LPG - regulacja lpg-po bnzynie czy gazie?
bastek - 13-10-2012, 07:26 Temat postu: regulacja lpg-po bnzynie czy gazie? witam,
gdzieś (może nawet na tym forum) przeczytałem, że regulację lpg warto robić po przejechaniu ok. 1000 km na benzynie - że niby mapa się ustawi na benzynie, i potem regulacja będzie wg tej mapy
prawda to czy bajka?
bo mam właśnie taką sytuację - ok. 1000 km do przeglądu, i skończxył się gaz
auto-lancer "nowy", instalacja brc
technicznie jestem laikiem, takze jak coś pokręciłem, nie śmiejcie się
przegloądy do tej pory - jak zauważyłem - odczytanie mapy bieżącej, zmiana filtrów, ustawienie silnika wg mapy zapisanej przed wymianą- do tej pory mapa odczytana była po lpg
karolgt - 13-10-2012, 19:46
to nie jest tak że musi być przejechane 1000 km. Dobre 30 km wystarczy. Dobre - tzn że pojeździsz na każdym biegu w każdym zakresie obrotów, tzn żeby komputer gazowy zapisał sobie mapy benzynowe przy różnych parametrach (obroty, obciążenie itp), potem na tej podstawie gazownik wyreguluje lpg.
a jeśli pytasz o to, czy teraz przed regulacją gazu musisz przejechac 1000 km benzynie - to nie, nie musisz.
a tak w ogóle to prawdziwa regulacja lpg powinna być wykonana pod pełnym obciążeniem z sondą AFR wsadzoną w wydech. Tylko wtedy można idealnie wyregulować LPG że chodzi tak samo jak benzyna a nawet lepiej.
bastek - 13-10-2012, 20:56
dzięki
to leję jeszcze 1 bak, potem ze 100 km na benzynie i na regulację
|
|
|