To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 Did] Wycie ?

tunio - 28-10-2012, 21:15
Temat postu: [3.2 Did] Wycie ?
Witam! Zakupiłem Pajero III 2003 rok long w automacie. 169 000 km jeden właściciel .I mam pewny dylemat, ponieważ podczas jazdy coś wyje :( Podejrzewam, że może to być most, ale czekam na wasze podpowiedzi. Powiem jeszcze, iż tylnie opony są pościnane od wewnątrz ;(
zbyszekm2 - 28-10-2012, 22:23

Może piasta tylna lub przednia?
PiotrKw - 29-10-2012, 07:18

tunio napisał/a:
Powiem jeszcze, iż tylnie opony są pościnane od wewnątrz ;(

Zacznij więc od geometrii , świadczy to że się rozjechała . Jeżeli będzie ustawiona prawidłowo , kolejnym krokiem wymiana opon, jezeli są mocno niesymetrycznie zużyte .
Jezeli przód masz równomiernie zuzyty zamień z tyłem i usłyszysz czy będzie zmiana w dźwięku generowanym podczas jazdy . Jeżeli tak to , jak pisałem opony do wymiany .

tunio - 29-10-2012, 12:14

Zapomniałem dodać, że wycie jest tylko podczas gdy trzymam gaz, gdy go odpuszcze wycie ustępuje . ;(
PiotrKw - 30-10-2012, 13:52

Zacznij mimo wszystko od geometrii i opon . Miałem tez takie przypadki , najczęściej przyczyną były opony ( zachowuja się inaczej luzem i przy ciągnięciu ) acz nie twierdzę że w Twoim przypadku tak jest na pewno . Natomiast geometrię i tak musisz zrobić a ....... łożyska kosztują i zostawiłbym to na koniec.
seb100 - 24-07-2021, 17:39

I jak sie zakonczyl temat wycia, bo aktualnie u mnie w Pajero 3 jest ten sam problem. wycie pohawia sie miedzy 70 a 85 km/h i pozniej cichnie albo cichnie po puszczeniu gazu, opony wymienione na nowe, olej w mostach nowy gdzie szukac?
zbyszekm2 - 03-08-2021, 09:57

seb100 napisał/a:
I jak sie zakonczyl temat wycia, bo aktualnie u mnie w Pajero 3 jest ten sam problem. wycie pohawia sie miedzy 70 a 85 km/h i pozniej cichnie albo cichnie po puszczeniu gazu, opony wymienione na nowe, olej w mostach nowy gdzie szukac?

Jak zacznie wyć to spróbuj jechać gzygzakiem i zobacz czy hałas zmienia się?
To by znaczyło, że któraś piasta.
Może być że wyje tylny most.