To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Płyn wspomagania.

Anonymous - 20-12-2006, 23:31
Temat postu: Płyn wspomagania.
Witam, jakie płyny najlepiej kupić by uzupełnić płyn wspomagania kierownicy? przymierzam się też do wymiany płynu hamulcowego, jakiej firmy mozecie polecić i ile sie mieści w takich przewodach 1 l to mało? Odpiszcie pozdrawiam!
Anonymous - 21-12-2006, 14:52

do wspomagania to obojetnie jaki, ja kupilem ostatnio PRESTONE , z uszczelniaczem, chyba 15zl na allegro, a plyn hamulcowy to DOT3
PiotrekSL4 - 10-07-2008, 18:53

Zastanawiam sie czy plyny do ukladu wspomagania sa mieszalne?? Mam troche powyżej minimum i chcialbym dolac. Czy moze wymienic na nowy. Bo odkad mam auto nigdzy go nie wymienilem i podejrzewam ze poprzedni wlasciciel tez nie.
londolut - 10-07-2008, 20:53

PiotrekSL4 napisał/a:
czy plyny do ukladu wspomagania sa mieszalne?
Są.
Lepiej jednak wymienić całkowicie płyn. Weź wielką strzykawkę i wyciągnij cały płyn ze zbiorniczka, to wystarczy. Płyn kup do Japończyków, ja kupiłem koloru żółtawo pomarańczowego (?).

PiotrekSL4 - 10-07-2008, 22:38

londolut napisał/a:
ja kupiłem koloru żółtawo pomarańczowego

Ja tez mam taki kolor obecnie.
Ale niestety słyszalem ze powinien być plyn koloru czerwonego. (ATF 220)
Pytam czy sa mieszalne bo prawdopodobnie pada mi pompa wapomagania i chce ja jeszcze uratowac zmieniając płyn. Objawi sie to szumem dochodzacym wlasnie z pompy. Tylko na zimnym przez pierwsze 10 min. Póżniej cisza...

pawela - 10-07-2008, 22:40

PiotrekSL4 napisał/a:
londolut napisał/a:
ja kupiłem koloru żółtawo pomarańczowego

Ja tez mam taki kolor obecnie.
Ale niestety słyszalem ze powinien być plyn koloru czerwonego. (ATF 220)
Pytam czy sa mieszalne bo prawdopodobnie pada mi pompa wapomagania i chce ja jeszcze uratowac zmieniając płyn. Objawi sie to szumem dochodzacym wlasnie z pompy. Tylko na zimnym przez pierwsze 10 min. Póżniej cisza...

do wspomagania leje się płyn ATF DEXRON, DEXRON II i pochodne. Taki sam jak do automatycznych skrzyń biegów. Piotrek, mogę na jutro zrobić fotkę, jakim uzupełniałem u siebie.
Cytat:
koloru czerwonego

Cytat:
koloru żółtawo pomarańczowego

faceci, nie znamy się na kolorach. :axe: Jak dla mnie jest on ciemno bursztynowy :P

PiotrekSL4 - 10-07-2008, 22:47

A ile tego plynu wchodzi do układu?? Czy myslicie ze jak poluzuje troche pasek od wsp to szum ustanie, czy musi byc on solidnie naciagniety??
pawela - 10-07-2008, 22:51

PiotrekSL4 napisał/a:
A ile tego plynu wchodzi do układu?? Czy myslicie ze jak poluzuje troche pasek od wsp to szum ustanie, czy musi byc on solidnie naciagniety??

wchodzi 0.9 litra
Lepiej niech pasek pozostanie naciągnięty

PiotrekSL4 - 10-07-2008, 22:58

Cytat:
wchodzi 0.9 litra

:D dzieki

A czy ktos z was rozbieral kiedys pompe w celu przeczyszczenia.