To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Brak iskry na czterech cylindrach

Shadow_28 - 16-06-2012, 17:25
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Brak iskry na czterech cylindrach
Witam,

Jakiś czas temu galancik zacząl glupieć, nie chcial odpalać, usterka pojawiala sie raz na jakiś czas. Po kilku zakręceniach odpalal i bylo ok....ale któregoś dnia nie odpalil już wcale.
Na początek sprawdzilem przewody i świece i się okazalo, że jedna cewka iskry podaje a dwie już nie....
Kupilem cewki i problem pozostal. I moje pytanie brzmi co dalej .. ? :lol:
Myślę o module zaplonu ale szczerze powiedziawszy nie wiem gdzie go szukać.
Czujniki walka rozrządu są chyba dwa ( tak mi się zdaje bo to uklad V ), nie wiem, czy wplyw może mieć też czujnik polożenia walu... ?
Proszę pomocy bo już gupieję od tego....

Pozdrawiam,
Tomek.

tpodsiadlo - 16-06-2012, 18:10

wymrugales bledy?
slavo_p - 16-06-2012, 23:47

jak czujnik położenia wału padnie nie bedzie iskry
tpodsiadlo - 17-06-2012, 08:45

Cytat:
jak czujnik położenia wału padnie nie bedzie iskry

ale wtedy iskry nie byloby wogole, a tu na jednej cewce sa...
najprostrza, niekosztujaca nas nic czynnosc (no moze 3minuty czasu tylko) to wymruganie bledow, nie zaszkodzi, czesto i nie pomoze, ale czasem da cos do myslenia...

ja obstawiam komputer, wiazke elektryczna

Shadow_28 - 17-06-2012, 09:07

Postaram się dzisjaj coś pomrugać...a modul zaplonu ? czytalem na forum, jest mnóstwo topiców na ten temat...że modul zaplonu steruje każdą cewką z osobna... ?
jacek11 - 17-06-2012, 11:33

Shadow_28 napisał/a:
Postaram się dzisjaj coś pomrugać...a modul zaplonu ? czytalem na forum, jest mnóstwo topiców na ten temat...że modul zaplonu steruje każdą cewką z osobna... ?

Tak,to na 99% jest uszkodzony moduł.to bardzo częsta usterka w tych autach.Moduł jest przytwierdzony do głowicy.Ktoś gdzieś pisał,żeby przenieść go na karoserię,jak najdalej od źródeł ciepła,np.chłodnicy,głowic czy kolektorów wydechowych.
Jak znajdę temat,to podrzucę linka :)

[ Dodano: 17-06-2012, 11:34 ]
Tu coś jest na temat : http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71208

Shadow_28 - 17-06-2012, 11:36

Ja też czytalem ten temat :) wiem o co chodzi z tym przniesieniem modulu.

Ale wracając do "mrugania", nic nie pokazal, żeby bylo smieszniej, przestala się w ogóle świecić kontrolka "check"... heh coraz bardziej mi ręce opadają :)
zdemontowalem ten modul, gdzieś czytalem, że można go samemu zrobić...ale jakoś schematu nie mogę namierzyć.

tpodsiadlo - 17-06-2012, 15:30

jesli nic nie mruga to uszkodzony komputer albo wiazka...
siwy1215 - 28-06-2012, 11:09

Witam.
Oddaj do dobrego warsztatu który robi japońce. Tak to stracisz dużo czasu i pieniędzy jak kupisz części i okaże się że to nie to co kupiłeś. Chyba że lubisz dłubać i oto Tobie chodzi. Ja miałem podobny problem ale w 2.4 sohc i to był aparat zapłonowy. Wymienili i ok. U mnie nie chciał odpalać, gasł z partyzanta i przerywał tak jakby tracił zapłon na ułamek sekundy. Ja też próbowałem pomrugać błędy i nic nie mrugało - także bym się tym nie przejmował.