Pajero Sport - 2.5 diesel. Wyciek oleju przez przepustnice
michoł - 26-09-2012, 08:31 Temat postu: 2.5 diesel. Wyciek oleju przez przepustnice Chłopaki mam taki problem, leje się olej przez przepustnice. Z tego co patrzyłem leje się przez ośkę, to chyba jest nierozbieralne. Cały silnik w oleju shiet, drażni mnie to strasznie. Dolewam teraz z pół litra na 800- 1000 km. Tu mam takie pytanie : skąd w dolocie tyle oleju ?? czy wymiana samej przepustnicy (nowa 650 pln) coś da skoro aż tyle jest w dolocie ? czy to puszcza turbina, gdzie szukać przyczyny ??
banderas40 - 27-09-2012, 09:10
Szukaj w Turbinie i pooglądaj co się dzieje z silnikami jak puści olej do kolektora ssącego.
Trzeba sprawdzić koniecznie uszczelnienie turbiny bo możesz mieć niedługo kłopot.
zbyszekm2 - 28-09-2012, 08:35 Temat postu: Re: 2.5 diesel. Wyciek oleju przez przepustnice
michoł napisał/a: | Chłopaki mam taki problem, leje się olej przez przepustnice. Z tego co patrzyłem leje się przez ośkę, to chyba jest nierozbieralne. Cały silnik w oleju shiet, drażni mnie to strasznie. Dolewam teraz z pół litra na 800- 1000 km. Tu mam takie pytanie : skąd w dolocie tyle oleju ?? czy wymiana samej przepustnicy (nowa 650 pln) coś da skoro aż tyle jest w dolocie ? czy to puszcza turbina, gdzie szukać przyczyny ?? |
Przyczyny mogą być dwie, Pierwsza to zużyły się uszczelnienia wirnika turbiny. Druga to przedmuchy w silniku. Kompresja w skrzyni korbowej jest tak duża, ze wywala olej.
Odkręć korek wlewu oleju do silnika i zobaczy z stamtąd dymi, wyjmij tez miarkę wlewu i zobacz czy lecą z niej spaliny?
michoł - 28-09-2012, 16:35
cholera, pamiętam że kiedyś wyciągnąłem bagnet przy włączonym silniku pokazywał się lekki dymek i wszystko dookoła pokryło się mgłą olejową. Czyli co wychodziło by na to że silnik zbliża się do kuńca swego żywota ? Nie kopci (tylko przy odpalaniu ) , nie ma spadków mocy, i zanim zaczęła puszczać ta przepustnica prawie nic nie dolewałem oleju
[ Dodano: 16-05-2013, 22:10 ]
tak jak mówiliście, turbina puszczała olej ... wymieniona problem znikł.
|
|
|