To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - [3.2 DID] 2007r ASC OFF zapala sie podczas jazdy

gunar - 06-09-2012, 17:58
Temat postu: [3.2 DID] 2007r ASC OFF zapala sie podczas jazdy
Witajcie!!!
Jestem posiadaczem tego pieknego autka.
Mam problem mianowicie zapala sie kontrolka ASC OFF podczas jazdy
oraz pomaranczowa kontrolka z silnikiem.Jednoczesnie w tym samym momencie auto
traci moc i trzeba sienzatrzymac zrestartowac silnik i znow jedzie normalnie.
Od razu napisze ze strasznie piszcza opony na zakretach czy brak zbierznosci
moze byc powodem tego ze zapalaja sie te kontrolki?
Dziekuje pozdrawiam

MartinMM - 06-09-2012, 23:49

gunar napisał/a:
Od razu napisze ze strasznie piszcza opony na zakretach

moze wystarczy je dopompowac :)

gunar - 07-09-2012, 16:29

Niestety to nie jest wina ciśnienia w oponach.
Może jest ktoś kto wie dlaczego zapalaja sie te kontrolki.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam :?:

Szyszkowa - 07-09-2012, 17:49

Powodem zapalania kontrolek nie jest brak zbieżności. Od tego mogą Ci piszczeć opony na zakrętach.
Ja nie mam ESP, więc nie wypowiem się dokładnie w tym temacie- ale na mój gust masz gdzieś coś obluzowane, co powoduje zwarcia w czasie jazdy- pod wpływem drgań.

rezon - 18-09-2012, 12:03

Jak masz jednakowe ciśnienie i opony, to może błąd generować któryś z czujników ABS albo niestety centralka ASC. Wyłącz ASC i spróbuj pojeździć trochę bez niego. Nie masz się czego obawiać, to system który chociaż jest w gotowości to pracuje baaaardzo rzadko. Piszczenie opon - jeżeli wcześniej go nie było może też wskazywać na wadliwą pracę dyferencjału, ale to rzadkość.
pojara08 - 30-09-2012, 12:04
Temat postu: A sie zdziwicie
Mam podobny problem, co najśmieszniejsze różne narzędzia diagnostyczne wspaniałych fachowców od niemców - bo tak ukierunkowanych jest 90% warsztatów - nie potrafiło nawet zidentyfikować błędu. Na szczęście są jeszcze fachowcy i u jednego z nich na własnoręcznie złożonym komputerku wyszło - uwaga czujnik ciśnienia doładowania turbiny. PIV ma system który w przypadku gdy abs nie daje sobie rady ogranicza moc silnika, w przypadku uszkodzenia czujnika system nie może tego zrobić i wyłącza ASC oraz wyrzuca kontrolkę silnika. U mnie czujnik nie podaje żadnej wartości. Czujniczek około 1500tysia. Niestety jeszcze nie wymieniłem bo pojka czeka na rejestracje i nie pali mi się wiec nie powiem czy to to ale to jedyny błąd który wykrywa. Mam nadzieje że pomoże, jak kolega zrobi to prosze o info.

[ Dodano: 27-11-2012, 19:30 ]
Widzę że kolega co założył temat nie odzywa się niestety, u mnie próba naprawy według tego co pisałem powyżej nie dała rezultatu. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły proszę o radę. W mojej pojarze wyciągnięto i wyczyszczono turbinę (zapieczone łopatki), oraz wymieniono elektrozawór sterujący turbiną (zawieszał się). Turbo według mechanika jest w bardzo dobrym stanie, reszta tez działa mimo to po zatrzymaniu auta na wolnych obrotach turbo nie upuszcza ciśnienia doładowania i wywala błąd. Sterowanie turbiną działa teoretycznie prawidłowo i mechanik wskazuje na turbo mimo jego dobrego stanu na pierwszy rzut oka;)-przebieg 96tkm. Jeśli ktoś zna jakiś konkretny serwis w okolicach szczecina będę wdzięczny za namiary.

tomekrvf - 21-02-2013, 19:54

pojara08, problemem nie jest czujnik tylko zapchany krócieć w kolektorze dolotowym którym dochodzi informacja (powietrze z kolektora) do czujnika ciśnienia doładowania. Skuteczna naprawa to 10 minut i później okresowe czyszczenie
ruks - 22-06-2018, 11:47

tomekrvf napisał/a:
pojara08, problemem nie jest czujnik tylko zapchany krócieć w kolektorze dolotowym którym dochodzi informacja (powietrze z kolektora) do czujnika ciśnienia doładowania. Skuteczna naprawa to 10 minut i później okresowe czyszczenie

Możesz napisać coś więcej? Wktorym miejscu jest ten króciec? Da radę to ogarnąć samemu?

Renegat Kuba - 24-06-2018, 13:24

A ja nie mam turbo ale mam ten sam problem.

3.8 MIVEC z gazem. Czasem jest tak, że po dłuższej jeździe na paliwie gaśnie check engine i wszystko jest ok. Na gazie, rzadko ale raz tak bywa. Nie ma utraty mocy ani innych problemów więc jeżdżę tak. Denerwuje jedynie sam fakt kontrolek, które się świecą.

Benzo - 09-10-2021, 21:39

Czy ktoś rozwiązał ten problem?? teraz widzę że mam to samo.
ruks - 10-10-2021, 21:27

Może to pomoże:
https://totalenergies.pl/brak-mocy-w-pajero

Benzo - 26-10-2021, 00:49

Miałem taką nadzieję. W sobotę rozebrałem ten element od przepustnicy Z czyszczeniem egr. Włącznie .do kolektora. Samego kolektora nie zdejmowałem. Jest pewien króciec ale on nie wychodzi z kolektora tylko pomiędzy przepustnica a zaworem EGR z którego wychodzi wezyk do map sensora ? Dziś znów objawy braku wkrecania na obroty po czym wraca do normy.

[ Dodano: 28-10-2021, 13:36 ]
Czy z kolektora ssącego wychodzi jakiś czujnik podciśnienia?? ja tylko taki czujnik widzę między przepustnica a zaworem EGR na samym kolektorze nie.

zbyszekm2 - 09-11-2021, 10:38
Temat postu: Re: 2007r ASC OFF zapala sie podczas jazdy
gunar napisał/a:
Witajcie!!!
Jestem posiadaczem tego pieknego autka.
Mam problem mianowicie zapala sie kontrolka ASC OFF podczas jazdy
oraz pomaranczowa kontrolka z silnikiem.Jednoczesnie w tym samym momencie auto
traci moc i trzeba sienzatrzymac zrestartowac silnik i znow jedzie normalnie.
Od razu napisze ze strasznie piszcza opony na zakretach czy brak zbierznosci
moze byc powodem tego ze zapalaja sie te kontrolki?
Dziekuje pozdrawiam

Może być rozkalibrowany czujnik skrętu.
Może być zbieżność, nie rożne bieżniki na oponie lub rożne opony.