To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] Problem z uruchomieniem.

zakis77 - 28-10-2012, 19:44
Temat postu: [3.2 DID] Problem z uruchomieniem.
Witam. Panowie co to za zawór i co nim bezpośrednio steruje.Wiem ,że za prace tego zaworu odpowiada podciśnienie,ale co dalej.Pytam bo u mnie po zakończeniu jazdy zamyka się on z charakterystycznym kliknięciem dość słyszalnym.Jednak ostatnio nie wrócił do pozycji ,że tak powiem startowej tylko został otwarty.Skutkiem tego nie mogłem odpalić samochodu.Gdy zabrałem się do rozbierania i zdjąłem wężyk zawór wrócił jakby do pozycji startowej.Innymi słowy po skończonej jeździe zawiesił się.Jak to ugryźć ,co było przyczyną.Czy dobrze zakładam że steruje tym elektrozawór pod akumulatorem i pomału kończy żywot.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i proszę o odpowiedż.

Uploaded with ImageShack.us

zbyszekm2 - 28-10-2012, 20:15

Za prace tej przepustnicy odpowiada elektrozawór do którego jest podłączony wężyk od tej przepustnicy. prawdopodobnie zacina sie i nie odpuszcza ciśnienia z wężyka.
kriss499 - 21-09-2016, 20:55

Witam odświeże post bo mam podobny problem, komputer wskazuje błąd elektrozaworu przepustnicy i tak kombinuje że to może to samo co u zakis77 tylko niewiem co było na zdjęciu.. może ktoś się domyśla? (zdjęcia niemoge otworzyc)

[ Dodano: 21-09-2016, 22:06 ]
albo może ktoś ma schemat tych elektrozaworów co za co odpowiada

Georg - 21-09-2016, 23:12

kriss499 napisał/a:
(...) mam podobny problem, komputer wskazuje błąd elektrozaworu przepustnicy (...)

Który rocznik Pajero?

kriss499 - 22-09-2016, 07:27

2000r ze sterowaniem egr podcisnieniem
Georg - 22-09-2016, 12:05

Zawór przepustnicy masz podciśnieniowy (starszy), czy elektryczny (nowszy)?
kriss499 - 22-09-2016, 20:43

Może opisze problem będzie łatwiej.. Miesiąc temu padł nastawnik dawki paliwa- zmieniony na nowy (od zbyszka) teraz jestem na wyjeździe i auto zgasło podczas jazdy znajomy podłączył kompa (niewiem jakiego) i pokazało "elektrozawór przepustnicy" (stąd moje zainteresowanie tematem). Dziś miałem troche czasu więc pogrzebałem i tak: wyczyściłem kostki w elektrozaworach pod akumulatorem (zielone)- auto nieodpaliło, zwarłem piny w obd 1+4 niepokazało żadnych błędów- kontrolki pulsują jednostajnie, bezpieczniki całe, przepustnica niby działa ale popuściłem wtrysk i zakręciłem i niepodaje paliwa.. Co jeszcze moge zrobić we własnym zakresie? (chce uniknąć niemieckiego serwisu)

[ Dodano: 22-09-2016, 20:44 ]
aha a zawór przepustnicy mam podciśnieniowy może by tak spróbować podmienić z egr tylko niewiem który bo niemam schematu

wojtekkkkk - 22-09-2016, 21:06

myślę że usterka pompy.
kriss499 - 22-09-2016, 21:32

Ciekawe czy można ewentualnie pompe zmienic bez nastawnika bo mam nowy;)
Georg - 22-09-2016, 21:35

kriss499 napisał/a:
znajomy podłączył kompa (nie wiem jakiego) i pokazało "elektrozawór przepustnicy"

Przy zaworze przepustnicy z siłownikiem podciśnieniowym - a taki masz w aucie - błąd "elektrozaworu przepustnicy" oznacza uszkodzenie w obwodzie elektrycznym małego zaworu sterującego podciśnieniem.
Oczywiście pod zasadniczym warunkiem, że (nieznany) sprzęt diagnostyczny odczytał poprawnie błąd. :wink:

kriss499 napisał/a:
popuściłem wtrysk i zakręciłem i niepodaje paliwa..

...tego objawu na pewno nie spowoduje potencjalnie szwankująca przepustnica.

kriss499 - 22-09-2016, 22:01

Georg napisał/a:
Oczywiście pod zasadniczym warunkiem, że (nieznany) sprzęt diagnostyczny odczytał poprawnie błąd.

i właśnie to mnie martwi bo obd po zwarciu raczej by coś pokazało..

czyli moge sie spodziewać awarii pompy? jak to jeszcze moge sprawdzić?

wojtekkkkk - 23-09-2016, 06:58

można uruchomić go z pomocą plaka, żeby chwilę po pracował następnie odczytać kody błędów i wykluczyć że nie jest układ zapowietrzony.
kriss499 - 23-09-2016, 07:11

a tak, to też robiłem po czyszczeniu kostek, dopóki mial plaka chodził- kodów żadnych niepokazał po tym zabiegu..
wojtekkkkk - 23-09-2016, 13:59

wyciągaj pompę i przyślij to ją ożywię. Zadzwoń ew. to powiem jak szybko i łatwo zdemontować. Da radę zrobić to na parkingu.
kriss499 - 24-09-2016, 21:48

wojtekkkkk napisał/a:
przyślij to ją ożywimy

tzn kto?