To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - Wycieraczki, awaria?

marco06 - 30-10-2012, 10:02
Temat postu: Wycieraczki, awaria?
Witam, zakupiłem niedawno Grandisa i mam mały "problem" z wycieraczkami. Z przodu często "dobijają" do brzegów szyby i uderzają w słupki. Zauważyłem duży luz na mocowaniach ramion. Wie ktoś może jak się do tego zabrać, czy wystarczy może dokręcić jakąś śrubę, czy nie daj Boże jest to większy problem. Nie chcę od razu rozkręcać całego podszybia. Jeśli chodzi o tył, to wycieraczka nie działa. Leci płyn ze spryskiwacza, a pióro ani drgnie :(
Z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam,

patrycjuszek - 30-10-2012, 11:07

Pod zaślepkami u nasady ramion są śruby, musisz je odkręcić przestawić ramię na frezach i zakręcić z powrotem.

Jak fachowcy zmieniają szybę czołową to czasem mogą przestawić wycieraczki.

Co do tyłu to sprawdź bezpiecznik, zasilanie silniczka czy prąd dochodzi.

robertdg - 30-10-2012, 19:25

marco06 napisał/a:
Witam, zakupiłem niedawno Grandisa i mam mały "problem" z wycieraczkami. Z przodu często "dobijają" do brzegów szyby i uderzają w słupki.
Jeżeli uderzają w skrajnych pozycjach (na dole i na górze) znaczy to , że mechanizm jest do wymiany i radzę to wykonac jak najszybciej, gdyż za jakiś czas możesz się pożegnać z przednią szybą.
marco06 napisał/a:
Jeśli chodzi o tył, to wycieraczka nie działa.
Sprawdzić bezpiecznik, przekaźnik, napięcie na kostce silniczka, jezeli będzie wszystko OK to najprawdopodobniej nawalił mechanizm, ewentualnie jest jeszcze mozliwośc pękniętych przewodów elektrycznych tylnej klapy
marco06 - 31-10-2012, 23:37

Problem w tym że uderzają nie zawsze i tylko w pozycji pionowej. Jakie może mieć to zagrożenie dla szyby? Jutro spróbuje zdjąć osłony śrub mocowania ramion i zobaczę jak to wygląda. Obawiam się, że obydwa gniazda mogą być wyrobione, a nie poluzowane :cry: Co do tylnej wycieraczki to będzie to raczej wina samego silniczka, bo bezpieczniki są ok, a w wycieraczkę jak się lekko pcha to powoli się przesuwa, może wystarczy psiknąć WD do środka, tylko chyba trzeba rozebrać osłonę klapy by się do niego dostać?
robertdg - 01-11-2012, 11:01

marco06 napisał/a:
Problem w tym że uderzają nie zawsze i tylko w pozycji pionowej.
Wygląda na złe wyregulowanie ramion, wizualnie względem maski i dolengo obrysu szyby ramiona nie są krzywo/za wysoko :?:
marco06 napisał/a:
Co do tylnej wycieraczki to będzie to raczej wina samego silniczka, bo bezpieczniki są ok, a w wycieraczkę jak się lekko pcha to powoli się przesuwa, może wystarczy psiknąć WD do środka, tylko chyba trzeba rozebrać osłonę klapy by się do niego dostać?
Trzeba rozebrać silniczek jest zapieczony na ośce - nie właczaj więcej tej wycieraczki (dopóki nie naprawisz) gdyż istnieje mozliwość pomielenia trybek w środku
marco06 - 02-11-2012, 17:08

Raczej są proste. Zdjąłem osłonkę śruby i nie było luzu. Sruba była mocno dokręcona. Cały mechanizm ma luz :(
robertdg - 02-11-2012, 23:57

marco06 napisał/a:
Cały mechanizm ma luz :(
Wymienić albo zregenerowac
marco06 - 03-11-2012, 00:56

Co masz na myśli zregenerować? Tam jest wszystko na plastikowych przegubach...??? Taniej i szybciej będzie chyba wymienić.
robertdg - 03-11-2012, 11:35

Niektórzy tokarze potrafią cuda działać, ale prościej wybrać coś z tego http://moto.allegro.pl/li...izm+wycieraczek ceny sa nawet przystępne
marco06 - 04-11-2012, 22:44

Zamówiłem na Allegro, 100zł, cena ok.
Jeśli chodzi o tylną wycieraczkę to trzpień był strasznie zasyfiony, ledwo mógł się obrać, rozebrałem na części pierwsze, wyczyściłem i śmiga jak nowa.

robertdg - 04-11-2012, 22:45

:thumbleft:
West - 27-12-2017, 14:48

Witam. Orientujecie się Panowie czy jest możliwość kupienia nowego mechanizmu wycieraczek, mam luz gdzież na mechanizmie (przy np jednorazowym przetarciu szyby wracają z odległości ok 10 cm od słupka a np na ostatnim-najszybszym biegu uderzają o niego). Bądź czy można je jakoś zregenerować samemu lub ktoś to przerabiał i ma namiary na kogoś kumatego. Przerabiałem temat w Lancerze i Galancie. Myślę że od Galanta jeszcze znajdę taki mechanizm. Zastanawiam się czy najprościej nie było by kupić drugi np. https://omoto.pl/grandis-03-mechanizm-silniczek-wycieraczek-przod-1488459902284.html - zregenerować i wymienić. Pozdrawiam