To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Plama oleju pod samochodem

Anonymous - 22-12-2006, 21:07
Temat postu: Plama oleju pod samochodem
Opcja szukaj niewiele mi pomogła.
Pociekł mi olej od wspomagania - tak mi się przynajmniej wydaje (urządzenia po prawej stronie samochodu napędzane paskiem klinowym). Mokry jest zbiorniczek, oraz przewody które do niego dochodzą widać lekki wyciek na samej pompie jakby zaciski troszkę popuszczały.
Jest to otyle dziwne że nie ma wycieku nigdzie indziej.
Jaki powinienem dolać płyn do zbiorniczka (zaczyna być słyszalny hałas) i skąd się wzieła taka dziwna awaria?

Brikston - 22-12-2006, 23:28

hej hej.
Mialem ten sam problem w poprzedniem aucie. Po pierwsze i to od razu!!! jedz na pierwsza stacje benzynowa i popros o olej do wspomagania bo zatrzesz pompe. Ja zrobilem to za pozno i moze nie zatarlem pompy na amen, ale po uzupelnieniu oleju popma juz chodzila glosniej niz wczesniej. A plyn jaki kupowalem mial oznaczenie ATF II D ( opakowanie 14zł/1litr)
Odnosnie wycieku ciezko mowic nic nie widząc. Sprobj podociagac albo wymienic te obejmy. Moze tez tak byc, ze masz dziurawy przewod gumowy. U mnie wlasnie tak bylo.
Aha... no i monituj stan oleju w zbiorniczku po dolaniu.

Pozdro

Anonymous - 23-12-2006, 17:30

Faktycznie, warto było sprawdzić przewody.
Od pompy odchodzi dodatkowo metalowy przewód który dotykał do gumowej rurki tuż pod zbiorniczkiem, drgania sprawiły że przetarł on gumę i wyciek gotowy. Wystarczyło skrócić trochę rurkę , do tego nowy zacisk i po kłopocie.
Pompa na szczęście chodzi nadal cicho.
Czy po dolaniu płynu trzeba jeszcze jakoś odpowietrzać układ?

[ Dodano: 23-12-2006, 17:33 ]
Dzięki za pomoc...

Brikston - 26-12-2006, 10:18

Sebancisz napisał/a:
Czy po dolaniu płynu trzeba jeszcze jakoś odpowietrzać układ?

Ja tego nigdy nie robilem i bylo wszystko ok

Pozdr