muzykę z patyka lub karty SD?